newspaper
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Το πρώτο «Πάρκο Σπιτικού Φαγητού» σε τροχιά υλοποίησης

Το πρώτο «Πάρκο Σπιτικού Φαγητού» σε τροχιά υλοποίησης

Στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης έχουν καλούς λόγους να …γουργουρίζει το στομάχι τους για σπιτικό φαγητό και αν μάλιστα κάνουν λίγο υπομονή, ένα έργο – καινοτομία στα δημοτικά δρώμενα θα αφήσει το πιο …νόστιμο αποτύπωμα της πόλης.

Στην τέχνη της μαγειρικής, προσφέροντας σπιτικό ποιοτικό φαγητό, σκοπεύει να μυήσει ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης τους κατοίκους του, μικρούς και μεγάλους, αλλά και τους πολίτες από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας το πρώτο «Πάρκο Φαγητού» στην πόλη.

Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η λειτουργία 10 δημόσιων κουζινών και ζαχαροπλαστείου με παρασκευαστήριο και αίθουσα κοινού, για να μπορεί να παρακολουθεί τις παρασκευές των γευμάτων, λαχανόκηπου και ορνιθώνα από όπου θα διασφαλίζονται οι πρώτες ύλες.
Πρόκειται για το έργο «Ελάτε να μαγειρέψουμε -Cook4U-Good4U» σπιτικό φαγητό, που προϋποθέτει τη δημιουργία ενός πρότυπου πάρκου που θα επιδιώξει να έχει κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο, αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, καθώς βασικός πυλώνας του σχεδιασμού είναι το μεγάλο μαγειρείο στο οποίο θα μπορούν να μαγειρεύουν εθελοντικά οι πολίτες και τα παιδιά, προσφέροντας το φαγητό σε άπορους πολίτες και ανήμπορους.

Παράλληλα, πολλά προϊόντα που θα καταλήγουν στην κουζίνα του μαγειρείου θα παράγονται μέσα από τον οπωρώνα, το λαχανόκηπο και τον ορνιθώνα που θα δημιουργηθούν εντός του πάρκου.

Το «Πάρκο Φαγητού», θα στηθεί στο κτίριο του πρώην στρατοπέδου Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο φιλοξενεί ήδη πολλές δράσεις του δήμου, αθλητικές εγκαταστάσεις και θερινό σινεμά, ενώ εκτός από φαγητό οι πολίτες και τα παιδιά θα απολαμβάνουν ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις και ομαδικές επισκέψεις σχολείων και νηπιαγωγείων, καθώς θα λειτουργεί και… οικολογικός παιδότοπος.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, το έργο προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ είναι φιλόδοξο, αλλά καλά σχεδιασμένο με στόχο να έχει κοινωνικό πρόσημο και να αγκαλιάσει όλους τους. Η χρηματοδότηση του, όπως είπε, θα εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου και θα ενταχθεί το σύνολο του έργου. «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, καθώς το κτίριο στο χώρο του πρώην στρατοπέδου είναι στα παραχωρητέα προς το δήμο, ενώ ο φάκελος του έργου για να λάβει την απαιτούμενη χρηματοδότηση είναι και αυτός σε πολύ καλό στάδιο» τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

