Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«ΣΥΡΙΖΑ Channel»: Στην Προανακριτική το πόρισμα της ΤτΕ για την εμπλοκή Καλογρίτσα - Πώς καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί Παππά

«ΣΥΡΙΖΑ Channel»: Στην Προανακριτική το πόρισμα της ΤτΕ για την εμπλοκή Καλογρίτσα – Πώς καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί Παππά

Πόρισμα - κόλαφο που καταρρίπτει πλήρως τους ισχυρισμούς του Νίκου Παππά, ότι η προέλευση των τριών εκατ. ευρώ με τα οποία ο Χρήστος Καλογρίτσας συμμετείχε στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είχε ελεγχθεί και εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, αποτελεί η έκθεση της αρμόδιας διεύθυνσης που παραδόθηκε στο προεδρείο της προανακριτικής επιτροπής στη Βουλής

Διαβιβάστηκε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος το οποίο φωτίζει την προέλευση και την διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ της εγγυητικής επιστολής με την οποία ο «κόκκινος εργολάβος» Χρήστος Καλογρίτσας έλαβε μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016.

Από αυτό φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός του Νίκου Παππά, ο οποίος από του βήματος της Βουλής την ημέρα συζήτησης της πρότασης της ΝΔ για την παραπομπή του σε προανακριτική επιτροπή είχε δηλώσει ότι τα 3 εκατ. ευρώ είχαν ελεγχθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκαλώντας την πλειοψηφία να καλέσει τον διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα, να καταθέσει επ’ αυτού.

Στην έκθεση της αρμόδιας διεύθυνσης της ΤτΕ που διαβιβάστηκε στην επιτροπή επιβεβαιώνεται ότι τα 3 εκατ. ευρώ μεταβιβάστηκαν στον Καλογρίτσα από τους Άραβες επιχειρηματίες βάσει ενός συμφωνητικού για εκτέλεση έργου το οποίο, όπως αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, κάτι που ενισχύει τις ενδείξεις περί εικονικότητας της σύμβασης, κάτι που έχουν υποστηρίξει στις καταθέσεις τους τόσο ο εμπλεκόμενος εργολάβος όσο και ο διαμεσολαβητής μεταξύ των δυο επιχειρηματικών πλευρών Κυριάκος Τόμπρας.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η επισήμανση της ΤτΕ ότι με παρότρυνσή της τον Σεπτέμβριο του 2016 υπήρξαν τρεις συνολικά αναφορές στην Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος (δύο αναφορές από στελέχη της Attica Bank και μια αναφορά από την Εθνική Τράπεζα) για την διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, δεν φαίνεται να διενεργήθηκε εκ μέρους της Αρχής έλεγχος επί των αναφορών αυτών που έγιναν βάσει των αξιολογήσεων των αρμοδίων τραπεζικών στελεχών για ύποπτες συναλλαγές.

Μάλιστα στο πόρισμα φέρεται να υπάρχει ειδικό κεφάλαιο στο θέμα όπου διαπιστώνεται «αδράνεια» ως προς τον έλεγχο της διαδρομής του χρήματος παρά τις αναφορές προς την Αρχή τουλάχιστον από τις 3 Οκτωβρίου 2016 (δηλαδή αρκετούς μήνες πριν αποδεσμευτεί το επίμαχο ποσό μετά από σχετική επιστολή του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής), χωρίς όμως να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση.

Όσον αφορά την διαδρομή που ακολούθησαν τα 3 εκατ. ευρώ που ο Καλογρίτσας έλαβε από τον Όμιλο CCC μια ημέρα πριν τον διαγωνισμό με ιδιωτικό συμφωνητικό οι όροι του οποίου ουδέποτε υλοποιήθηκαν, και τα οποία διοχέτευσε στη νεοσυσταθείσα εταιρία του γιου του για να καλύψει την εγγυητική επιστολή και να συμμετάσχει στη δημοπρασία, στο πόρισμα της ΤτΕ περιγράφονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία

1. Το επίμαχο ποσό των 3 εκατ. ευρώ εισήλθε μέσω της Attica Bank στην εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε με έμβασμα της εταιρίας που εδρεύει στο Αμπου Ντάμπι βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού για την ανάληψη κατασκευαστικού έργου από την εταιρία του Καλογρίτσα, χωρίς ωστόσο να προκύπτει ότι οι επιμέρους όροι της συμφωνίας υλοποιήθηκαν.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό τα 3 εκατ. αφορούσαν προκαταβολή για έργα ύψους 45 εκ ευρώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε θα έπρεπε μέσα σε επτά ημέρες από τη λήψη της προκαταβολής να παράσχει ισόποση εγγυητική επιστολή, εντός δεκατεσσάρων ημερών οι Άραβες να έδιναν στην ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε όλες τις πληροφορίες για τα έργα που θα αναλάμβαναν και μέσα σε τρεις μήνες η εταιρία του Καλογρίτσα να γνωστοποιούσε πώς θα υλοποιούσε το έργο ύψους 45 εκατ. ευρώ. Τίποτα όμως από αυτά δεν πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, συμπέρασμα που ενισχύει τα περί εικονικής σύμβασης που έχουν ακουστεί στην προανακριτική.

2. Στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται να συγκλίνει και η αναφορά του πορίσματος ότι την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 29 Αυγούστου 2016, που η εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε έλαβε το ποσό των 3 εκατ. από τους Άραβες, το μετέφερε στο λογαριασμό Ταμιευτηρίου του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα. Ο υιός Καλογρίτσα, την ίδια μέρα, μετέφερε τα 3 εκατ. σε λογαριασμό όψεως της εταιρίας «ΙΩΑΝΝΗΣ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» που τηρούσε στην Attica Bank με σκοπό να συμμετάσχει στη δημοπρασία που θα γινόταν την επομένη μέρα (30 Αυγούστου 2016) για τη λήψη τηλεοπτικής άδειας. Η Attica Bank στις 29 Αυγούστου, δέσμευσε το ποσό των 3 εκατ. και εξέδωσε την εγγυητική επιστολή που χρησιμοποιήθηκε για να συμμετάσχει η εταιρία του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα στη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

3. Το ποσό των 3 εκατ. παρέμενε δεσμευμένο μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2017 στην Attica Bank όταν και αποδεσμεύθηκε κατόπιν επιστολής του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με θέμα «την επιβεβαίωση επιστροφής της εγγυητικής επιστολής και την απαλλαγή της τράπεζας από την εγγύηση αυτή».

4. Στις 19 Ιανουαρίου 2017 ξεκινά η αντίστροφη πορεία των 3 εκατ. ευρώ που επίσης κίνησε το ενδιαφέρον των επιθεωρητών της Τραπέζης της Ελλάδος. Αρχικά, το ποσό των 3 εκατ. ευρώ μεταφέρεται από τον λογαριασμό της εταιρίας «ΙΩΑΝΝΗΣ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» σε λογαριασμό Ταμιευτηρίου του ιδίου και από κει κατέληξε σε λογαριασμούς όψεως της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε απ’ όπου αναλώθηκε μέσω πλήθους συναλλαγών. Σημειώνεται, ότι η μεταφορά έγινε με τρεις συναλλαγές (2,9 εκατ. 90.000, και 10.000 ευρώ) ενώ πριν στον λογαριασμό Ταμιευτηρίου του υιού Καλογρίτσα υπήρχαν διαθέσιμα μόλις 198.166,14 ευρώ. Στο μεταξύ, μετά από έρευνα της Τράπεζας Αττικής, προέκυψε ότι η εταιρία «ΙΩΑΝΝΗΣ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» είχε αλλάξει επωνυμία ( 4 Νοεμβρίου 2016 και 14 Νοεμβρίου 2016) και ονομαζόταν πλέον «MEDIA DOC ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Α.Ε» με διακριτικό τίτλο «MEDIA DOC». Πρόκειται για την εταιρία που εξέδωσε τον Νοέμβριο του 2016 την εφημερίδα Documento.

5. Στις 24 Ιανουαρίου 2017, ποσό ύψους 1.200.024 ευρώ που αποτελούσε μέρος των υπό διερεύνηση 3 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκε από το λογαριασμό Ταμιευτηρίου του υιού Καλογρίτσα σε άλλο λογαριασμό του ιδίου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και ακολούθως μεταφέρθηκε σε λογαριασμό όψεως της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε επίσης στην Ε.Τ. Ε. Το υπόλοιπο ποσό (περίπου 1.923.000 ευρώ) μεταφέρθηκε σταδιακά μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2017 σε λογαριασμό όψεως της ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε στην Attica Bank. Από την ανάλυση των λογαριασμών στην Εθνική και στην Attica Bank προκύπτει ότι τα ποσά αναλώθηκαν σε πληρωμές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε ή μεταφέρθηκαν σε επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα με αντικείμενο τον κλάδο των κατασκευών, σε λειτουργικά έξοδα και προμηθευτές.

Εν τω μεταξύ, την κλήτευση του Νίκου Παππά και την μη εξέταση άλλων μαρτύρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, με τον πρώην υπουργό Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ να διαμηνύει ότι θα αποστείλει υπόμνημα στο πλαίσιο των δικαιωμάτων. Σε δήλωσή του ο ίδιος αναφέρει: «Έχει γίνει πλέον σαφές ότι αυτή η προανακριτική στήθηκε επειδή η κυβέρνησή μας έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων. Όσο για αυτούς που επένδυσαν πολιτικά σε αυτό το φιάσκο; Κοιλοπονούσε το βουνό της διαπλοκής και γέννησε έναν ποντικό, της προανακριτικής. Μέχρι την Παρασκευή θα έχω καταθέσει τις θέσεις μου με υπόμνημα. Η συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής».

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024