Κοροναϊός: Κοινή έκκληση ΠΟΥ, ΔΝΤ, Παγκόσμιας Τράπεζας, ΠΟΕ για δικαιότερη κατανομή των εμβολίων
Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η εμβολιαστική ανισότητα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών περιπλέκει την αντιμετώπιση της πανδημίας και παρατείνει τη διάρκειά της
Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να δεσμευθούν εκ νέου να εργαστούν για μια πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων κατά της covid-19 προκειμένου να εξαλειφθεί η πανδημία, εκτίμησαν σήμερα τέσσερις μεγάλοι, διεθνείς οργανισμοί σε κοινό τους άρθρο.
Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η εμβολιαστική ανισότητα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών περιπλέκει την αντιμετώπιση της πανδημίας και παρατείνει τη διάρκειά της.
Σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post, οι επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμούν ότι οι ανισότητες αυτές ευνόησαν την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, προκαλώντας νέες αναζωπυρώσεις της επιδημίας σε αναπτυσσόμενες χώρες.
“Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει ανθεκτικότητα στην πανδημία covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, αν δεν εξαλειφθεί η υγειονομική κρίση. Η πρόσβαση στα εμβόλια είναι κλειδί και για τα δύο”, τονίζουν. “Η εξάλειψη της πανδημίας είναι εφικτή και αυτό απαιτεί σήμερα παγκόσμια δράση”.

Το άρθρο υπογράφουν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς και η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο- Ιουεάλα.
Αυτοί κάλεσαν τη G7, στην επόμενη σύνοδο κορυφής της που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στη Βρετανία, να συμφωνήσει σε “μια πιο συντονισμένη στρατηγική, που θα υποστηρίζεται από νέα χρηματοδότηση για τον εμβολιασμό του πλανήτη” και να δεχθεί να καταβάλει 50 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, το οποίο έχει ήδη προτείνει το ΔΝΤ.
Ο ΠΟΥ είχε χαρακτηρίσει ήδη από τον Μάρτιο “φρικτή” την εμβολιαστική ανισότητα και τον Μάιο είχε ζητήσει από τις χώρες που διαθέτουν αποθέματα εμβολίων κατά της covid-19 να προσφέρουν τις επιπλέον δόσεις τους σε φτωχές χώρες, αντί να εμβολιάσουν τους εφήβους και τα παιδιά.
Ο μηχανισμός Covax που στηρίζεται από τον ΟΗΕ δημιουργήθηκε για τη διανομή εμβολίων κατά της covid-19 στις πιο φτωχές χώρες. Όμως οι πλούσιες χώρες, υπογράφοντας απευθείας συμβόλαια με φαρμακευτικές εταιρείες, εξασφάλισαν το μεγαλύτερο μέρος των εμβολίων μόλις αυτά κατέστησαν διαθέσιμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ρωσία: Τουλάχιστον ένας νεκρός στο Ροστόφ από ουκρανική επίθεση – Πυρκαγιά σε πλοίο στην Αζοφική θάλασσα
- Τραγωδία στο Περού: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 60 τραυματίες σε συγκέντρωση οπαδών της Αλιάντζα Λίμα (vids)
- Μετρό: Προς τον Σταθμό Δικαστήρια ο «μετροπόντικας» της γραμμής 4 – Πέρασε την Κυψέλη
- Πολιτικός σεισμός μετά τις νέες δικογραφίες για ΟΠΕΚΕΠΕ – «Πυρά» της αντιπολίτευσης κατά κυβέρνησης
- Ειδική έρευνα από το ΝΒΑ για τον Αντετοκούνμπο και τη μη συμμετοχή του στους αγώνες των Μπακς
- Η Ένωση Εισαγγελέων καταδικάζει την επίθεση στο σπίτι του Ισίδωρου Ντογιάκου
- Τι είναι η σεισμική τράπεζα που θα εγκατασταθεί στη Σαντορίνη
- OnlyFans: Τι θα κάνει μια φιλάνθρωπος μητέρα τεσσάρων παιδιών με την «πορνομηχανή» των 7 δισ;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442