Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προανακριτική για Παππά - Βερύκιος: Το χρονικό της συνάντησης Κοντομηνά και Καλογρίτσα

Προανακριτική για Παππά – Βερύκιος: Το χρονικό της συνάντησης Κοντομηνά και Καλογρίτσα

Ως στενός συνεργάτης του Δημήτρη Κοντομηνά κλήθηκε να εξεταστεί από την προανακριτική επιτροπή για το Νίκο Παππά και την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό της συνάντησης που είχαν ο τότε ιδιοκτήτης του Alpha με τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Ως στενός συνεργάτης του Δημήτρη Κοντομηνά κλήθηκε να εξεταστεί από την προανακριτική επιτροπή για το Νίκο Παππά και την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό της συνάντησης που είχαν ο τότε ιδιοκτήτης του Alpha με τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Ούτε στη μαφία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βερύκιος μετέφερε στα μέλη της επιτροπής την φράση που άκουσε να λέει ο κ. Κοντομηνάς προς στέλεχος της τότε κυβέρνησης, όταν του έστειλαν τον Χρήστο Καλογρίτσα: «Ρε σεις, αυτός σας βρίζει. Τι κάνετε; Αυτά δεν γίνονται ούτε στη μαφία».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι τοποθετήσεις του κ. Βερύκιου έχουν ως εξής:

Βερύκιος: Επί αδειών ήμουν απλός δημοσιογράφος, μάχιμος ρεπόρτερ πρώτης γραμμής. Τα γεγονότα τα παρακολουθούσα αυστηρά από δημοσιογραφικής πλευράς Η πολιτική απόφαση για τον χειρισμό των αδειών με βρήκε αντίθετο, διότι πίστευα ότι έπληττε τα συμφέροντα του εργασιακού μου χώρου και έτσι προσέγγισα το όλο θέμα.

Κελέτσης: Έχετε κάνει δύο παρεμβάσεις και έχετε εξιστόρησει περιστατικά, όπως την εμφάνιση του κ. Κοντομηνά στον Alpha, όπου είπε πράγματα για τον κ. Παππά. Μπορείτε να θυμηθείτε;

Βερύκιος: Σε σχέση με τον ραντεβού Καλογρίτσα – Κοντομηνά, εγώ δεν ήμουν «παρών» λόγω της θέσης μου και άρα δεν ξέρω να σας πω λεπτομέρειες. Το πρώτο που μπορώ να σας πω, είναι ότι είχε τηλεφωνήσει ο ίδιος ο Καλογριτσας στον κ. Κοντομηνά ότι θέλει συνάντηση. Μου το είπε προσωπικά ο Κοντομηνάς. Το ραντεβού έγινε στην Κάντζα. Ο Κοντομηνάς ήταν τυπικός και ευγενής στα ραντεβού του. Σε αυτό όμως έστησε τον Καλογρίτσα πάνω από μισή ώρα. Εκ των υστέρων σε έμενα προσωπικά μου είπε ότι ο Καλογρίτσας δεν ενδιαφέρεται για τη διοίκηση του καναλιού, αλλά για τις πολιτικές εκπομπές και το δελτίο ειδήσεων. Μου είπε επίσης ότι δεν μπήκαν στα οικονομικά.

Αλλά εκείνο που του έκανε αλγεινή εντύπωση, είναι ότι ο Καλογρίτσας μιλούσε απαξιωτικά για την τότε κυβέρνηση. Κάποια στιγμή, ο Δημήτρης Κοντομηνάς αναρωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν να συνεργαστώ και να μπλέξω με έναν τύπο που δεν είχε μια στην τσέπη και βρίζει εκείνους που μου ζήτησαν να τον σώσω; Αυτά ούτε στη μαφία δεν γίνονται». Αυτό ειπώθηκε σε εμένα.

