Μεταξύ άλλων ζητούν να επεκταθεί το μέτρο των αναστολών των συμβάσεων εργασίας και τον Ιούλιο και να επανεξεταστεί για τους επόμενους μήνες, ανάλογα με την πορεία της  πανδημίας

Πρόσθετα μέτρα στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων στο μέτωπο της πανδημίας, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) από τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού.

«Δυστυχώς οι μεταλλάξεις του Covid-19 μας οδηγούν και σε μια “μεταλλαγμένη” τουριστική περίοδο, με πληρότητες που δεν επιτρέπουν την ομαλή επαναλειτουργία των ξενοδοχείων και με τεράστιες διαφοροποιήσεις ανά επιχείρηση και προορισμό.  Bασικές αγορές όπως η Βρετανία εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές και σε άλλες που έδειχναν σταδιακά να ανοίγουν, όπως η Ρωσία, επιβλήθηκαν ξαφνικά πρόσθετοι υγειονομικοί έλεγχοι στις μετακινήσεις, που λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς τις κρατήσεις», τονίζει η ΠΟΞ σε επιστολή της προς τα τρία υπουργεία.

Είναι βέβαιο, αναφέρει η Ομοσπονδία,  πως τουλάχιστον και τον Ιούλιο θα έχουμε επιχειρήσεις και προορισμούς πολλών ταχυτήτων. Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ δεν μπορεί να καλύψει όλες τις περιπτώσεις. Από την άλλη, τα ξενοδοχεία έκλεισαν το 2020 με μέση μείωση κύκλου εργασιών άνω του 75% και τελικά έως και σήμερα υπολειτουργούν, με πληρότητες που δεν ξεπερνούν το 35-45%.

Για τους λόγους αυτούς, τονίζει η ΠΟΞ, «προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις, ενόψει των δύσκολων μηνών που έχουμε μπροστά μας» θα πρέπει να ληφθούν τα εξής στοχευμένα μέτρα:

Να επεκταθεί το μέτρο των αναστολών των συμβάσεων εργασίας και τον Ιούλιο και να επανεξεταστεί για τους επόμενους μήνες, ανάλογα με την πορεία της  πανδημίας.

Για τις επιχειρήσεις που λόγω προορισμού ή εθνικότητας εισερχόμενου τουρισμού, καταφέρνουν να έχουν μια πληρότητα άνω του 50% και ενδεχομένως είναι σε θέση να απασχολήσουν ορισμένους εργαζομένους με πλήρες ωράριο, να υπάρχει κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών (κατά το πρότυπο όσων ίσχυσαν την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020.
Όσον αφορά την πληρέστερη κάλυψη των εργαζομένων, να υπάρχει η δυνατότητα λήψης του επιδόματος ανεργίας ακόμα και με 50 ένσημα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr