Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα παράδοξα της πανδημίας - Γιατί κάποιοι εργαζόμενοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στα γραφεία

Τα παράδοξα της πανδημίας – Γιατί κάποιοι εργαζόμενοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στα γραφεία

Από τις 5 Μαΐου, το βαρόμετρο “back-to-work” που εκδόθηκε από την Kastle Systems, τον κατασκευαστή συστημάτων ασφαλείας γραφείων, κατέγραψε μόλις 16,3% πληρότητα στα γραφεία της Νέας Υόρκης

Πολλά είναι τα παράδοξα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, ειδικά στην αγορά εργασίας… Ένα από αυτά, που αναδεικνύεται καθώς τα μέτρα χαλαρώνουν, είναι η απροθυμία ή η αδυναμία κάποιων να επιστρέψουν στα γραφεία τους.

Όπως γράφουν οι Financial Times, σε όλη τη Νέα Υόρκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, τα διευθυντικά στελέχη έχουν επιστρέψει στην έδρα τους. Ωστόσο, οι στατιστικές δείχνουν ότι οι εργαζόμενοί τους δεν αισθάνονται την ίδια επιθυμία – είτε αυτό οφείλεται στην ανησυχία για την υγεία τους, την έλλειψη παιδικής μέριμνας ή τα προβλήματα στις μετακινήσεις.

Από τις 5 Μαΐου, το βαρόμετρο “back-to-work” που εκδόθηκε από την Kastle Systems, τον κατασκευαστή συστημάτων ασφαλείας γραφείων, κατέγραψε μόλις 16,3% πληρότητα στα γραφεία της Νέας Υόρκης, αύξηση 0,1 ποσοστιαία μόνάδα από την προηγούμενη εβδομάδα και λίγα μόνο ποσοστά πάνω από τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο David Rubenstein, διευθύνων σύμβουλος της Rubenstein Partners, μιας εμπορικής εταιρείας ακινήτων τονίζει: «Οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι επέστρεψαν και θέλουν το εργατικό δυναμικό τους πίσω»

Σύμφωνα με τους FΤ το φαινόμενο αυτό έχει ίσως περισσότερες παρενέργειες, από όσο μπορεί κανείς να διαβλέψει αρχικά.
Το αποτέλεσμα είναι ζωτικής σημασίας για πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, οι οποίες έχουν οικοδομήσει τις οικονομίες τους σε πύργους γραφείων και τους επενδυτές που κατέχουν τέτοια κτίρια. Εάν περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι, η ζήτηση για χώρους γραφείου θα μπορούσε να μειωθεί. Ήδη, τα ενοίκια υπόκεινται σε πίεση.

Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές εταιρείες έχουν εκδώσει διατάγματα για την επιστροφή των υπαλλήλων στο γραφείο.

Η JPMorgan Chase έγινε η πρώτη μεγάλη χρηματοοικονομική εταιρεία που έθεσε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, λέγοντας στους εργαζομένους τον περασμένο μήνα ότι περίμενει τους περισσότερους πίσω τον Ιούλιο. (Ίσως αυτό δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι η τράπεζα χτίζει μια νέα έδρα στην Park Avenue). Οι Blackstone, Goldman Sachs και άλλοι έεχουν κάνει το ίδιο.

Επίσης, σε μια πρόσφατη επιστολή προς το προσωπικό, ο διευθύνων σύμβουλος της Google προέβλεψε ότι το 60% του εργατικού δυναμικού της θα περνά μερικές μέρες την εβδομάδα στο γραφείο, ένα 20% θα κάνει μόνιμη τηλεργασία, κι ένα ακόμα 20% θα βρίσκεται στο γραφείο με πλήρη απασχόληση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της IBM, Arvind Krishna, δήλωσε στο Yahoo Finance ότι περίμενε το 80% του προσωπικού να υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο και ότι θα χρειαζόταν ένας χρόνος ή περισσότερο για να διευθετηθεί η κατάσταση.

Ορισμένες εργασίες είναι πιο κατάλληλες για ευέλικτη εργασία από άλλες. Ένας προγραμματιστής, για παράδειγμα, ο οποίος μπορεί να εκτελεί μεγάλο μέρος μιας εργασίας από μόνος του – έναντι ενός στελέχους μάρκετινγκ που αλληλεπιδρά συνεχώς με άλλους.

Τα κίνητρα

Ακόμα και πριν από την πανδημία, η κατάσταση είχε αλλάξει καθώς οι εταιρείες που ανταγωνίζονταν να προσελκύσουν ταλαντούχους νέους εργαζόμενους, συμμετείχαν σε έναν αγώνα παροχής «ανέσεων» σε μια προσπάθεια να κάνουν τα γραφεία τους πιο ελκυστικά για τη νέα γενιά.

Σε έναν κόσμο όπου τα φανταχτερά καφέ στη δουλειά, οι αίθουσες γιόγκα, τα μασάζ και μια σειρά άλλων παροχών είναι μόδα, η ευελιξία – η ικανότητα να εργάζεται κανείς εξ αποστάσεως τουλάχιστον μέρος του χρόνου – είναι μια άλλη προτροπή.

«Οι εταιρείες πρέπει να εργαστούν σκληρότερα από ποτέ για να κάνουν την εργασία τους να μοιάζει πραγματικά συναρπαστική», εξηγεί ο σύμβουλος εργασίας Paul Kirschner, περιγράφοντας τη νοοτροπία των νέων εργαζομένων ως: «« Συνήθιζα να δουλεύω στο γραφείο – τώρα δεν το κάνω. Πρέπει λοιπόν να με πείσετε γιατί πρέπει».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024