Ακίνητα: Γιατί οι Ιταλοί δεν αγοράζουν τα σπίτια του 1 ευρώ;
Μικρά, ρομαντικά χωριά ή πόλεις, με θέα που σου κόβει την ανάσα, φιλικούς κατοίκους και καταπληκτικό φαγητό
Στο Μουσομέλι της Σικελίας και σε αρκετά ακόμη μαγευτικά χωριά της ιταλικής εξοχής μπορεί κανείς να αγοράσει σπίτι καταβάλλοντας το ποσό του… 1 ευρώ. Ακούγεται σαν μία μοναδική ευκαιρία, σχεδόν εξωπραγματική, για τους λάτρεις του ιταλικού ονείρου.
Μικρά, ρομαντικά χωριά ή πόλεις, με θέα που σου κόβει την ανάσα, φιλικούς κατοίκους και καταπληκτικό φαγητό. Και όλα αυτά αγοράζοντας ένα σπίτι που στοιχίζει λιγότερο από έναν εσπρέσο.
Κι όμως, η ευκαιρία αυτή έχει προσελκύσει πρωτίστως ξένους. Οι Ιταλοί δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η επιφυλακτικότητα έχει να κάνει εν μέρει με το γεγονός ότι ακούγεται «πολύ καλό για να είναι αληθινό» και με το γεγονός ότι πρόκειται για σπίτια που απαιτούν να αφιερώσεις χρόνο και χρήμα στην ανακαίνισή τους. Και πάλι όμως, το να διαθέσει κάποιος από 7.000 έως και 40.000 ευρώ (τόσο κινούνται τα ποσά για επιδιορθώσεις, αναστηλώσεις και ανακαίνιση) είναι και πάλι ευκαιρία για την αγορά μεγάλων μονοκατοικιών. Ένα άλλο πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι είναι σπίτια που δεν είναι όλα συνδεδεμένα σε δίκτυο άδρευσης και ηλεκτρισμού – κάτι που απαιτεί επίσης χρόνο, χρήμα και κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Το ισχυρότερο αντικίνητρο όμως είναι ο φόβος να εμπλακεί κάποιος σε δικαστική διαμάχη μετά την απόκτηση του ακινήτου. Πρόκειται για σπίτια εγκαταλελειμμένα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Όταν όμως οι δήμοι άρχισαν να προωθούν το πρόγραμμα του 1 ευρώ, άρχισαν να εμφανίζονται και… κληρονόμοι. Η Τζόσι Φατσίνι, που μένει στον Καναδά, είναι μία εξ αυτών, όπως υποστηρίζει με δηλώσεις της στο CNN.
Η γιαγιά της γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καστροπινιάνο της Ιταλίας και μετανάστευσε στον Καναδά τη δεκαετία του 1950. Πίσω της άφησε ένα μικρό πέτρινο σπίτι, από αυτά που σήμερα διατίθενται έναντι 1 ευρώ προκειμένου να αποκτήσουν ζωή. Η Φατσίνι έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των τοπικών αρχών δηλώνοντας εξαγριωμένη και απογοητευμένη για το γεγονός ότι δεν την ενημέρωσαν καν πως το σπίτι τίθεται προς πώληση. Η πρώτη της κίνηση ήταν να στείλει email στον δήμαρχο, ο οποίος δεν της απάντησε, όμως, όπως λέει ποτέ.
Το Καστροπινιάνο έχει περίπου 100 εγκαταλελειμμένα σπίτια, τα οποία η δημοτική αρχή θέλει να κατοικηθούν για να δώσουν νέα πνοή στην περιοχή. Υποστηρίζει ότι έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει πρώτα με τους αυθεντικούς ιδιοκτήτες, αλλά στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων δεν έχει καταφέρει να βρει κανέναν.
- Γεροβασίλη για υποκλοπές: Δεν είναι δικαιοσύνη αυτή που δεν σέβεται του δικαστές της
- Ο Στέφανος Τσιτσιπάς προκρίθηκε στους «16» του Masters της Μαδρίτης – Ισχυρός ο επόμενος αντίπαλος (vid)
- Αυτή 18, αυτός 37: «Ο Μέριλιν Μάνσον με κακοποιούσε φρικτά» – Το ναζιστικό μαστίγιο, οι πρακτικές αίρεσης
- Οι Αθώοι: Μια αλήθεια που παραμένει καλά κρυμμένη
- Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης και η διεφθαρμένη κυβέρνηση πρέπει να φύγει – Αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή
- Βάρρας για απάτες στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Όταν «κόλλησε» η τεχνική λύση, βρήκαν τις εικονικές κληρονομιές
- Με χειμωνιάτικο καιρό η Πρωτομαγιά- «Επιβεβαιώνεται η ψυχρή εισβολή» λέει ο Θοδωρής Κολυδάς
- Μαρτίνεθ: «Ο στόχος του Παναθηναϊκού είναι αυτός που έρχεται μετά τα play offs…»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442