Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπαίθρια πεπονιά: Πώς να καταπολεμήσετε τους εχθρούς της εποχής

Υπαίθρια πεπονιά: Πώς να καταπολεμήσετε τους εχθρούς της εποχής

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνόησαν την ανάπτυξη εντομολογικών εχθρών στην υπαίθρια πεπονιά στις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας.

Διαπιστώθηκε η είσοδος του περονόσπορου στις πρώιμες, μεσοπρώιμες και όψιμες καλλιέργειες με πεπονιές μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, στα Σερβωτά Τρικάλων, καθώς και σε περιοχές των Νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας όπου υπάρχει η καλλιέργεια.

Συμπτώματα: Εμφανίζονται πρώτα μικρές, κίτρινες στρογγυλές ή γωνιώδεις κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων ενώ στην κάτω επιφάνεια εμφανίζονται υπόλευκές εξανθήσεις οι οποίες αργότερα γίνονται μαύρες.

Συνθήκες ανάπτυξης: Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 5-28 C (άριστη θερμοκρασία 16-22 C) και υψηλή σχετική υγρασία. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την μετάδοσή του. Όταν οι θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες από 30 C εμποδίζουν την ανάπτυξη της ασθένειας.

Συστάσεις: Παρακαλούνται οι παραγωγοί να προστατέψουν αμέσως μετά τη βροχή τις καλλιέργειες τους με ψεκασμό των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Θρίπας

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου.

Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Αφίδες

Συνεχίζεται η εμφάνισή του εντόμου στις υπαίθριες καλλιέργειες με πεπονιές.  Oι αφίδες προκαλούν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες αν δεν γίνει γρήγορη επισήμανση. Έχουν μεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασμού, δυνατότητα μετάδοσης ιώσεων και δημιουργία μελιτωμάτων. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καλλιεργητές για τον έγκαιρο εντοπισμό των πρώτων αφίδων.

Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εντόμου.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός στις καλλιέργειες όπου εντοπίζεται το έντομο με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Τετράνυχος

Συνεχίζεται η εμφάνισή του τετράνυχου σε καλλιέργειες με υπαίθριες πεπονιές στους νομούς Μαγνησίας, Τρικάλων-Καρδίτσας, ενώ αναμένεται και στους άλλους νομούς. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς

Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024