Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσεχία: Σκηνικό Φλόιντ - Αστυνομικός γονατίζει στον λαιμό Ρομά και τον σκοτώνει

Τσεχία: Σκηνικό Φλόιντ – Αστυνομικός γονατίζει στον λαιμό Ρομά και τον σκοτώνει

Ρατσιστική δολοφονία στην Τσεχία από αστυνομικούς. Θύμα 40χρονος Ρομά που κατηγορήθηκε άδικα για διάρρηξη.

Τη δολοφονία κατέγραψε πολίτης με κινητό του. Οι σοκαριστικές εικόνες είναι επανάληψη των όσων είδαμε στην υπόθεση Φλόιντ με θύμα αυτή τη φορά έναν 40χρονο Ρομά. Το αστυνομικό ρατσιστικό έγκλημα έγινε στην Τσεχία, κατά τη διάρκεια σύλληψης του 40χρονου που κατηγορήθηκε άδικα για διάρρηξη.

Το βίντεο, που κυκλοφόρησε στις 19 Ιουνίου, δείχνει τρεις αστυνομικούς, στη βόρεια πόλη Τέλπιτσε, να συλλαμβάνουν έναν άντρα και να τον ρίχνουν στο έδαφος.

Ο ένας από τους αξιωματικούς κρατά τα πόδια του συλληφθέντα, ο άλλος γονατίζει στον λαιμό και ο τρίτος τον ακινητοποιεί με χειροπέδες.

Στο βίντεο, που προκαλεί οργή, ακούγονται φωνές ανθρώπων που είναι μπροστά. «Τον πνίγουν», ακούγεται να λέει μια γυναίκα.

«Αυτός είναι ο ρόλος της αστυνομίας», λέει άλλος άντρας, υποστηρίζοντας τους αστυνομικούς.

Ακτιβιστής και αρχηγός της οργάνωσης των Ρομά, Ζοζέφ Μικέρ, μιλώντας στον Guardian, είπε για τον άτυχο άντρα που κατέληξε εξαιτίας της βίας των αρχών, ότι ήταν περίπου 40 ετών, το όνομά του ήταν Στανισλάβ και πως εργαζόταν ως φρουρός σε σούπερ μάρκετ.

Όταν είδε άλλον άντρα να κάνει διάρρηξη αυτοκινήτου, παρενέβη. Οι αστυνομικοί νόμιζαν ότι αυτός ήταν ο δράστης και τον αντιμετώπισαν ως διαρρήκτη.

Δείτε το βίντεο με τις σοκαριστικές εικόνες

Συστηματικός και συστημικός ρατσισμός εις βάρος των Ρομά στην Τσεχία

Οι διακρίσεις εις βάρος των Ρομά στην Ευρώπη έχουν αποτυπωθεί πολλές φορές από τις υπηρεσίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας επέκρινε τις αρχές της Τσεχικής Δημοκρατίας για τη μη συλλογή ολοκληρωμένων δεδομένων για την ισότητα των Ρομά στη χώρα.

Σύμφωνα με έρευνα του 2012 που διενήργησε η επιτροπή, οι Τσέχοι Ρομά, μαζί με τους Ρομά στην Ιταλία, αντιμετωπίζουν τις περισσότερες διακρίσεις αναφορικά με την απασχόληση, με πάνω από το 60% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι υπέστησαν διακρίσεις λόγω της εθνικής τους καταγωγής.

Οι Ρομά στην Τσεχική Δημοκρατία έχουν τέσσερις έως πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να μείνουν άνεργοι από τους μη Ρομά.

Μια έκθεση του 2015 από τη Διεθνή Αμνηστία υπογράμμισε την «τρομακτική… συστηματική προκατάληψη» που αντιμετωπίζουν τα παιδιά Ρομά στα σχολεία της Τσεχίας λόγω μιας διαδικασίας διαχωρισμού που συμβάλει σε ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις στην κοινωνία.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024