Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Η NASA δυσκολεύεται με τον «αρχαίο» υπολογιστή του Hubble

Η NASA δυσκολεύεται με τον «αρχαίο» υπολογιστή του Hubble

Η NASA συνεχίζει να προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με τον υπολογιστή αποστολής του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τεχνολογία της δεκαετίας του 1980.

Σύμφωνα με τη NASA, η ομάδα επιχειρήσεων του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble συνεχίζει να «τρέχει» διαγνωστικά τεστ και να συλλέγει πληροφορίες για τον υπολογιστή αποστολής που εμφάνισε πρόβλημα, ώστε να προχωρήσει στην επίλυσή του. Όπως τονίστηκε, έως την επίλυση, τα επιστημονικά όργανα παραμένουν σε κατάσταση safe mode.

Ο υπολογιστής έπαψε να λειτουργεί την προηγούμενη Κυριακή (13 Ιουνίου), ενώ μία προσπάθεια επανεκκίνησής του την επόμενη ημέρα απέτυχε. Οι αρχικές ενδείξεις έδειχναν ότι ένα module μνήμης του υπολογιστή είναι η πηγή του προβλήματος. Ωστόσο, όταν η ομάδα επιχειρήσεων προσπάθησε να θέσει σε λειτουργία ένα εφεδρικό module μνήμης, απέτυχε και η νέα εντολή.

Στη συνέχεια, την περασμένη Πέμπτη, έγινε προσπάθεια να «τρέξουν» περισσότερα διαγνωστικά τεστ και στις δύο μονάδες μνήμης σε συνδυασμό με προσπάθειες να επανέλθουν και οι δύο online. Και αυτές οι προσπάθειες απέτυχαν.

Ο υπολογιστής που εμφάνισε το πρόβλημα είναι ένα σύστημα NSSC-1 (NASA Standard Spacecraft Computer-1) που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 και βρίσκεται τοποθετημένος στη μονάδα Science Instrument Command and Data Handling. Αποστολή του NSSC-1 είναι να ελέγχει και να συντονίζει τα επιστημονικά εργαλεία και να τα παρακολουθεί ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και ασφαλής λειτουργία τους.

Ένας δεύτερος υπολογιστής, μαζί με το σχετικό υλικό, υπάρχει ήδη σε τροχιά και μπορεί να γίνει μετάβαση σε αυτόν σε περίπτωση προβλήματος. Οι δύο υπολογιστές μπορούν να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε από τα ανεξάρτητα modules μνήμης, το κάθε ένα από τα οποία περιέχει 64KB μνήμης CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor). Ο υπολογιστής χρησιμοποιεί κάθε φορά μόνο ένα module μνήμης, με τους υπόλοιπους τρεις να παραμένουν σαν εφεδρικές επιλογές.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εκτοξεύτηκε το 1990 και έως σήμερα έχει προσφέρει τεράστιο έργο στην κατανόηση του σύμπαντος. Το Hubble έχει δεχτεί διάφορες αναβαθμίσεις και επισκευές από αστροναύτες, σε πέντε διαφορετικές αποστολές, χρησιμοποιώντας τα αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία έως το 2011 όταν το πρόγραμμα Space Shuttle τερματίστηκε.

inSports

Γιώργος Πρίντεζης: Η ώρα της επιστροφής

Η μεγάλη απόφαση του Γιώργου Πρίντεζη, δύο χρόνια μετά το τέλος της καριέρας του ως μπασκετμπολίστας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024