ΠΟΥ: Πανδημία δύο ταχυτήτων εξαιτίας των ανισοτήτων στους εμβολιασμούς μεταξύ χωρών
Οι ανισότητες μεταξύ χωρών στους εμβολιασμούς δημιουργούν μια «πανδημία δύο ταχυτήτων», δηλώνει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Οι καταφανείς ανισότητες στους εμβολιασμούς για την Covid-19 έχουν δημιουργήσει μια «πανδημία δύο ταχυτήτων», με τους πληθυσμούς στις δυτικές χώρες να προστατεύονται και στις φτωχότερες να παραμένουν εκτεθειμένοι, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, απευθύνοντας ξανά έκκληση για δωρεές εμβολίων.
«Ολοένα και περισσότερο, βλέπουμε μια πανδημία δύο ταχυτήτων», τόνισε ο Τέντρος σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.
«Έξι μήνες μετά τις πρώτες χορηγήσεις εμβολίων για την Covid-19, οι χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει σχεδόν το 44% των δόσεων παγκοσμίως. Οι χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει μόλις το 0,4% των παγκοσμίων δόσεων. Το πιο απογοητευτικό με αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ότι δεν έχει αλλάξει η κατάσταση αυτή εδώ και μήνες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
«Οι ανισότητες στους εμβολιασμούς συνιστούν απειλή για όλες τις χώρες, όχι μόνο για αυτές με λιγότερες δόσεις εμβολίων», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, σημειώνοντας πως «η άνιση κατανομή εμβολίων επιτρέπει στον ιό να συνεχίσει να εξαπλώνεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης μιας παραλλαγής, που καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά».
Ο ΠΟΥ ζήτησε από τις παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων για την Covid-19 να διαθέσουν φέτος το 50% των δόσεων εμβολίων στο μηχανισμό COVAX, που δημιουργήθηκε για να εξασφαλιστεί πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων, ειδικά σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα.
Μέχρι τις 4 Ιουνίου, ο COVAX είχε παραδώσει περισσότερες από 80 εκατομμύρια δόσεις σε 129 χώρες και εδάφη – πολύ λιγότερες από το αναμενόμενο.
Ο Τέντρος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καθοριστούν μονάδες παραγωγής εμβολίων στην Αφρική και πως κάποιες από αυτές θα είναι κοντά στο να ξεκινήσουν την παραγωγή μέχρι το τέλος του 2021.
Ενώ δεν ανέφερε συγκεκριμένες αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με το Reuters η Σενεγάλη ενδέχεται να αρχίσει να παράγει εμβόλια για την Covid-19 το επόμενο έτος, βάσει μιας συμφωνίας με τη βελγική εταιρεία βιοτεχνολογίας Univercells, με στόχο την τόνωση των φιλοδοξιών της Αφρικής για την παρασκευή φαρμάκων.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ κάλεσε παράλληλα εταιρείες, όπως η Pfizer και η Moderna, των οποίων τα εμβόλια βασίζονται στη λεγόμενη τεχνολογία «mRNA», να μοιράσουν τις γνώσεις τους με την Κοινοπραξία Πρόσβασης στην Τεχνολογία του ΠΟΥ για την Covid-19 (Covid-19 Technology Access Pool), που στοχεύει να βοηθήσει στην επιτάχυνση της μεταφοράς κρίσιμων τεχνολογιών για την καταπολέμηση της πανδημίας.
- Έπιασε στασίδι ο Παππάς στην αναμονή εισιτηρίου για την πρώτη θέση
- Γιώργος Λαζάνης: Ο δίκαιος και ο άδικος λόγος
- Παγωνιά και… πλαστικό: Αυτά θα συναντήσει ο Ολυμπιακός στο Καζακστάν κόντρα στην Καϊράτ
- «Ψυχοσεξουαλικό ποπ θρίλερ» – Η Αν Χάθαγουεϊ και η Μικαέλα Κόελ αναμετρώνται στο πρώτο τρέιλερ της επικής ταινίας Mother Mary
- «Μια νύχτα μόνο» στο MEGA: Τι θα δούμε στα επόμενα συγκλονιστικά επεισόδια
- Αυστρία: Ορειβάτης άφησε την σύντροφό του «να παγώσει μέχρι θανάτου» σε κορυφή βουνού
- Brain drain στην Apple – Δεκάδες στελέχη αυτομολούν στους ανταγωνιστές
- ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός «μάχονται» για τον τίτλο του League Cup
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442