Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καύσωνας: Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη - Έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί

Καύσωνας: Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη – Έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι που θα πνέουν αύριο σε μία σειρά περιοχές της χώρας, έχουν σημάνει συναγερμό στην πυροσβεστική. Για συνθήκες που θυμίζουν το Μάτι έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Καλλιάνος

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι αύριο οι πολίτες σε όλη τη χώρα, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς εξαιτίας του καύσωνα. Η πυροσβεστική υπηρεσία θα βρίσκεται αύριο επί ποδός καθώς τόσο οι θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς όσο και οι άνεμοι που θα πνέουν σε αρκετές περιοχές δημιουργούν συνθήκες ιδανικές για ξεσπάσματα πυρκαγιάς.

Ταυτόχρονα, ενεργοποιούνται εναέριες και μεικτές επίγειες περιπολίες και προληπτικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας στις επικίνδυνες περιοχές.

Έξι περιοχές της χώρας θα βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας – εκτός της νήσου Σκύρου, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ. Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Λάρισας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου).

Όπως ανακοινώθηκε από την πυροσβεστική, στις ανωτέρω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), από 07: 30 της Πέμπτης 1 Ιουλίου 2021, τίθεται σε μερική επιφυλακή το πυροσβεστικό προσωπικό των Υπηρεσιών του Π.Σ. που υπηρετεί στις ανωτέρω περιοχές.

Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας

Ταυτόχρονα, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Στην ανακοίνωση του Π.Σ. τονίζεται ότι σε άμεση συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Από την πυροσβεστική απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών, αναφέρει η ανακοίνωση.

«Είχε ξεσπάσει η φωτιά στο Μάτι με τέτοιες θερμοκρασίες»

«Τέτοιος άνεμος και τέτοιες θερμοκρασίες επικράτησαν πριν από 3 χρόνια στο Μάτι. Θα ζήσουμε τις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες με τότε: δυτικός άνεμος και πολύ υψηλές θερμορκασίες», προειδοποίησε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Μιλώντας στο Sputnik, ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ εξήγησε: «Απλά λόγω του παρελθόντος και της κατάστασης που είχαμε βιώσει εκείνη την περίοδο, εκφράζω την αγωνία μου, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς δηλαδή, θα είναι δύσκολη περίπτωση όχι μόνο για την Αττική, αλλά για όλα τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024