Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η φρίκη της Μαρίμπ: Πάνω από 111 νεκροί σε 72 ώρες για τα... κοιτάσματα του πετρελαίου

Η φρίκη της Μαρίμπ: Πάνω από 111 νεκροί σε 72 ώρες για τα… κοιτάσματα του πετρελαίου

Η Μαρίμπ έχει μετατραπεί σε θέατρο σκληρών μαχών από τον Φεβρουάριο, όταν οι αντάρτες που πρόσκεινται στο Ιράν εξαπέλυσαν έφοδο για να κυριεύσουν την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή.

Σφοδρές μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης και τους σιίτες αντάρτες Χούτι στην επαρχία Μαρίμπ, στο βόρειο τμήμα της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 111 αντιμαχόμενους τις προηγούμενες τρεις ημέρες, δήλωσαν χθες Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικοί των κυβερνητικών δυνάμεων.

Πλούσια σε πετρέλαιο

Η Μαρίμπ, το έσχατο οχυρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στον βορρά της σπαρασσόμενης από τον πόλεμο χώρας, έχει μετατραπεί σε θέατρο σκληρών μαχών από τον Φεβρουάριο, όταν οι ζαϊδίτες αντάρτες, οι οποίοι πρόσκεινται στο Ιράν, εξαπέλυσαν έφοδο για να κυριεύσουν την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή.

Το Σάββατο το βράδυ και τα ξημερώματα της Κυριακής στις εχθροπραξίες σκοτώθηκαν 16 μέλη των δυνάμεων που ορκίζονται στην κυβέρνηση και τουλάχιστον 34 αντάρτες, σύμφωνα με τις στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Στις εχθροπραξίες της Πέμπτης και της Παρασκευής είχαν ήδη σκοτωθεί 13 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων και 48 Χούτι, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές.

Οι αντάρτες πολύ σπάνια ανακοινώνουν τις απώλειες στις τάξεις τους.

Οι Χούτι εξαπέλυσαν ταυτόχρονες επιθέσεις σε τρία μέτωπα: στον νότιο, στον δυτικό και στον βόρειο τομέα της πόλης, πάντα κατά τους αξιωματικούς των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που υποστηρίζονται στο πεδίο από τη στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση του γειτονικού σουνιτικού βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ορκισμένου εχθρού της σιιτικής Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην περιφέρεια.

Οι περισσότεροι αντάρτες σκοτώθηκαν στις εντατικές αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας αυτής, που επενέβη στον πόλεμο το 2015.

Πεισματική εκστρατεία

Αφότου γενικεύθηκε η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη το 2014, με την έναρξη της επίθεσης ευρείας κλίμακας των Χούτι από τα οχυρά τους στον βορρά και την κατάληψη της πρωτεύουσας Σανάα, ολόκληρη η βόρεια Υεμένη έπεσε στα χέρια των ανταρτών.

Τους τελευταίους μήνες διεξάγουν πεισματική εκστρατεία για να αποσπάσουν τη Μαρίμπ από τα χέρια της κυβέρνησης παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ να κηρυχθεί εκεχειρία.

Οι Χούτι εξαπολύουν επίσης τακτικά πυραύλους και UAVs στα οποία τοποθετούν εκρηκτικά εναντίον της σαουδαραβικής επικράτειας, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Πρόσφατα, το Ριάντ εξέφρασε απογοήτευση διότι οι αντάρτες δεν αποδέχθηκαν την προσφορά της σαουδαραβικής μοναρχίας να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Οι Χούτι απαιτούν από το Ριάντ να τερματιστεί ο αεροπορικός και ναυτικός αποκλεισμός της χώρας τους, το θεωρούν προϋπόθεση για να συμφωνήσουν σε ανακωχή.

Ανθρωπιστική καταστροφή

Στα μέσα Ιουνίου, ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναγνώρισε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας την αποτυχία των προσπαθειών του για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στη χώρα, ολοκληρώνοντας την τριετή αποστολή του.

Ο πόλεμος στη χώρα προκαλεί αυτήν που ο ΟΗΕ αποκαλεί τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τον πληθυσμό στα όρια του λιμού.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024