Φωτογράφισε Παππά

Δεν γνωρίζω εάν ο Δημήτρης Κοντομηνάς ενημέρωσε κάποιους από την κυβέρνηση, αλλά λίγες ημέρες μετά και πριν από την τηλεοπτική του εμφάνιση, μου είπε επί λέξει: «Τον Καλογριτσα δεν τον θέλουν ούτε στο Μαξίμου». Προφανώς είχε κάποια επαφή, κάποια ενημέρωση.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Βερύκιος φέρεται να είπε: «Ο πατήρ Δημήτριος Φουρλεμάδης μπορεί να σας βοηθήσει, μπορεί να σας δώσει λεπτομέρειες εάν χρειαστεί. Ο ρόλος του ήταν πιο κοντά στον κύριο Κοντομηνά. Σε εμένα πάντως έτσι καταγράφηκε στην μνήμη μου το ραντεβού Καλογρίτσα – Κοντομηνά. Μετά ήρθε η τηλεοπτική εμφάνιση Κοντομηνά που έγινε αυθόρμητα, για άλλο θέμα ήταν στο πλατό και μπούκαρε στην εκπομπή της Μενεγάκη και «φωτογράφισε», αναφέρθηκε στον κ. Νίκο Παππά.

»Ο Κοντομηνάς είχε προβλέψει την κατάληξη αυτής της ιστορίας. Είχε κάνει πολλά ταξίδια στην Αμερική και είχε έρθει σε επαφή με μεγάλους οργανισμούς και ομίλους από Καναδά και ΗΠΑ για να μπει σε νέα τεχνολογία, ούτως ή άλλως θα είχε στην πλατφόρμα το προϊόν του. Το ζήτημα είναι ότι του ζήτησε ένας άνθρωπος να συνεργαστούν χωρίς χρήματα και βρίζοντας τους ανθρώπους που ήθελαν να τους εξυπηρετήσει. Προφανώς τους ενημέρωσε ο Κοντομηνάς (σ.σ. την τότε κυβέρνηση): «Ρε σεις αυτός σας βρίζει. Τι κάνετε; Αυτά δεν γίνονται ούτε στη μαφία». Ήμουν στο δίπλα γραφείο και άκουγα. Δεν ξέρω εάν τον πήρε κάποιος τηλέφωνο και του είπε πήγαινε να τον δεις. Ο πατήρ Δημήτριος το ξέρει καλυτέρα».

Πιέσεις – άνθρωπος του Παππά

Ο μάρτυρας, ερωτηθείς σχετικά, επιβεβαίωσε πως o κ. Κοντομηνάς θεωρούσε ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας αποτελούσε «άνθρωπο του Παππά». «Γι’ αυτό και τον επέκρινε ο Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Υπήρξε τότε σκληρή απάντηση του πρώην πρωθυπουργού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βερύκιος κλήθηκε να επιβεβαιώσει όσα ο ίδιος είχε υποστηρίξει σε παλαιότερη εκπομπή του για τον τρόπο με τον οποίο ασκήθηκαν πιέσεις στον Δημήτρη Κοντομηνά να παραδώσει την ανεξαρτησία του τηλεοπτικού του σταθμού στον Χρήστο Καλογρίτσα, καθώς και την εμπλοκή του Νίκου Παππά.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρουσιάστηκε το επίμαχο απόσπασμα της εκπομπής όπου ο κ. Βερύκιος ανέφερε τότε:

«Είναι η περίοδος που ο AlphaTV μένει χωρίς άδεια και τα «λιμοτάγαρα» επιδιώκουν να του φάνε το κανάλι. Zητάνε από τον Κοντομηνά να συναντηθεί με τον Καλογρίτσα που ήδη έχει πάρει την άδεια για να συνεργαστούν. Ο Κοντομηνάς δέχεται να δει στο γραφείο του στην Κάντζα τον Καλογρίτσα. Το ραντεβού κλείνεται για τις 11 το πρωί. Ο Καλογρίτσας έρχεται κανονικά στην ώρα του και ο Κοντομηνάς είναι εξαφανισμένος. Η γραμματέας του Κοντομηνά ενημερώνει τον Καλογρίτσα ότι ο πρόεδρος σας ζητάει συγνώμη, αλλά κάτι σοβαρό του έτυχε και θα καθυστερήσει. Εάν δεν μπορείτε να τον περιμένετε να κλείσετε ένα άλλο ραντεβού».

