Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η professional organizer Μαριλένα Πατέρα δίνει καλοκαιρινές συμβουλές οργάνωσης

Η professional organizer Μαριλένα Πατέρα δίνει καλοκαιρινές συμβουλές οργάνωσης

Η Ελληνίδα Μαρί Κοντό ετοιμάζεται μαζί με τους αναγνώστες του in.gr για τις καλοκαιρινές διακοπές

Μότο της Μαριλένας Πατέρα και του project οργάνωσής της είναι ότι η ντουλάπα μας έχει να πει μια ιστορία για εμάς. Είναι η πρώτη επαγγελματίας organizer στην Ελλάδα και βοηθά καθημερινά ανθρώπους να τακτοποιήσουν τον χώρο τους, να οργανώσουν τα αντικείμενά τους, να πετάξουν ή να χαρίσουν αυτά που δεν χρειάζονται, να βάλουν στο επίκεντρο της ζωής τους όλα εκείνα που τους δίνουν χαρά.

Την πρωτογνώρισα μέσα από το Instagram της Madame Ginger και ενθουσιάστηκα, την ακολούθησα και την ψαχούλεψα!

Τα τελευταία χρόνια, έχω καταφέρει να συμφιλιωθώ με την ιδέα της εκκαθάρισης, ενώ έχω εξοικειωθεί ακόμα περισσότερο με το χάρισμα πραγμάτων που σε μένα μπορεί να μην είναι πια χρήσιμα, αλλά για κάποιο άλλο άτομο μπορεί να αποτελέσουν θησαυρό.

Δεν υπάρχει, κατά την άποψή μου, ιδανικότερη εποχή από το καλοκαίρι (μιλώ για τον μήνα Ιούνιο) για να αποφασίσουμε κάποιες κινήσεις που θα αλλάξουν όλη την ατμόσφαιρα μες στο σπίτι μας. Η δεύτερη καλύτερη εποχή είναι η μετά τις διακοπές: εκεί, αρχές φθινοπώρου.

Η Μαριλένα Πατέρα απαντά με υπομονή στις απορίες μου και μοιράζεται μερικά χρήσιμα tips με τους αναγνώστες του in.gr.

Την ευχαριστώ και την περιμένω τον Σεπτέμβρη στο σπίτι μου!

Πώς εμπνεύστηκες το project walking closet ; Ουσιαστικά είσαι η πρώτη που το ξεκίνησε και η μονη που το κάνει επαγγελματικά στην Ελλάδα! Τι είναι αυτό που σε ενέπνευσε να ασχοληθείς με την οργάνωση χώρου;

Η φιλοσοφία πίσω από το walking closet κρύβεται πίσω από την φράση «Όλα ξεκινούν από την ντουλάπα σου». Δεν είναι αλήθεια ότι όλα ξεκινούν από εκεί; Η κάθε μέρα, το πρώτο σου ραντεβού, το interview για την δουλειά των ονείρων, όλα ξεκινούν από το τι θα βάλεις. Η διάθεση και η ψυχολογία σου εξαρτάται από το πόσο εύκολα και γρήγορα θα βρεις αυτό που ψάχνεις για να αποφύγεις το άγχος και τον εκνευρισμό και από το αν αυτό που θα φορέσεις σε κάνει να αισθάνεσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Για μένα, η επιτυχία κρύβεται σε μια οργανωμένη ντουλάπα και κατ’ επέκταση ένα οργανωμένο προσωπικό χώρο, το σπίτι μας.

Χαλιά, ανέβασμα χειμερινών, κάθοδος καλοκαιρινών και…θαλάσσης και δεν συμμαζεύεται. Το καλοκαίρι μοιάζει να γίνεται πραγματικά χαμός στο σπίτι μας. Ισχύει;

Όπως κάθε μετάβαση, έτσι και η αλλαγή της σεζόν, θέλει πλάνο για να μην εξελιχθεί στον «χαμό» που αναφέρεις. Το σημαντικό είναι να μην αφήσεις τα χαλιά 20 μέρες μέσα στην μέση μέχρι να τα αποθηκεύσεις ή να προγραμματίσεις την παραλαβή από την εταιρεία καθαρισμού και να μην μετατραπεί η αλλαγή της ντουλάπας στην «εβδομάδα των παθών». Κοινώς, λέμε όχι στην αναβλητικότητα και ναι σε ένα οργανωμένο και τακτοποιημένο «καλοκαιρινό» σπίτι.

Ηρεμία και πρακτικότητα στο μάτι και τον χώρο

Θα μας δώσεις μερικά tips για πιο γρήγορη και εύκολη καλοκαιρινή οργάνωση και συμμάζεμα;

Το καλοκαίρι είμαστε όλοι περισσότερο ανέμελοι και ένα οργανωμένο και συμμαζεμένο σπίτι χρειάζεται από εμάς την ίδια δέσμευση με τον χειμώνα για να διατηρηθεί. Το μυστικό παραμένει το ίδιο. Κάθε αντικείμενο πρέπει να έχει το «σπίτι» του. Εκεί θα το αναζητήσεις όταν το χρειαστείς και εκεί θα το επιστρέψεις αμέσως μόλις τελειώσεις την χρήση του.

