Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπόθεση Novartis: Ποινική δίωξη κατά του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή

Υπόθεση Novartis: Ποινική δίωξη κατά του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος  αφορά στο ταξίδι που είχε γίνει από την ομάδα των εισαγγελέων διαφθοράς στη Βιέννη

Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών στον  αντεισαγγελέα του Αρείου Ιωάννη Αγγελή, βασικό μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, μετά από μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας πρωτοδικών Σπύρος Παππάς, ο οποίος διενήργησε τη σχετική προκαταρκτική εξέταση έθεσε στο αρχείο την ίδια μήνυση για πέντε ακόμα αδικήματα . Τον τελευταίο λόγο πάντως, για την εξέλιξη της υπόθεσης θα έχει η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος  αφορά στο ταξίδι που είχε γίνει από την ομάδα των εισαγγελέων διαφθοράς στη Βιέννη, τον Δεκέμβριο του 2018  στο πλαίσιο της συνεργασίας  με εισαγγελείς των ΗΠΑ για τη διερεύνηση της υπόθεση της Novartis. Κατά τη διάρκεια εκείνου του ταξιδιού, σύμφωνα με τη μήνυση της κ. Τουλουπάκη, ο  κ. Αγγελής, ο οποίος το επίμαχο χρονικό διάστημα ήταν επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς  φέρεται ότι αρνήθηκε  να παραλάβει λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των πολιτικών , που ερευνούσε η Εισαγγελία για την υπόθεση της Novartis, γιατί είχε τη γνώμη ότι η όλη διαδικασία έπρεπε να γίνει μέσω της Eurojust.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ι. Αγγελής  σε υπόμνημα που είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε υποστηρίξει ότι δεν είναι αληθές πως αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία για την υπόθεση της Νοvartis. Και προσέθετε πως  ακόμα και αν οι καταγγελίες στη μήνυση είναι αληθείς, για να στοιχειοθετηθεί το καταγγελλόμενο αδίκημα θα πρέπει η  εξεταστεί αν η πράξη της παράβασης καθήκοντος  τιμωρείται με βάση το δίκαιο της Αυστρίας , ενώ για να προχωρήσει η υπόθεση θα έπρεπε να είχε υποβληθεί έγκληση από την ελληνική κυβέρνηση. Και κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Σε ό,τι αφορά την αρχειοθέτηση των αδικημάτων στη λίστα αυτών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η παραβίαση απορρήτου, που συνίσταται στο γεγονός ότι ο Ιω. Αγγελής κατά την εξέτασή του στη Βουλή προσκόμισε έγγραφο των αμερικανικών αρχών περί μη εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, καθώς και υπεξαγωγή εγγράφων , που αφορούσαν σε διακίνηση δικογραφιών που χειριζόταν η Εισαγγελία Διαφθοράς.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στη δικογραφία συμπεριλαμβάνεται και το πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχ. Πικραμένου, ο οποίος  μετά από σχετική παραγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης ερεύνησε τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για τον κ. Αγγελή.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024