Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
John McAfee: Η κινηματογραφική ζωή του εκκεντρικού μεγιστάνα που αυτοκτόνησε

John McAfee: Η κινηματογραφική ζωή του εκκεντρικού μεγιστάνα που αυτοκτόνησε

Ο John McAfee ήταν μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία, που δεν ταίριαζε και πολύ στο προφίλ των μεγιστάνων της τεχνολογίας

Μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του χώρου της κυβερνοασφάλειας και της τεχνολογίας γενικότερα, ο John McAfee πέθανε σε ηλικία 75 ετών στο κελί του στις φυλακές της Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με την El Mundo, ο McAfee βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τους φύλακες και μέχρι στιγμής εκτιμούν ότι πρόκειται για αυτοκτονία.

Ο John McAfee μπορούσε να υποβάλλει έφεση ενάντια στην καταδικαστική απόφαση εναντίον του, ωστόσο δεν άντεχε άλλο να ζει στη φυλακή, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του.

Πριν δύο μέρες οι ισπανικές αρχές δέχτηκαν να εκδώσουν τον McAfee στις ΗΠΑ προκειμένου να διωχθεί για μια υπόθεση φοροδιαφυγής που αφορά την περίοδο 2014-2018.

Ο John McAfee κατάφερε να γίνει σχεδόν συνώνυμο του antivirus τις προηγούμενες δεκαετίες με το ομώνυμο software προτού εξαργυρώσει τη φήμη του και τα εκατοντάδες εκατομμύρια του για να ζήσει τη μεγάλη ζωή και να ακολουθήσει μια αρκετά αμφιλεγόμενη πορεία.

Αυτή η πορεία σημαδεύτηκε από τις κατηγορίες της αστυνομίας της Μπελίζ το 2012 σχετικά με τη δολοφονία ενός γείτονα του και στα επόμενα χρόνια εκτινάχθηκε η μάλλον αρνητική φήμη του για υποθέσεις που αφορούσαν συμβουλές για κρυπτονομίσματα, τις προσπάθειες του να εκμεταλλευτεί το όνομα του για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ, καθώς και ορισμένες ακραίες εκμυστηρεύσεις του για την προσωπική του ζωή.

Με τα πολλά, ο McAfee συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο από τις ισπανικές αρχές στο πλαίσιο της εκτέλεσης εντάλματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για φοροδιαφυγή.

Ο ΜακΆφι έζησε μία ξέφρενη, αμφιλεγόμενη ζωή γεμάτη νομικά ζητήματα και περιπέτειες, που στιγματίστηκε μεταξύ άλλων από την κατηγορία ότι δολοφόνησε τον Αμερικανό γείτονά του στο Μπελίζ της κεντρικής Αμερικής, κάτι που δεν αποδείχθηκε ποτέ στο δικαστήριο.

Λίγο μετά τη σύλληψή του πέρυσι, στο λογαριασμό του στο Twitter δημοσίευσε μια περίεργη φράση που υποδήλωνε ότι εάν πέθαινε σε μια υποτιθέμενη αυτοκτονία, θα ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας.

Σε ένα από τα τελευταία του tweets, με παραλήπτρια πιθανότατα τη σύζυγό του στις 16 Ιουνίου, ο John McAfee αρνήθηκε ότι είχε κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία, μία αναφορά στα χρήματα που έβγαλε χάρη σε μία απάτη με κρυπτονομίσματα.

Ο John McAfee  και ο σωματοφύλακας του κατηγορήθηκαν ότι προωθούσαν κρυπτονομίσματα στο Twitter του μεγιστάνα για να αυξήσουν τις τιμές.

Τα νομίσματα στη συνέχεια φέρεται να πωλούνταν, αποκομίζοντας εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Η κινηματογραφική ζωή ενός εκκεκτρικού μεγιστάνα

O McAfee είχε γεννηθεί στο Γκλόστερσαϊρ της Αγγλίας και είχε εργαστεί για τις NASA, Xerox και Lockheed Martin πριν λανσάρει το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο antivirus (McAfee VirusScan), το 1987.

Πούλησε την εταιρεία του στην Intel το 2011, και ο ίδιος από τότε δεν είχε εμπλοκή στον χώρο. Παρόλα αυτά, το πρόγραμμα φέρει ακόμα το όνομά του, με 500 εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Βιλάλμπα, είχε ακόμα ευκαιρίες να ασκήσει έφεση στην καταδίκη του, μα δεν μπορούσε να αντέξει και άλλο χρόνο στη φυλακή.

Ο McAfeeείχε πει το 2019 πως δεν είχε πληρώσει φόρο εισοδήματος στις ΗΠΑ για οκτώ χρόνια για ιδεολογικούς λόγους. Την ίδια χρονιά έφυγε από τις ΗΠΑ για να αποφύγει τη δίκη, και έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα τεράστιο γιοτ με τη σύζυγό του, τέσσερα σκυλιά, δύο φρουρούς ασφαλείας και επτά άτομα προσωπικό.

Είχε προσφερθεί να βοηθήσει την Κούβα να αποφύγει ένα αμερικανικό εμπορικό εμπάργκο χρησιμοποιώντας κρυπτοσυναλλάγματα και είχε επιδιώξει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ με το Ελευθεριακό Κόμμα (Libertarian Party).

Το 2018 είπε ότι ήταν πατέρας 47 παιδιών.

Ο ίδιος είχε ζήσει αρκετά χρόνια στο Μπελίζ, και τράπηξε σε φυγή όταν η αστυνομία θέλησε να τον ανακρίνει για τον φόνο ενός γείτονα το 2012. Εν τέλει είπαν ότι δεν ήταν ύποπτος. Είχε πει ότι γνώρισε τη σύζυγό του, Τζάνις Μακάφι, ως ιερόδουλη ενώ ο ίδιος προσπαθούσε να ξεφύγει από τις αρχές.

Ο ίδιος ήταν ένθερμος χρήστης του Twitter, με ένα εκατομμύριο followers, καθώς και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ άλλων, είχε ανεβάσει ένα βίντεο στο YouTube το 2013, όπου, χρησιμοποιώντας ύβρεις, αναφερόταν κοροϊδευτικά στη δυσκολία της απομάκρυνσης του λογισμικού που έφερε το όνομά του από τους υπολογιστές.

Το 2019 είχε χαρακτηρίσει τη φορολόγηση «παράνομη» στο Twitter, και την ίδια χρονιά είχε τεθεί για λίγο υπό κράτηση στη Δομινικανή Δημοκρατία επειδή φερόταν να είχε φέρει όπλα στη χώρα.

Τα τελευταία χρόνια είχε επανειλημμένα υποστηρίξει ότι υπήρχε συνωμοσία σε βάρος του, ωστόσο η El Pais μετέδωσε ότι το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι διωκόταν για πολιτικούς ή ιδεολογικούς λόγους.

Ήταν μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία, που δεν ταίριαζε και πολύ στο προφίλ των μεγιστάνων της τεχνολογίας.

Ήταν παρορμητικός, θερμοκέφαλος και επιρρεπής σε σκάνδαλα- ωστόσο ήταν ένας οραματιστής και αδιαμφισβήτητος πρωτοπόρος, καθώς συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία της βιομηχανίας λογισμικού ασφαλείας υπολογιστών.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024