Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναστέλλονται για ένα μήνα οι μειώσεις στις συντάξεις χηρείας

Αναστέλλονται για ένα μήνα οι μειώσεις στις συντάξεις χηρείας

Την αναστολή για ένα μήνα των περικοπών στις συντάξεις χηρείας όπως προβλεπεται στο νόμο αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας.

Την αναστολή για ένα μήνα των περικοπών στις συντάξεις χηρείας όπως προβλεπεται στο νόμο αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας.

Όσοι συνταξιούχοι διαπίστωσαν περικοπή στη σύνταξή τους θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν και τα παρακρατηθέντα ποσά θα τους επιστραφούν μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

Αναστέλλονται για ένα μήνα οι μειώσεις στις συντάξεις χηρείας που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 4387/16 περί επιζώντων συζύγων, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4611/19 της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Οι συνταξιούχοι που διαπίστωσαν περικοπή στη σύνταξή τους θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν.

Τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας του Ιουνίου 2021 κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων θα επιστραφούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τον e-ΕΦΚΑ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Για το θέμα αυτό θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση από τον e-ΕΦΚΑ.

Το λάθος που εξόργισε

Το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην απόφαση αυτή μετά την οργή που προκλήθηκε από τις μειωμένες συντάξεις χηρείας που είδαν 5.500 συνταξιούχοι, πολλοί από τους οποίους δεν εργάζονται ώστε να δικαιολογείται η περικοπή αυτή.

Μετά το λάθος αυτό σε εξηγήσεις και διευκρινίσεις προχώρησε ήδη από εχθές ο e-ΕΦΚΑ, και πριν το υπουργείο αποφασίσει αναστολή των μειώσεων για όλους.

Ο ΕΦΚΑ τόνιζε πως οι περικοπές που έγιναν εκ παραδρομής σε συνταξιούχους που δεν εργάζονται, θα είναι προσωρινές.

Συγκεκριμένα, ο e-ΕΦΚΑ επεσήμαινε σε ανακοίνωσή του τα εξής:

«Οι μειώσεις των συντάξεων χηρείας για τις παραπάνω περιπτώσεις υλοποιήθηκε με βάση τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 4387/16 περί επιζώντων συζύγων, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4611/19 της προηγούμενης κυβέρνησης

Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν πως στον επιζώντα σύζυγο και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε, μετά την 13η/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντος σε ποσοστό 70% για μία τριετία.

Μετά την πάροδο, όμως, της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη, λόγω θανάτου, μειώνεται κατά 50%, (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντος), το ποσό δε αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου (360 ευρώ).

Εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρεία, η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τις καταβολές συντάξεων Ιουνίου, που πραγματοποιούνται αυτήν την εβδομάδα.

Εννοείται πως σε όσους από τους 5.500 συνταξιούχους έγινε εκ παραδρομής περικοπή, ενώ δεν εργάζονται, η περικοπή αυτή είναι προσωρινή και ο e-ΕΦΚΑ δεσμεύεται να εξετάσει τις περιπτώσεις αυτές κατά προτεραιότητα.

Οι συνταξιούχοι που εμπίπτουν σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα τοπικά υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ και να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εργάζονται, ώστε με τις καταβολές Ιουλίου να επανέλθει το ποσό της σύνταξης στο 100% και ταυτόχρονα να καταβληθεί το ποσό που περικόπηκε με τη σύνταξη του Ιουνίου» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο e-ΕΦΚΑ.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024