Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βελτίωση στο βάδισμα και την κατάποση σε παιδιά με νωτιαία μυική ατροφία

Βελτίωση στο βάδισμα και την κατάποση σε παιδιά με νωτιαία μυική ατροφία

Μακροχρόνια χορήγηση της φαρμακευτικής ουσίας nusinersen επιτρέπει καλύτερη βάδιση σε πάσχοντες από νωτιαία μυική ατροφία, ενώ τα μωρά διατηρούν την ικανότητά τους να καταπίνουν σχεδόν ως τα τέσσερα χρόνια – Μελέτη για αποτελεσματικότερη μεγαλύτερη δόση

Ενθαρρυντικά δεδομένα για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με νωτιαία μυϊκή ατροφία (ΝΜΑ) σε βάθος χρόνου παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο Έρευνας και Κλινικής Φροντίδας για την ΝΜΑ που πραγματοποιήθηκε στις 9 – 11 Ιουνίου 2021.

Αναλύσεις δεδομένων από κλινικές μελέτες έδειξαν ότι:

– το 92% των παιδιών που ξεκίνησαν θεραπεία με τη φαρμακευτική ουσία nusinersen ως προσυμπτωματικά βρέφη διατήρησαν την ικανότητα κατάποσης μετά από περίπου 4 έτη,

– παιδιά και έφηβοι με ΝΜΑ όψιμης έναρξης που έλαβαν μακροχρόνια θεραπεία με nusinersen βελτίωσε την απόσταση βάδισης και μείωσε την κόπωση,

– υπό έρευνα υψηλότερη δόση του nusinersen μπορεί να οδηγήσει σε κλινικά σημαντική βελτίωση στην κινητική λειτουργία.

Με αφορμή την ανακοίνωση των νέων ερευνητικών δεδομένων από την φαρμακευτική Biogen, o επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας Alfred Sandrock, ανέφερε ότι «Η παρέμβαση με nusinersen μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην πορεία της ΝMA και παραμένουμε επικεντρωμένοι στο στόχο μας να προσφέρουμε βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα στους ασθενείς με τη νόσο. Εξακολουθούμε να κατανοούμε καλύτερα και να διερευνούμε τις δυνατότητες του nusinersen με τις νέες και εξελισσόμενες παγκόσμιες κλινικές μελέτες μας. Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Cure SMA 2021 καταδεικνύουν τα μακροχρόνια οφέλη του nusinersen με την αύξηση της ηλικίας των ασθενών. Επιπλέον, μια νέα ανάλυση ενισχύει περισσότερο το ενδεχόμενο μια υψηλότερη δόση του nusinersen να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση στην κινητική λειτουργία των ασθενών».

Σχήμα υψηλότερης δόσης

Σε μια ανάλυση δεδομένων από δύο μελέτες Φάσης 2 και 3 σε παιδιά με ΝMA βρεφικής έναρξης χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα πρόβλεψης της πιθανής αποτελεσματικότητας υψηλότερης δόσης του nusinersen υπό διερεύνηση.

Η ανάλυση υποδηλώνει ότι υψηλότερη δόση των 12 mg του φαρμάκου, μπορεί να οδηγήσει σε κλινικά σημαντική αύξηση στη βαθμολογία της κλίμακας CHOP INTEND (Βρεφική Εξέταση Νευρομυϊκών Διαταραχών Νοσοκομείου Παίδων της Philadelphia) πέραν εκείνης που ήδη παρατηρείται.

Η διερεύνηση χρήσης υψηλότερης δόσης μελετάται και από την κλινική δοκιμή DEVOTE, Φάσης 2/3 που αξιολογεί την ασφάλεια, την ανοχή και τη δυνατότητα για ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, με το διαχωρισμό των συμμετεχόντων σε τρεις διαφορετικές ομάδες.

Ήδη το Μέρος Α, της πρώτης ομάδας, υποστηρίζει την ανάπτυξη υψηλότερης δόσης στα 28 mg με δεδομένα μέχρι 10 μηνών.

Το Μέρος Β, είναι υπό εξέλιξη και θα αξιολογήσει ένα σχήμα υψηλότερης δόσης (δύο δόσεις εφόδου των 50 mg με χρονική απόσταση 14 ημερών μεταξύ τους, ακολουθούμενες από δόσεις συντήρησης των 28 mg κάθε τέσσερις μήνες) σε σύγκριση με το εγκεκριμένο δοσολογικό σχήμα του nusinersen.

Ικανά να καταπίνουν

Ανάλυση δεδομένων από μια άλλη μελέτη NURTURE έδειξαν ότι το 92% των ασθενών που ξεκίνησαν θεραπεία με nusinersen ως προσυμπτωματικά βρέφη διατήρησαν την ικανότητά τους να καταπίνουν, μετά από ένα διάμεσο διάστημα 3,8 ετών. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη φυσική πορεία της ασθένειας, όπου δυσκολία στην κατάποση αναμένεται να εμφανιστεί για τα άτομα με 2 ή 3 αντίγραφα SMN2, και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας από εισρόφηση, πνιγμονής και αδυναμίας ανάπτυξης.

Σε αυτή την ανάλυση, οι συμμετέχοντες στη μελέτη NURTURE αξιολογούνταν σε σταθερή βάση από τους φροντιστές τους και, κατά μέσο όρο, εμφάνισαν σπάνια ή και καθόλου δυσκολίες στις περισσότερες παραμέτρους που σχετίζονται με τη σίτιση και κατανάλωση υγρών και στερεών τροφών. Επιπροσθέτως, όλοι οι συμμετέχοντες με 3 αντίγραφα SMN2 και το 73% (11 στους 15) των συμμετεχόντων με 2 αντίγραφα SMN2 αναφέρθηκαν από τους φροντιστές τους ως σιτιζόμενοι αποκλειστικά από το στόμα.

Επίσης, δεδομένα μετα-ανάλυσης από τις μελέτες CS2-CS12 και SHINE υποδεικνύουν ότι παιδιά και έφηβοι με ΝMA όψιμης έναρξης επέδειξαν βελτίωση στην απόσταση βάδισης και σταθεροποίηση ως προς την κόπωση, σε διάστημα πέντε ετών θεραπείας με nusinersen.

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024