Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κτηματαγορά: Οι τιμές που πωλούνται τα σπίτια 10ετίας

Κτηματαγορά: Οι τιμές που πωλούνται τα σπίτια 10ετίας

Μεγάλο το εύρος των τιμών πώλησης, από 1.125 έως 10.700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με στοιχεία του E-Real Estates

Γιώργος Μανέττας

Ενα μεγάλο εύρος τιμών που ξεκινάνε από 1.125 ευρώ και φθάνουν μέχρι και 10.700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο καλύπτουν οι καινούργιες κατοικίες έως δέκα ετών που πωλούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates από ιστοσελίδες αγγελιών για λογαριασμό των «ΝΕΩΝ». Οι οικονομικότερες τιμές συναντώνται στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, στην Πάτρα, στον Βόλο και στα Ιωάννινα, καθώς και στις περιοχές Νίκαια, Καμίνια, Μανιάτικα, Σταθμός Λαρίσης, Πλατεία Αττικής, Ταύρος, Σεπόλια, Λαύριο και Μαρκόπουλο στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Σε σχετικά προσιτές τιμές διατίθενται τα καινούργια σπίτια σε Λαύριο και Μαρκόπουλο, ενώ σε «γερά πορτοφόλια» με πάνω από 3.000 ευρώ/τ.μ. απευθύνονται στο Κουκάκι, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, στον Αλιμο, στη Βούλα, στη Βουλιαγμένη, στην Κηφισιά και στα Βριλήσσια. Καινούργιες κατοικίες στη μεσαία κατηγορία τιμών που κυμαίνονται από 2.000 ευρώ/τ.μ. και φθάνουν μέχρι και 2.800 ευρώ/τ.μ. μπορεί να βρει κανείς στις περιοχές Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Νέο Φάληρο, Μοσχάτο, Π. Φάληρο, Δάφνη, Βύρωνα, Υμηττό, Αργυρούπολη, Ηράκλειο κ.ά. Το κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης κατηγορίας ακινήτων, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, είναι η έλλειψη μεγάλης διαθεσιμότητας.

Μικρή διαθεσιμότητα

Οπως εξηγεί ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, οι αναρτημένες αγγελίες δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, διότι σε μεγάλο ποσοστό είναι κοινές, δηλαδή η ίδια αγγελία για το ίδιο διαμέρισμα είναι αναρτημένη από έναν ή και δύο επαγγελματίες κτηματομεσίτες, και περιλαμβάνουν τα χαρακτηριστικά του ακινήτου και τα φωτορεαλιστικά σχέδια του κατασκευαστή, με φωτογραφίες από το στάδιο αποπεράτωσης που βρίσκεται η οικοδομή.

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας εκτιμά ότι το 15,91% που καταγράφεται ως ποσοστό διαθεσιμότητας διαμερισμάτων με έτος κατασκευής 2016-2020 είναι «εικονικό» και θεωρεί πως το πραγματικό ποσοστό «είναι τουλάχιστον το 1/3 του συνόλου που καταγράφεται, δηλαδή περίπου 5%-6%». Η μεγαλύτερη έλλειψη ακινήτων καταγράφεται σε εκείνα με έτος κατασκευής 2009-2015, όταν η οικοδομική δραστηριότητα για την ανέγερση νέων διαμερισμάτων ήταν σχεδόν μηδενική έως ανύπαρκτη. Στην υστέρηση της αγοράς κατοικίας έχουν αναφερθεί με πρόσφατες δηλώσεις τους μεταξύ άλλων ο Αριστοτέλης Καρυτινός, επικεφαλής της Prodea, και ο Ιωάννης Γκάνος, γενικός διευθυντής της Alpha Real Estate Management & Investments, επισημαίνοντας πως αναμένουν αναθέρμανση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια κυρίως από μια νέα γενιά νέων ανθρώπων.

Τα παλαιότερα

Η μικρή διαθεσιμότητα νεόδμητων ακινήτων εκτιμάται πως είναι και αυτή που κρατάει τις ζητούμενες τιμές πώλησης σε υψηλά επίπεδα. Κάτι που ανεβάζει παράλληλα και τη βάση υπολογισμού των τιμών για τα παλαιότερα ακίνητα, με αποτέλεσμα οι τιμές στο σύνολό τους να καταγράφουν αυξητικές τάσεις.

Υπενθυμίζεται πως με βάση στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα εκτιμάται ότι το α΄ τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 3,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Ειδικότερα, για τα νέα διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, η αύξηση των τιμών ήταν 2,9% και 3,4% για τα παλαιά, δηλαδή για ηλικίας άνω των 5 ετών.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024