Το διασημότερο τηλεσκόπιο στην ιστορία της αστρονομίας έκλεισε τα μάτια, ας ελπίσουμε προσωρινά.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble παραμένει εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης που εμφανίστηκε την Κυριακή σε υπολογιστή της δεκαετίας του 1980 που ελέγχει τα επιστημονικά όργανα. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για πρόβλημα στη μνήμη του υπολογιστή, εκτιμούν οι μηχανικοί της NASA.

Οι υπεύθυνοι του τηλεσκοπίου στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης «Γκόνταρντ» της NASA προσπάθησαν να επανεκκινήσουν τον υπολογιστή τη Δευτέρα, συνάντησαν όμως το ίδιο πρόβλημα.

Οι μηχανικοί προσπαθούν τώρα να ενεργοποιήσουν μια εφεδρική μονάδα μνήμης. Αν αυτό φέρει αποτέλεσμα, θα ακολουθήσουν δοκιμές διάρκειας μίας ημέρας πριν το τηλεσκόπιο επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Προς το παρόν, οι κάμερες του Hubble παραμένουν σε κατάσταση αναμονής.

Το Hubble εκτοξεύτηκε το 1990 και παρουσιάζει όλο και περισσότερα σημάδια γήρατος, παρά τις αποστολές επιδιόρθωσης και αναβάθμισης που πραγματοποίησαν πριν χρόνια αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου. Ο υπολογιστής που εμφάνισε πρόβλημα είχε αντικατασταθεί στην πέμπτη και τελευταία αποστολή το 2009. Νέες αποστολές δεν σχεδιάζονται.

Διάδοχος του Hubble θεωρείται το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο προγραμματίζεται να εκτοξευτεί τον Νοέμβριο με καθυστέρηση πολλών ετών.

Σε αντίθεση με το Hubble, το οποίο κινείται σε χαμηλή γήινη τροχιά και βλέπει το Σύμπαν κυρίως στο ορατό και το υπεριώδες τμήμα του φάσματος, το Webb θα λειτουργεί σε απόσταση 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη και είναι σχεδιασμένο να βλέπει μόνο στο υπέρυθρο.

Παρόλα αυτά, το Hubble δεν θα μείνει αναντικατάστατο: η NASA σχεδιάζει να εκτοξεύσει το 2025 το διαστημικό τηλεσκόπιο Nancy Grace Roman, το οποίο προοριζόταν αρχικά να χρησιμοποιηθεί ως κατασκοπευτικός δορυφόρος.

Το τηλεσκόπιo Roman θα προσφέρει την ίδια ευκρίνεια με το Hubble αλλά με πιο ευρυγώνια όραση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο