Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Greek Mafia: Γιατί εκτελούνται συμβόλαια θανάτου το ένα πίσω μετά το άλλο;

Greek Mafia: Γιατί εκτελούνται συμβόλαια θανάτου το ένα πίσω μετά το άλλο;

Τους λόγους στους οποίους οφείλεται η έξαρση ανθρωποκτονιών το τελευταίο διάστημα ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης

Τους λόγους στους οποίους οφείλεται η έξαρση ανθρωποκτονιών το τελευταίο διάστημα ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ -σύμφωνα με τον ίδιο- πιστεύουν ότι η δραστηριότητα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ενάμιση χρόνο υπήρχε σκληρό lockdown, οπότε η «βρύση» με το χρήμα είχε σταματήσει να ρέει.

«Τώρα σιγά – σιγά άρχισαν οι επιχειρήσεις να δουλεύουν. Η «βρύση» θα ανοίξει ξανά και όλοι προσπαθούν να πάρουν από ένα ποτήρι για να πιουν νερό από τη βρύση των παράνομων δραστηριοτήτων» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο MEGA.

Ερωτηθείς για το οργανωμένο έγκλημα, υποστήριξε πως είναι υπόθεση που κρατά χρόνια. «Η ΕΛ.ΑΣ θα ακολουθήσει τη λογική «follow the money» για να εξαρθρώσει το οργανωμένο έγκλημα. Θα ακολουθηθούν οι διαδρομές του μαύρου χρήματος προκειμένου να εντοπιστούν τα κεφάλια της Greek Mafia».

Δεν συνδέονται οι υποθέσεις στα Σεπόλια και τη Βάρη

Σε ό,τι αφορά στις δύο τελευταίες εκτελέσεις, αυτή του 32χρονου ποινικού στα Σεπόλια μέσα σε καφετέρια και εκείνη του παλαίμαχου πυγμάχου στη Βάρη, ο κ. Καλλιακμάνης εκτίμησε πως «δεν συνδέονται μεταξύ τους».

«Ο Αλβανός έχει να κάνει με την αλβανική μαφία και εμπόριο ναρκωτικών. Ο Μπερδέσης έχει να κάνει με άλλα πράγματα. Με βεντέτα στην Πάτρα, δολοφονίες, μπραβιλίκια και τέτοια. Όμως, αν φθάσεις στην άκρη του νήματος, βλέπεις ότι όλες οι υποθέσεις με διακλαδώσεις συνδέονται. Η «Greek Mafia» μπορεί να έχει υποδιαιρέσεις και τμήματα, όμως έχει και διασυνδέσεις μεταξύ τους» σχολίασε.

Η γεωγραφία της «Ελληνικής Καμόρα»

Η γεωγραφία της ελληνικής καμόρα, όπως αποτυπώνεται στις αστυνομικές εκθέσεις και συμπεριλαμβάνεται στο υπόμνημα που παρέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν:

  • 4 αρχηγοί των «Βόρειων» και «Νότιων». Μάλιστα, σε βάρος των τριών έχουν γίνει αποτυχημένα συμβόλαια θανάτου το 2018 και το 2019.
  • Ακολουθούν 19 «υπαρχηγοί»
  • Έχει μικρύνει η οικονομική «πίτα» εκβιασμών με πολλούς όμως διεκδικητές του μαύρου χρήματος

Εκβιάζουν επιχειρηματίες χωρίς γεωγραφικά… σύνορα. Μπορεί να ακολουθούν έναν ιδιοκτήτη καταστήματος που έχει ενδώσει στον εκβιασμό, σε όσα καταστήματα έχει ανοίξει από Αθήνα, Κολωνάκι έως και Μύκονο. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν και θανατηφόρες «ζυμώσεις» μετά το lockdown.

Από το 2009 ως 2021, σε μία 12ετία εκτελέστηκαν:

45 συμβόλαια θανάτου, δεκάδες απόπειρες

Τα τελευταία 4 χρόνια: 2017-2021

22 δολοφονίες και 6 απόπειρες

Τους τελευταίους 5 μήνες:

5 δολοφονίες

14 συμβόλαια θανάτου με καλάσνικοφ την τελευταία 4ετία

Σοβαρά ερωτήματα

Οι εικόνες αυτές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις εν ψυχρώ δολοφονίες από συμμορίες και πληρωμένους εκτελεστές συνθέτουν μια ιδιαίτερα ζοφερή εικόνα και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα ως προς το μείζον ζήτημα ασφάλειας των πολιτών.

Μέσα σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών, τα περιστατικά εγκληματικότητας καταγράφουν ανησυχητικά αυξητική τάση. Παραθέτοντας μια σειρά από συγκεκριμένα γεγονότα, ξετυλίγεται ένα «κουβάρι» αιματηρής βίας, το οποίο δικαιολογημένα προκαλεί προβληματισμό.

Στις 9 Απριλίου 2021, άγνωστοι δολοφονούν τον δημοσιογράφο, Γιώργο Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του στον Άλιμο. Δράστες ήταν δύο άτομα που επέβαιναν σε δίκυκλο.

Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι πρόκειται για στυγνή δολοφονία από το οργανωμένο έγκλημα.

Στις 16 Μαΐου 2021, δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή σταματούν μπροστά από μια καντίνα στην οδό Ιφιγενείας, στη Μεταμόρφωση και δολοφονούν εν ψυχρώ με έξι σφαίρες έναν 58χρονο άνδρα.

Το θύμα, με το χαρακτηριστικό παρατσούκλι «Κεφάλας», ήταν παλιός γνώριμος του Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας, Το όνομα του είχε περιληφθεί και σε δικογραφία για προστασία καταστημάτων, ενώ σε βάρος του υπήρχε και καταγγελία για ξυλοδαρμό. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την περίπτωση ενός πελάτη σε νυχτερινό κέντρο, ο οποίος είχε κάνει φασαρία στο κατάστημα και την επόμενη ημέρα ο ιδιοκτήτης του έστειλε τον 58χρόνο και ξυλοκόπησε τον πελάτη.

Το μεσημέρι της 30ης Μαΐου 2021, ακούγονται ξαφνικά πυροβολισμοί στην οδό Δυρραχίου 30 στα Σεπόλια. Ένας 30χρονος Αλβανός, πέφτει νεκρός από οκτώ σφαίρες. Το θύμα ήταν σεσημασμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 30χρονος είχε πλούσιο φάκελο στην Αστυνομία. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια τυχαίου ελέγχου στην Ομόνοια, είχε εντοπιστεί να οδηγεί ηλεκτρικό πατίνι, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, ενώ μία ημέρα μετά τον είχαν και πάλι πυροβολήσει μέσα από ταξί στην πλατεία Δεληγιάννη, τραυματίζοντάς τον τότε ελαφρά.

Τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου 2021, ένοπλοι έστησαν καρτέρι θανάτου στη Βάρη, όπου εκτέλεσαν εν ψυχρώ με 14 σφαίρες τον 39χρονο πυγμάχο, Τάσο Μπερδέση.

Οι αστυνομικοί γνώριζαν τον 39χρόνο και μάλιστα δεν του έδιναν ρόλο «πρωτοκλασάτου» στελέχους στη νύχτα, παρά το γεγονός ότι είχαν διαπιστώσει ότι το τελευταίο διάστημα εμφανιζόταν ως σύνοδος ασφαλείας αλλά και ως υποδοχή σε νυχτερινά καταστήματα.

Αλλάζει το σχέδιο δράσης της ΕΛ.ΑΣ

Μετά την έξαρση της εγκληματικότητας, η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά σε άμεση αναδιάταξη του επιχειρησιακού σχεδίου της για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και την ενίσχυση της αστυνόμευσης. Αυτά αποφασίστηκαν στις δύο συσκέψεις που συγκάλεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις οποίες συμμετείχαν πολλοί αξιωματικοί από διάφορες Υπηρεσίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενισχύεται το δίκτυο πληροφοριών και ερευνών της Αστυνομίας, ενώ επικαιροποιείται η χαρτογράφηση των ενεργών εγκληματικών ομάδων, με ονόματα και διευθύνσεις. Σημειώνεται, ότι χθες (Δευτέρα) το βράδυ πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικοί αστυνομικοί έλεγχοι σε αρκετά νυχτερινά μαγαζιά.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, στην εποχή που ξεκινά μετά την πανδημία, ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών με αστυνομική παρουσία και περιπολίες, με ευέλικτες ομάδες, ειδικά σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολιτών. Οι περιπολίες θα γίνονται από την ΔΙΑΣ, τη Δράση και την ΟΠΚΕ.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024