Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παπαθεοδώρου: Η αύξηση οργανωμένης εγκληματικότητας και οι «παραγγελίες» θανάτου

Παπαθεοδώρου: Η αύξηση οργανωμένης εγκληματικότητας και οι «παραγγελίες» θανάτου

Τον λόγο της κλιμάκωσης της δραστηριότητας του οργανωμένου εγκλήματος και καθώς και τον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική καμόρα εξήγησε μεταξύ άλλων ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην υφυπουργός

Τον λόγο της κλιμάκωσης της δραστηριότητας του οργανωμένου εγκλήματος και καθώς και τον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική καμόρα εξήγησε μεταξύ άλλων ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην υφυπουργός,

Όπως ανέφερε, η επαναφορά στην κανονικότητα μπορεί να αιτιολογήσει εν μέρει την αύξηση της παρουσίας και δραστηριότητας του οργανωμένου εγκλήματος γιατί γίνεται μια προσπάθεια ανακατανομής των ομάδων ισχύος ελέγχου σε όλη την Αττική και όλη την χώρα. «Δεν αρκεί όμως αυτό για να το καταλάβουμε και να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε από την πλευρά τόσο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και όσο και της κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει μια διπλή μετάλλαξη της οργανωμένης εγκληματικότητας που είναι περισσότερο βίαιη και τυφλή χωρίς να υπολογίζει τις ζωές ανθρώπων και το αν θα υπάρξουν παράπλευρα θύματα καθώς και γεωγραφική μετάλλαξη καθώς αυτό γίνεται σε όλη την Ελλάδα.

Που οφείλεται η αύξηση οργανωμένης εγκληματικότητας

Σχετικά με το που οφείλεται αυτό σχολίασε πως τα τελευταία χρόνια έχουμε μια σκλήρυνση της δραστηριότητας του οργανωμένου εγκλήματος και γι αυτό και έχουμε αύξηση της βίας και διάχυση στην παράνομη οικονομία που ελέγχεται από το οργανωμένο έγκλημα και ομάδες που αποτελούνται από έλληνες και αλλοδαπούς.

Ειδικότερα αναφέρθηκε σε εταιρίες από πού «νοικιάζονται» «υπηρεσίες», δηλαδή «παραγγέλνουν» τον θάνατο κάποιου από ομάδες κακοποιών που βρίσκονται εντός και εκτός Ελλάδας. «Συνήθως είναι εκτός των ομάδων που δρουν για να υπάρχει άμεση διαφυγή και να μην υπάρχει άμεση διασύνδεση με την συγκεκριμένη ομάδα που παραγγέλνει τον θάνατο κάποιου».

Ο καθηγητής τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα καινούργιο φαινόμενο αλλά υπήρχε στην Ελλάδα από την δεκαετία του 80 και 90 με εξάρσεις και υφέσεις και ότι είναι ένα διακρατικό ζήτημα.

Ερωτηθείς σχετικά με το γιατί είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί το θέμα παρά το γεγονός ότι ήδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρέδωσε υπόμνημα με στοιχεία για την ελληνική καμόρα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ο ίδιος ανέφερε πως ως πρώτο βήμα ήταν σωστό αυτό που έγινε καθώς η χαρτογράφηση της εγκληματικότητας οδηγεί στο να ξέρουμε τι κάνει ποιος και που.

Μεταξύ άλλων όπως υποστήριξε αυτό που πρέπει να γίνει είναι αναδιάρθρωση (εξειδίκευση-εκπαίδευση-ευελιξία κλπ) των ειδικών υπηρεσιών της αστυνομίας, ειδικές ομάδες και να μην «ακολουθούνται» μόνο τα χρήματα για το «χτύπημα» αυτών των ομάδων αλλά και η στρατολόγηση τους καθώς και η σχέση παράνομης οικονομίας με αυτές τις οργανώσεις (ξέπλυμα χρημάτων) ώστε όπως είπε να «κοπούν τα κεφάλια του φιδιού».

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024