Καμιά ιδέα για οργάνωση και διακόσμηση μπαλκονιού το καλοκαίρι;

Must have αποτελούν τα μπαούλα με αποθηκευτικό χώρο, για τα μαξιλάρια σου και τα καλάθια από bamboo για τις πικέ κουβέρτες που θα χρειαστείς τα δροσερά βράδια. Αν τώρα είσαι φανατική της κηπουρικής, φρόντισε να έχεις συγκεντρωμένα τα εργαλεία σου σε ένα καλάθι σε μια ντουλάπα μπαλκονιού ή κήπου και κάνε ένα τακτικό έλεγχο και ξεκαθάρισμα σε αυτά.

Καθαρές επιφάνειες, αισθητική και μινιμαλισμός

Ποια είναι τα συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στην αναδιάταξη του χώρου μας το καλοκαίρι και πιθανόν να μας πελαγώνει περισσότερο;

Το συχνότερο λάθος που συναντώ είναι ότι οι περισσότεροι δεν διαμορφώνουμε τον χώρο μας με βάση με τις καθημερινές μας συνήθειες. Για παράδειγμα, στην ντουλάπα μας, πρέπει να φροντίσουμε στα σημεία που έχουμε ευκολότερη πρόσβαση να έχουμε τα ρούχα εκείνα που χρησιμοποιούμε συχνότερα. Επίσης, αν πάρουμε για παράδειγμα τα πράγματα της θάλασσας, φροντίστε να έχετε κάπου συγκεντρωμένα τα μαγιό σας, τις πετσέτες θαλάσσης, τις τσάντες και τα καπέλα σας μαζί με ένα νεσεσέρ έτοιμο με τα αντηλιακά σας. Ό,τι αφορά μια δραστηριότητα να είναι συγκεντρωμένο σε ένα μέρος.

Ποιες είναι, για σένα, οι πιο απόλυτα καλοκαιρινές μυρωδιές για μες στο σπίτι; Χρησιμοποιείς αιθέρια έλαια; 

Μέσα στο σπίτι προτιμώ μυρωδιές που να θυμίζουν καθαριότητα. Αγαπώ τα άνθη και τα εσπεριδοειδή, ενώ η πιο αγαπημένη μου καλοκαιρινή μυρωδιά είναι αυτή του γιασεμιού. Έτσι επέλεξα και τα αρώματα για τα Linen Spray μου. White Tea με μια νότα γιασεμιού και ανθού πορτοκαλιού και Silk & Cashmere με νότες από μανταρίνι, λεμόνι και γκρέιπφρουτ.

Φρούτα και άνθη μοσχοβολούν μέσα από τα linen spray της Μαριλένας

Τι προετοιμασίες μπορούμε να έχουμε κάνει από πριν τις διακοπές για να μην τα βρούμε μπαστούνι μπροστά μας όταν γυρίσουμε;

Προσωπικά, κάνω ό,τι θα έκανα κάθε μέρα φεύγοντας από το σπίτι μου και κάθε βράδυ πριν πάω για ύπνο. Θα άφηνα το σπίτι μου τακτοποιημένο, με το καλάθι των άπλυτων άδειο και το ψυγείο καλά ξεκαθαρισμένο από πράγματα που μπορεί να χαλάσουν όσο θα λείπω. Επίσης, θα φρόντιζα κατά την διάρκεια των διακοπών να διαχωρίζω τα άπλυτα ρούχα μου σε laundry bags (αποφύγετε τις πλαστικές σακούλες γιατί τα ρούχα λόγω υγρασίας μυρίζουν) για να έτοιμα για πλύση κατευθείαν επιστρέφοντας. Τέλος, όσο επίπονο και αν ακουστεί, πάντα αφήνω μια μέρα ελεύθερη πριν επιστρέψω στην εργασία μου για να έχω τον χρόνο που χρειάζομαι για να μην πελαγώσω.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σου “καλοκαιρινές” δουλειές;

Το πλύσιμο του κήπου με το λάστιχο τις απογευματινές ώρες!

Ποια εποχή προτιμάς να κάνεις declutter, να χαρίζεις πράγματα και να “ελευθερώνεσαι” από τα περιττά; 

Για μένα η διαδικασία του ξεκαθαρίσματος είναι μια καθημερινή συνήθεια. Συνεχώς αξιολογώ τα αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι μας και αν κάτι δεν μας εξυπηρετεί πάει κατευθείαν στο «Thank you, it’s time to say goodbye” κουτί μου. Από εκεί, ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντικείμενα χαρίζονται, δωρίζονται ή πηγαίνουν στην ανακύκλωση. Το ίδιο ισχύει και στην ντουλάπα μου. Αυτό μου γλυτώνει χρόνο στο ξεκαθάρισμα σε κάθε αλλαγή σεζόν, ενώ φροντίζω να έχω στην καθημερινότητά μου πράγματα που πραγματικά αγαπώ και χρειάζομαι.

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024