«Εγώ είμαι στο διπλανό γραφείο κρυμμένος και τον ακούω. Ο Καλογρίτσας με ύφος λέει στην γραμματέα: «Πρώτη φορά στη ζωή μου δέχομαι τέτοια προσβολή. Να έρχομαι στο ραντεβού και ο οικοδεσπότης να λείπει και ούτε ένα τηλεφώνημα να μην μου κάνει”. Τηρείται μια σιωπή λίγων δευτερολέπτων και ακούγεται ο Καλογρίτσας να της λέει θυμωμένος, «Όχι θα τον περιμένω και να ξέρετε ότι η προσβολή δεν είναι δική μου αλλά δική του και να του το πείτε» συνεχίζει ο Βερύκιος και προσθέτει:

Ψυχρή χειραψία

«Ο Κοντομηνάς εμφανίζεται 45 λεπτά μετά το προκαθορισμένο ραντεβού. Η χειραψία ψυχρή. Ο Καλογρίτσας ευγενής και χωρίς τσαμπουκά μπαίνει στο γραφείο του Κοντομηνά, Και ω του θαύματος: Ο Καλογρίτσας του δίνει την λίστα για το τι απαιτήσεις έχει η κυβέρνηση σχετικά με την απόλυτο έλεγχο του ειδησεογραφικού τομέα και σχετικά με μια ψυχαγωγική εκπομπή που θα πρέπει να αναλάβει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Με βαρύ ονοματεπώνυμο στην ψυχαγωγία). Ο Καλογρίτσας κατάλαβε τη δυσαρέσκεια του Κοντομηνά και το γύρισε. Του λέει άκου να δεις, εγώ δεν ήθελα να μπλέξω με τα μίντια. «Αυτά τα παλιόπαιδα με έστειλαν και δεν ξέρω πώς θα ξεμπλέξω” είπε στον Κοντομηνά».

«Την επομένη ο Κοντομηνάς μου λέει να πάω στα στούντιο Pro και θα βρεθούμε εκεί. Αφού μίλησε με τον κόσμο, μου λέει πάμε στη Μενεγάκη. Μου λέει «ετοιμάσου” κα μπούκαρε στην εκπομπή και είπε αυτά που είπε. Εκεί ανέφερε τον Νίκο Παππά με έναν τρόπο πολύ σκληρό. Κατήγγειλε ότι αυτός έστειλε αγγελιοφόρους, δεν είπε όμως για τον Καλογρίτσα γιατί σεβάστηκε τον άλλον επιχειρηματία». Μετά την παρουσίαση του ηχητικού ο μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει εάν επιμένει σε αυτές τις δηλώσεις και υπογράμμισε «τα επιβεβαιώνω όλα αυτά στο ακέραιο. Στο ακέραιο».

Κόλαφος

«Μετά το στραπάτσο της Ν.Δ. από την κατάθεση Καλογρίτσα, σήμερα ακολούθησε ο κόλαφος της κατάθεσης Βερύκιου, ο οποίος αποδόμησε οριστικά το αφήγημα της ΝΔ» αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κατάθεση του δημοσιογράφου, και πρώην μέλους του ΔΣ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, επί ιδιοκτησίας Δ. Κοντομηνά.

Παραθέτουν μάλιστα τα εξής αποσπάσματα από την εξέταση του κ. Βερύκιου:

Δ. Βερύκιος: «Δεν ήμουν στο ραντεβού Κοντομηνά – Καλογρίτσα. Ο ίδιος ο Καλογρίτσας πήρε τηλέφωνο τον Κοντομηνά για να κλείσουν το ραντεβού. Ο Κοντομηνάς μού είπε ότι ο Καλογρίτσας δεν ενδιαφερόταν για τη διοίκηση του καναλιού, παρά μόνο για πολιτικές εκπομπές και το δελτίο ειδήσεων. Έκανε εντύπωση στον Κοντομηνά ότι ο Καλογρίτσας μιλούσε απαξιωτικά για την τότε κυβέρνηση».

