Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο κοροναϊός θα αυξήσει τις δαπάνες υγείας και το 2022

Ο κοροναϊός θα αυξήσει τις δαπάνες υγείας και το 2022

Για δεύτερη συνεχή χρονιά προβλέπεται αύξηση των δαπανών υγείας εξαιτίας της πανδημίας και για το 2022. Αυξάνουν το κόστος οι χρόνιες ασθένειες και ο έλεγχος της πανδημίας, ενώ το μειώνουν η τηλεϊατρική και η αποφυγή των επειγόντων στα νοσοκομεία

Αύξηση των δαπανών υγείας κατά 6,5% το 2022, εξαιτίας της πανδημίας, προβλέπει το Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας της Price Waterhouse Coopers (PwC) με νέα έκθεση του, εξαιτίας των επενδύσεων των συστημάτων υγείας για ετοιμότητα και για παροχή υπηρεσιών υγείας από απόσταση.

Στις παραμέτρους που θα συμβάλλουν στην αύξηση των δαπανών περίθαλψης, συνυπολογίζονται οι υπηρεσίες υγείας για περιστατικά που δεν αντιμετωπίστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, το συνεχιζόμενο κόστος της COVID-19, τα αυξημένα θέματα ψυχικής υγείας και χρήσης ουσιών και η επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού, σύμφωνα με την έκθεση.

Βάσει έρευνας του Ινστιτούτου τον περασμένο Σεπτέμβριο, διαπιστώθηκε ότι το 15% ασθενών είχε αναβάλλει την παρακολούθηση κάποιου θέματος υγείας τους μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου.

Στην έκθεση παρατηρείται ότι οι ασθενείς είναι πιθανότερο να καθυστερήσουν τις ετήσιες προληπτικές επισκέψεις που περιλαμβάνουν εργαστηριακές ή διαγνωστικές εξετάσεις για χρόνιες ασθένειες, όμως το κόστος της διενέργειας τεστ, θεραπείας και εμβολίων για τον ιό, είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν και το 2022. Πολύ περισσότερο για τα τεστ, τα οποία μπορούν να ενταχθούν στην στρατηγική επιστροφής στην εργασία.

Ταυτόχρονα, η ζήτηση για υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν αυξηθεί λόγω της πανδημίας, παράμετρος που σύμφωνα με την έκθεση πιθανότατα θα αυξήσει τις δαπάνες.

Αλυσίδες εφοδιασμού

Ωστόσο, η αύξηση της χρήσης των υπηρεσιών υγείας, δεν είναι ο μόνος λόγος αύξησης των δαπανών υγείας, που ήδη για το 2021 προβλέπεται να φτάσουν το 7%. Τα συστήματα υγείας επενδύουν στις αλυσίδες εφοδιασμού τους για να αποφύγουν τις διακοπές που προέκυψαν λόγω COVID-19.

Η έναρξη της πανδημίας ανάγκασε τα συστήματα να προσπαθήσουν να αποκτήσουν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, καθώς η πανδημία διέκοψε την παραγωγή στο εξωτερικό. Παράλληλα, το 81% των στελεχών των παρόχων υπηρεσιών υγείας δήλωσαν έτοιμοι να επενδύσουν σε προγνωστικά μοντέλα για πιθανή αναζωπύρωση των περιστατικών κοροναϊού. Και πάλι όμως, τα συστήματα υγείας δεν προετοιμάζονται απλώς για την επόμενη πανδημία.

Η COVID-19 προκάλεσε μια τεράστια αύξηση της ζήτησης για τηλεϊατρική και εικονική φροντίδα και οι πάροχοι διερευνούν τώρα πώς θα βελτιώσουν τις ψηφιακές εμπειρίες των ασθενών.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας διερευνούν τις ψηφιακές εφαρμογές για κινητά που τους συνδέουν με τους ασθενείς τους, και ενισχύουν τη χρήση εργαλείων που διαχειρίζονται τις σχέσεις με τους ασθενείς. Αυτές οι ψηφιακές επενδύσεις στη σχέση με τους ασθενείς, αναμένεται να επεκτείνουν την πρόσβαση των ασθενών στην περίθαλψη, αυξάνοντας την τάση χρήσης και ιατρικού κόστους το 2022.

Μείωση κόστους

Παρόλα αυτά, η έκθεση εντοπίζει και ορισμένες τάσεις που πιθανότατα θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους, όπως η αποφυγή των τμημάτων επειγόντων στα νοσοκομεία, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ενδέχεται ορισμένες επισκέψεις σε ΤΕΠ – ειδικά για ήπια περιστατικά –  να μην επιστρέψουν ποτέ στα επίπεδα προ πανδημίας.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024