Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Greek Mafia: Πώς λειτουργεί το οργανωμένο έγκλημα - Η ΕΛ.ΑΣ αλλάζει το επιχειρησιακό της σχέδιο

Greek Mafia: Πώς λειτουργεί το οργανωμένο έγκλημα – Η ΕΛ.ΑΣ αλλάζει το επιχειρησιακό της σχέδιο

Το οργανωμένο έγκλημα μπαίνει στο μικροσκόπιο των Αρχών ύστερα από τις τελευταίες δολοφονίες που έγιναν, όπως αυτή του πυγμάχου Τάσου Μπερδέση, και έτσι η Ελληνική Αστυνομία αναπροσαρμόζει το σχέδιό της

Μεγάλη κινητοποίηση έχουν προκαλέσει οι εν ψυχρώ δολοφονίες που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα, οι οποίες πλέον συμβαίνουν ακόμη και μέρα – μεσημέρι.

Το οργανωμένο έγκλημα μπαίνει στο μικροσκόπιο των Αρχών ύστερα από τις τελευταίες δολοφονίες που έγιναν, όπως αυτή του πυγμάχου Τάσου Μπερδέση, και έτσι η Ελληνική Αστυνομία αναπροσαρμόζει το σχέδιό της.

Μάλιστα, ο Μάιος ήταν ο πιο αιματοβαμμένος μήνας, καθώς σημειώθηκαν τέσσερα μαφιόζικου τύπου χτυπήματα, ενώ μόνο μέσα σε 15 ώρες στην Αττική είχαμε δύο εκτελέσεις: αυτή του 32χρονου ποινικού στα Σεπόλια μέσα σε καφετέρια και εκείνη του παλαίμαχου πυγμάχου στη Βάρη.

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει καλλιεργηθεί τις τελευταίες μέρες μετά τις απανωτές επιθέσεις, είναι πως αμέσως το πρωί της Τρίτης σήμανε αμέσως συναγερμός στον Άλιμο, μετά από πυροβολισμούς σε πολυκατοικία. Όπως έγινε γνωστό, στους ορόφους της πολυκατοικίας μένουν μεταξύ άλλων ένας αστυνομικός, ένας επιχειρηματίας και ένα ζευγάρι συνταξιούχων. Όλοι τους κατέθεσαν πως δεν είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς με κανέναν, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να οδηγεί σε κάποιον ύποπτο.

Οι επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας φέρονται να προσανατολίζουν τις έρευνές τους στο «τρίγωνο» Αθήνας – Πάτρας – φυλακών όπου δρα το εγχώριο οργανωμένο έγκλημα, αλλά και η αλβανική μαφία, η οποία φαίνεται να να «συνδέεται» με τη δολοφονία στα Σεπόλια.

Πιο κρίσιμος στόχος των Αρχών, ωστόσο, είναι να βρουν ποιος δίνει τις εντολές σε αυτούς τους ανθρώπους που εκτελούν τα συμβόλαια θανάτου.

Ανακατανομή δυνάμεων της νύχτας

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες μυστικές επιχειρήσεις – με τη συμμετοχή της Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, των ΟΠΚΕ και άλλων υπηρεσιών σε νυκτερινά κέντρα και άλλους χώρους όπου δραστηριοποιούνται μπράβοι.

Γεγονός είναι ωστόσο ότι τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ νονών της νύχτας πως δεν έχουν τέλος και τα συμβόλαια θανάτου εκτελούνται με συχνότητα που σοκάρει, δηλαδή ένα χτύπημα ανά… 10 ημέρες.

Ο λόγος της έξαρσης αυτής είναι πιθανώς να υλοποιείται μια ανακατανομή δυνάμεων στο χώρο της νύχτας, με μαφιόζικα χτυπήματα να λαμβάνουν χώρα, ακόμη και μέρα μεσημέρι, σε κεντρικά σημεία πόλεων και να σημαίνουν κόκκινο συναγερμό στις αστυνομικές αρχές.

Η γεωγραφία της «Ελληνικής Καμόρα»

Η γεωγραφία της ελληνικής καμόρα, όπως αποτυπώνεται στις αστυνομικές εκθέσεις και συμπεριλαμβάνεται στο υπόμνημα που παρέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν:

  • 4 αρχηγοί των «Βόρειων» και «Νότιων». Μάλιστα, σε βάρος των τριών έχουν γίνει αποτυχημένα συμβόλαια θανάτου το 2018 και το 2019.
  • Ακολουθούν 19 «υπαρχηγοί»
  • Έχει μικρύνει η οικονομική «πίτα» εκβιασμών με πολλούς όμως διεκδικητές του μαύρου χρήματος

Εκβιάζουν επιχειρηματίες χωρίς γεωγραφικά… σύνορα. Μπορεί να ακολουθούν έναν ιδιοκτήτη καταστήματος που έχει ενδώσει στον εκβιασμό, σε όσα καταστήματα έχει ανοίξει από Αθήνα, Κολωνάκι έως και Μύκονο. Γι αυτό τον λόγο υπάρχουν και θανατηφόρες «ζυμώσεις» μετά το lockdown.

Οι μεγάλες φατρίες επιδίδονται μόνο στους εκβιασμούς. Ουσιαστικά «μαρκάρουν» περιοχές.

Οι εγκληματικές οργανώσεις ξεπλένουν το μαύρο χρήματα σε διάφορες δραστηριότητες όπως φούρνους, βενζινάδικα, εταιρείες καφέ, κάβες, κατασκευαστικές εταιρείες, ξενοδοχεία, και… φωτοβολταϊκά πάρκα.

Από το 2009 εώς 2021, σε μία 12ετία εκτελέστηκαν:

45 συμβόλαια θανάτου, δεκάδες απόπειρες

Τα τελευταία 4 χρόνια: 2017-2021

22 δολοφονίες και 6 απόπειρες

Τους τελευταίους 5 μήνες:

5 δολοφονίες

14 συμβόλαια θανάτου με καλάσνικοφ την τελευταία 4ετία

Αλλάζει το σχέδιο δράσης της ΕΛ.ΑΣ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά σε άμεση αναδιάταξη του επιχειρησιακού σχεδίου της για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και την ενίσχυση της αστυνόμευσης. Αυτά αποφασίστηκαν στις δύο συσκέψεις που συγκάλεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις οποίες συμμετείχαν πολλοί αξιωματικοί από διάφορες Υπηρεσίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενισχύεται το δίκτυο πληροφοριών και ερευνών της Αστυνομίας, ενώ επικαιροποιείται η χαρτογράφηση των ενεργών εγκληματικών ομάδων, με ονόματα και διευθύνσεις. Σημειώνεται, ότι χθες (Δευτέρα) το βράδυ πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικοί αστυνομικοί έλεγχοι σε αρκετά νυχτερινά μαγαζιά.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, στην εποχή που ξεκινά μετά την πανδημία, ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών με αστυνομική παρουσία και περιπολίες, με ευέλικτες ομάδες, ειδικά σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολιτών. Οι περιπολίες θα γίνονται από την ΔΙΑΣ, τη Δράση και την ΟΠΚΕ.

Χρυσοχοΐδης: Με το οργανωμένο έγκλημα θα έχουμε πόλεμο

Ύστερα από τη δολοφονία του Τάσου Μπερδέση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παρενέβη και δήλωσε πως «με το οργανωμένο έγκλημα θα έχουμε πόλεμο».

Αναλυτικά, ο ίδιος σε σχετική ανακοίνωση υποστηρίζει πως «τέσσερις ανθρωποκτονίες έγιναν σε δύο μήνες, αυτά τα άγρια εγκλήματα δίκαια συνταράσσουν την κοινή γνώμη, γιατί δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτά -είναι πάντα από μηδενικά έως πολύ λίγα- αλλά μέχρι εδώ».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως «η Ελλάδα δεν έγινε ξαφνικά χώρα με μειωμένη ασφάλεια για τους πολίτες και τους τουρίστες της» και πρόσθεσε ότι «το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει ιδεολογικές αναφορές αλλά έχει πολύ χρήμα και έχει αρχίσει εδώ και καιρό να το νομιμοποιεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, εάν έτσι εισέλθει στους θεσμούς, θα έχουμε ζήτημα κανονικής μαφίας, η Δημοκρατία οφείλει να απαντήσει γρήγορα».

Επίσης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Με το οργανωμένο έγκλημα, κανείς να μην αμφιβάλλει, θα έχουμε πόλεμο. Όχι της Αστυνομίας μόνο, αλλά της Δημοκρατίας. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα νικήσουμε!».

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024