«Μου είπε ο Κοντομηνάς «πώς μπορώ να συνεργαστώ με ένα τύπο που δεν έχει μία στην τσέπη και βρίζοντας αυτούς που υποτίθεται ότι τον έστειλαν; Αυτά δεν γίνονται ούτε στην μαφία»».

«Δεν ξέρω αν ο Κοντομηνάς ενημέρωσε κάποιον στην τότε κυβέρνηση, αλλά εμένα  μου είπε κατά λέξη: «Τον Καλογρίτσα δεν τον θέλουν ούτε στο Μαξίμου»».

Σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «ενδεικτικό του φιάσκου με την Προανακριτική, που έστησε η Ν.Δ., είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία προσπαθεί να κλείσει άρον άρον την υπόθεση, παραιτούμενη από τη διαδικασία να καλέσει άλλους μάρτυρες».

Σε ό,τι αφορά την «αλλοίωση των πρακτικών για δεύτερη φορά», οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «ο κ. Κελέτσης βρήκε αμέριστη συμπαράσταση από τον κ. Κεγκέρογλου. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όταν η Θ. Τζάκρη εγκάλεσε τον πρόεδρο της επιτροπής για την συστηματική παραποίηση, την οποία και ο ίδιος έχει παραδεχθεί» προσθέτους οι κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγουν: «Το θέατρο της Προανακριτικής από φαρσοκωμωδία μετατρέπεται σε κλαυσίγελο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Τέλος, οι κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «η Ν.Δ. εκτός από το να αλλοιώνει συστηματικά τα πρακτικά, αλλοιώνει και τη σημερινή κατάθεση του μάρτυρα, διακινώντας διαλόγους σε τηλεοπτικές εκπομπές προ πενταετίας, αποκρύπτοντας σκοπίμως τις σημερινές απαντήσεις του Δήμου Βερύκιου».

Έλεγχος των ηχητικών αρχείων της προανακριτικής

Στο μεταξύ σε έλεγχο των ηχητικών αρχείων των συνεδριάσεων της προανακριτικής επιτροπής, θα προβεί ομάδα βουλευτών – μελών της, μετά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για «αλλοίωση» των πρακτικών.

Ενημερώνοντας σχετικά τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Στ. Κελέτσης είπε ότι μετά από πρότασή του, που έγινε ομόφωνα δεκτή, εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις, θα ελέγξουν την πιστή απόδοση των πρακτικών των συνεδριάσεων.

Επανέλαβε ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από πλευράς του, και ότι οι όποιες μη καταγραφές, που καταγγέλλονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετίζονται με αναφορές βουλευτών εκτός μικροφώνου και εκτός διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι, μετά τη σημερινή κατάθεση του δημοσιογράφου Δ. Βερύκιου, η επιτροπή αποφάσισε να καλέσει για εξέταση τον κ. Αθανάσιο Τσάδαρη, πρώην αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Αττικής, την ερχόμενη Τρίτη, 1/6/2021, στις 10 πμ.

Την ίδια ημέρα, πρόσθεσε ο κ. Κελέτσης, η προανακριτική επιτροπή θα αποφασίσει για το εάν κληθούν νέοι μάρτυρες, ενώ επανέλαβε τη δυνατότητα που έχει και ο κ. Ν. Παππάς να προτείνει δικούς του μάρτυρες. Σύμφωνα με πληροφορίες – μεταξύ άλλων – προτάθηκε από βουλευτές το όνομα του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη.

Sports in

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένωσαν τις δυνάμεις τους

Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησαν κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω των ιδρυμάτων τους, για την αντιμετώπιση της «τοξικότητας» στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024