«Μπορούμε να σχεδιάσουμε έναν καλύτερο κόσμο;» είναι το θέμα της φετινής London Design Biennale, και οι Γερμανοί σχεδιαστές Kai Linke και Peter Erckart παρουσίασαν μια έκθεση στην οποία κουταλομαχαιροπίρουνα μιας χρήσης παρουσιάζονται ως αρχαιολογικά ευρήματα.

Η έκθεση «Spoon Archaeology», εμπνεόμενη από την απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των μιας χρήσης πλαστικών μαχαιροπίρουνων, είναι μία από τις 29 εκθέσεις από διαφορετικές χώρες και περιοχές που παρουσιάζονται στη φετινή Μπιενάλε.

Ο Thomas A Geisler, διευθυντής του Staatliche Kunstsammlungen Dresden ήταν ο επιμελητής και πρόκειται για έκθεση της συλλογής που οι δύο Γερμανοί σχεδιαστές δημιούργησαν σε διάστημα 20 ετών.

Τα αντικείμενα παρουσιάζονται ωσάν να στεγάζονταν σε «μουσείο φυσικής ιστορίας».

«Παρουσιαζόμενα σε πλαίσια, στα οποία φυσιολογικά παρουσιάζονται νεκρά έντομα σε έκθεση φυσικής ιστορίας, τα μαχαιροπίρουνα γίνονται τεχνουργήματα μιας κουλτούρας» είπαν οι Linke και Eckart, μιλώντας στο Dezeen.

Μέσα στις θήκες, τα αντικείμενα είναι οργανωμένα και ομαδοποιημένα ανάλογα με τη χρωματική απόχρωση και τη λειτουργία τους.

«Τα μαχαιροπίρουνα είναι μια πλήρης έκφραση, μια απεικόνιση της με κινητήριο μοχλό την οικονομία κουλτούρας μας, η οποία πιθανώς φτάνει σε ένα τέλος, λόγω της απαγόρευσης προϊόντων που παίρνουμε με take-away, όπως μαχαιροπίρουνα, πιάτα, ποτηράκια και λοιπά – αλλά επίσης και λόγω της εξελισσόμενης συνειδητοποίησής μας» υπογραμμίζουν.

Τα «αρχαιολογικά ευρήματα» πλαισιώνουν τρεις ταινίες: Στην «One, Fingers and Food», άνθρωποι τρώνε με τα δάχτυλά τους· στην «Beyond Spoon» παρουσιάζεται ένα υπερ-κουτάλι το οποίο δημιούργησε Τεχνητή Νοημοσύνη· στην «Banana Leaf», δημιούργημα των σχεδιαστών Charles και Ray Eames, άνθρωποι από διάφορες κοινωνικές ομάδες, από χωρικοί μέχρι ιερείς, τρώνε από μπανανόφυλλα.

Η έκθεση «Spoon Archaeology» φιλοξενείται σύμφωνα με το ΑΠΕ στο Somerset House και ολοκληρώνεται στις 27 Ιουνίου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο