Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Αποφυλακίστηκαν οι εννέα Καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες

Ισπανία: Αποφυλακίστηκαν οι εννέα Καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες

Η κυβέρνηση έδωσε χάρη στους εννέα πολιτικούς και ακτιβιστές, οι οποίοι το 2019 είχαν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, σε μια ένδειξη καλής θέλησης με στόχο να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της πολιτικής διαμάχης μεταξύ της Μαδρίτης και της ισπανικής αυτής περιφέρειας.

Οι εννέα Καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα ανεξαρτησίας της περιφέρειας αυτής το 2017, αποφυλακίστηκαν σήμερα αφού τους απένειμε χάρη η κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Η πρώην πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ είναι η πρώτη που απελευθερώθηκε από την φυλακή της πόλης της Βαρκελώνης ακολουθούμενη από άλλους, οι οποίοι απελευθερώθηκαν από την φυλακή Λεδόνερς, που βρίσκεται κοντά στην περιφερειακή πρωτεύουσα, όπως έδειξαν πλάνα του Ρόιτερς.

Η κυβέρνηση έδωσε χάρη στους εννέα πολιτικούς και ακτιβιστές, οι οποίοι το 2019 είχαν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, σε μια ένδειξη καλής θέλησης με στόχο να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της πολιτικής διαμάχης μεταξύ της Μαδρίτης και της ισπανικής αυτής περιφέρειας, αλλά έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία.

Απονομές χάριτος

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε χθες τις απονομές χάριτος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Υπόκεινται σε όρους ενώ συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση να έχουν οι ηγέτες δημόσια αξιώματα.

Οι ηγέτες καταδικάστηκαν το 2019 σε ποινές κάθειρξης μεταξύ 9 και 13 ετών για τα αδικήματα της εξέγερσης και της κατάχρησης κρατικών πόρων, με στόχο να διοργανώσουν δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ισπανία, που οι αρχές στη Μαδρίτη απαγόρευσαν, αλλά το οποίο οδήγησε σε μια μονομερή και πρόσκαιρη κήρυξη ανεξαρτησίας.

Ο Σάντσεθ είχε περιγράψει τις απονομές χάριτος, στις οποίες όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις αντιτίθεται η πλειονότητα των Ισπανών, ως κίνηση καλής θέλησης και το πρώτο βήμα προς την επίλυση μιας πικρής πολιτικής διαμάχης με την πλούσια βορειοανατολική περιφέρεια της χώρας, της οποίας η κυβέρνηση επιδιώκει τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία υπό την αιγίδα της Μαδρίτης.

Συντηρητικά αντιπολιτευόμενα κόμματα στη Μαδρίτη έχουν πει ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά των απονομών χάριτος, ενώ εκατοντάδες αυτονομιστές διαδήλωσαν πριν από δύο ημέρες στη Βαρκελώνη, θεωρώντας ότι το σχέδιο του Σάντσεθ είναι ανεπαρκές και ζητώντας νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024