Το έργο αποσκοπεί στην αποκατάσταση, εξοπλισμό και ενδιαίτηση ενός κτιρίου συνολικής εσωτερικής επιφάνειας 1275 μ² στο πρώην στρατόπεδο Μ. Αλέξανδρος και των περί αυτό εξωτερικών χώρων, για τη δημιουργία ενός κέντρου αφιερωμένο στην διαιτολογία, τη διατροφή, τον πολιτισμό και τη ψυχαγωγία των πολιτών. Οι δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στο κέντρο αυτό περιλαμβάνουν τη διάθεση πρώτων υλών για την παρασκευή εδεσμάτων από επώνυμους παραγωγούς από όλη την χώρα, εξοπλισμό για την επεξεργασία τους (μαγείρεμα), την εστίαση και τη διατροφική τεκμηρίωσή τους, δίνοντας έμφαση στην παράδοση της ελληνικής κουζίνας, παράγοντας ταυτόχρονα ένα πρότυπο αποθετήριο συνταγών, μεθόδων, υλικών και ιστορικότητας, προσβάσιμο από όλον το κόσμο μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με την προμελέτη του έργου που έγινε οι στόχοι του έργου περιλαμβάνουν:
• Την μετατροπή του κτιρίου και των περιμετρικά σε αυτό υπαίθριων χώρων σε θεματικό πάρκο αναψυχής με θέμα τον πολιτισμό της διατροφής.
• Τη παροχή επιστημονικά ελεγμένων διατροφικών αναλύσεων σε παραδοσιακά μοντέλα διατροφής, αναλύοντας τις πρώτες ύλες, τις μεθόδους παρασκευής και τον τρόπο ζωής.
• Την προώθηση, εκπαίδευση και εξοικείωση του κοινού (ιδίως τους νέους παραγωγούς και καταναλωτές) σε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και υποδειγματικών πρακτικών, καθώς και την υποδειγματική διάθεση προϊόντων από επώνυμους παραγωγούς.
• Την διάθεση στο κοινό υποδομών εξοπλισμού και λογισμικού για την άρτια βιντεοσκόπηση και δημοσίευση ελληνικών και βαλκανικών συνταγών, με σκοπό την προώθησή τους μέσω διαδικτύου στο παγκόσμιο κοινό.
• Τη δημιουργία ενός διαδικτυακού αποθετηρίου γευσιγνωστικής και μαγειρικής γνώσης και τεχνικών προσβάσιμο από όλους.
• Την πλαισίωση του κέντρου με δραστηριότητες που θα φέρνουν σε επαφή παραγωγούς, καταναλωτές, κοινωνικούς φορείς, επισκέπτες και κυρίως τους νέους και την οικογένεια.
• Την δημιουργία ενός θεματικού πάρκου όπου οι ντόπιοι πολίτες καθώς και οι επισκέπτες της πόλης να το βρίσκουν ενδιαφέρον, ελκυστικό και ψυχαγωγικό ώστε να το επισκέπτονται με την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες τους, επαναληπτικά.
• Την αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής (προσφυγικός πληθυσμός, μεταναστευτικός πληθυσμός, ιστορικός τουρισμός, περιοδικές εορτές, κ.λπ.) για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων στους χώρους του πάρκου, σε ετήσια βάση.
• Την προσέλκυση του εμπορικού ενδιαφέροντος στρατηγικών συμμάχων για την άντληση χορηγικών προγραμμάτων κλίμακας, σε είδος ή πόρους, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του πάρκου. Τη δημιουργία ενός πρότυπου μοντέλου δραστηριότητας, με καινοτόμες πρωτοβουλίες, διεθνή εμβέλεια και εμβληματικότητα, θέτοντας στο επίκεντρο την αναβάθμιση και ανάδειξη του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.
• Τη δημιουργία προϋποθέσεων για την απασχόληση σε μόνιμη ή εποχιακή βάση.

Τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο και σύμφωνα με τα αναγραφόμενα της προμελέτης, είναι ότι το έργο κατά την υλοποίησή του θα προσφέρει απασχόληση σε ένα ευρύ σύνολο επαγγελματιών πολλών ειδικοτήτων (άνω των 50) με παροχές αμοιβών άνω των 250.000€, καθώς και θα συμβάλει με τις προμήθειές του πάνω από 600.000€ στην αγορά.

Το αποτέλεσμα του έργου θα προσφέρει 20-25 θέσεις μόνιμης απασχόλησης και άνω των 200 ημερομισθίων έκτακτης απασχόλησης, κυρίως νέων, όπως επίσης και ετήσιες αγορές προϊόντων διατροφής ύψους περ. 500.000€.

Only in

Άνδρας ακολούθησε το Google Maps και έπεσε από γκρεμισμένη γέφυρα

Η οικογένεια του θύματος κατηγορεί τη Google επειδή δεν είχε ανανεώσει τους χάρτες για εννέα χρόνια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023