Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιστορική G7: Οι ηγέτες επισφράγησαν τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο 15% στις πολυεθνικές

Ιστορική G7: Οι ηγέτες επισφράγησαν τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο 15% στις πολυεθνικές

«Η Αμερική συσπειρώνει τον κόσμο για να κάνει τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί» ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζέικ Σάλιβαν.

Στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου που διεξάγεται στη Βρετανία συμφωνήθηκε να υιοθετηθεί η πρόταση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για εφαρμογή σε παγκόσμια κλίμακα ελάχιστου φορολογικού συντελεστή τουλάχιστον 15% για τις επιχειρήσεις, ενημέρωσε μέσω Twitter χθες Παρασκευή ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν.

Ο σκοπός της απόφασης

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρότεινε τον Μάιο να εφαρμοστεί ελάχιστος φορολογικός συντελεστής τουλάχιστον 15% για τις επιχειρήσεις προκειμένου να τερματιστεί η κούρσα προς τον πάτο σε διάφορες χώρες με στόχο την προσέλκυση εταιρειών.

«Η Αμερική συσπειρώνει τον κόσμο για να κάνει τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί ώστε να μπορούμε να επενδύσουμε στη μεσαία τάξη», ανέφερε ο κ. Σάλιβαν σε ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Σκοπός της κίνησης των επτά μεγάλων οικονομιών είναι να αποθαρρύνουν τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν τα κέρδη και τα φορολογητέα έσοδά τους στις χώρες με τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, ανεξαρτήτως του πού γίνονται οι πωλήσεις τους.

Οι τρέχοντες κανόνες για τη φορολογία ανάγονται στη δεκαετία του 1920 και δεν επιτρέπουν να ρυθμιστεί το ζήτημα πολυεθνικών γιγάντων που πωλούν αγαθά ή υπηρεσίες εξ αποστάσεως και πληρώνουν φόρους σε χώρες όπου τους προσφέρονται οι ευνοϊκότεροι για αυτούς συντελεστές.

Μπορεί να αυξηθεί

Κολοσσοί του τομέα της τεχνολογίας και των ψηφιακών υπηρεσιών, όπως η Facebook και η Amazon, θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη συμφωνία για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%, αν συνεπάγεται την εγκατάλειψη του ολοένα πιο δημοφιλούς φόρου στις ψηφιακές υπηρεσίες, παρατηρούν στελέχη φορέων εκπροσώπησης των συμφερόντων τους.

Η απόφαση της G7 ήταν προδιαγεγραμμένη, δεδομένου ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας τάχθηκαν υπέρ της ιδέας την 5η Ιουνίου. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως η υιοθέτηση του μέτρου από την G7 θα δώσει ώθηση ώστε να υιοθετηθεί και από την G20 τον Ιούλιο στην Ιταλία.

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, η Τζάνετ Γέλεν, συνυπέγραψε με τους ομολόγους της τής Γερμανίας, της Ινδονησίας, του Μεξικού και της Νότιας Αφρικής άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα The Washington Post υπέρ του παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες. Στο κείμενο σημειώνεται πως ο συντελεστής μπορεί αργότερα να αυξηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024