Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπόθεση Novartis: Εισήγηση στο Συμβούλιο Εφετών για απαλλαγή του Ιωάννη Αγγελή

Υπόθεση Novartis: Εισήγηση στο Συμβούλιο Εφετών για απαλλαγή του Ιωάννη Αγγελή

Η ποινική δίωξη κατά του Ιωάννη Αγγελή αφορά το ταξίδι στη Βιέννη τον Δεκέμβριο του 2018. Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό ο κ. Αγγελής «κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά υπηρεσιακά πλαίσια χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον»

Την απαλλαγή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, βασικού μάρτυρα κατηγορίας στην έρευνα που διενεργείται από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εισηγείται προς το Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Γιώργος Οικονόμου.

Η ποινική δίωξη αφορά το ταξίδι που είχε γίνει στη Βιέννη, τον Δεκέμβριο του 2018, με τους εισαγγελείς διαφθοράς που ερευνούσαν την υπόθεση της Novartis, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ανώτατος εισαγγελέας φέρεται ότι αρνήθηκε να παραλάβει από εκπροσώπους της αμερικανικής εισαγγελικής αρχής που διενεργούσε αυτοτελή έρευνα για την ίδια υπόθεση, στοιχεία για λογαριασμό πολιτικού προσώπου που ήταν υπό έρευνα από την ελληνική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό ο κ. Αγγελής «κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά υπηρεσιακά πλαίσια χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον».

«Ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, απλά είχε τη δικονομική άποψη ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί βάσει συνεργασίας με την Εurojust. Ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν. Στικάκι δε, ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί του άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους και να βλάψει το κράτος, στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό» σημειώνεται στο σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον εισαγγελέα «η δικογραφία πέραν των ουσιαστικώς ελλείψεων για στήριξη δημόσιας κατηγορίας σε βάρος του Ι. Αγγελή περιλαμβάνει και μία κραυγαλέα αντίφαση ως προς την ποινική του μεταχείριση διότι διαπιστώνει ανυπαρξία δόλου και έλλειψη αντικειμενικής υπόστασης στα συναφή αδικήματα, εξίσου σοβαρά από άποψη ποινικής βαρύτητας, όπως υπεξαγωγή εγγράφων, παραβίαση δικαστικού απορρήτου και αθέμιτη αντιγραφή στοιχείων υπολογιστών και ταυτόχρονα διαπιστώνει σόλο και σκοπό για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος».

Με βάση τα παραπάνω δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής και ως εκ τούτου ο εισαγγελέας εφετών Γ. Οικονόμου εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του ανώτατου εισαγγελέα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024