Αρκετά είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται γύρω από τον εμβολιασμό, όπως για παράδειγμα αν είναι ασφαλές για τις εγκύους, αν είναι απαραίτητη η δεύτερη δόση και πόσο ασφαλές είναι το «mix and match».

«Γκάζι» για τη δημιουργία του τείχους ανοσίας πατάει η Ελλάδα, με την «Επιχείρηση Ελευθερία» να συνεχίζεται χωρίς προβλήματα, σπάζοντας σήμερα το φράγμα των 5 εκατ. εμβολιασμών.

Αρκετά είναι ωστόσο τα ερωτήματα που δημιουργούνται γύρω από τον εμβολιασμό, όπως για παράδειγμα αν είναι ασφαλές για τις εγκύους, αν είναι απαραίτητη η δεύτερη δόση και πόσο ασφαλές είναι το «mix and match».

Στα ερωτήματα αυτά απαντήσεις έδωσε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, όσοι έχουν νοσήσει από κοροναϊό θα λάβουν μία δόση του εμβολίου 6-12 μήνες μετά τη νόσησή τους.

«Από την έναρξη της επιδημίας έχουν νοσήσει 389.000 συνάνθρωποί μας. Με την παρασκευή του εμβολίου ήταν εμφανές ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα σχήμα εμβολιασμού και για τα άτομα που είχαν νοσήσει. Το μόνο κριτήριο για να αποφασίσει το σχήμα του εμβολιασμού είναι ότι η επαναλοίμωξη ήταν σπάνια πριν τους 3 μήνες. Το σχήμα αρχικά περιείχε 2 δόσεις εμβολιασμού που θα χορηγούνταν μετά το τρίμηνο που πιστεύαμε ότι διαρκούσε η φυσική ανοσία.

»Μελέτες σε επιστημονικά κέντρα έδειξαν ότι η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης από αυτή που πιστεύαμε και μάλιστα μια πρόσφατη μελέτη δείχνει χρόνο που ξεπερνά και τους 12 μήνες. Με τη γνώση αυτή, αποφασίστηκε και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος που θα περιλαμβάνει μια δόση εμβολίου. Αυτή παγιώνεται ως ικανή για προστασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η χορήγηση της δόσης στους 6 μήνες παρατείνει κατά πολύ τα αντισώματα που θα παραχθούν από τον εμβολιασμό του», επισήμανε.

Μην ακυρώνετε ραντεβού

Η κ. Θεοδωρίδου απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου και εμφάνισαν παρενέργειες, να μην ακυρώνουν το ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση υπογραμμίζοντας ότι είναι λάθος.

«Ορισμένα άτομα ταλαιπωρούνται με την πρώτη του εμβολίου, έχουν αυξημένη ευαισθησία με αποτέλεσμα να ακυρώνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Είναι λάθος. Το τίμημα να μείνουν με μια δόση είναι σημαντικό», ανέφερε.

Όχι στα εμβόλια mix&match

Σε ό,τι αφορά στην ανάμειξη των δύο εμβολίων, σημείωσε ότι «αυτό το mix&match θα το συναντήσουμε στο μέλλον όταν θα έχει πάρει τις διαστάσεις που είναι οι σωστές, από επιστημονικής πλευράς. Επί του παρόντος η αλλαγή από την πρώτη δόση σε μια διαφορετική δεύτερη δόση γίνεται σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις».

Πρόκειται δε για περιπτώσεις που ένα άτομο κάνει σοβαρή αναφυλακτικού τύπου αντίδραση ή θρομβοεμβολική νόσο με θρομβώσεις που αφορούν μεγάλα αγγεία.

«Επομένως παραμένουμε στο δύο δόσεις από το ίδιο εμβόλιο ως το σωστό σχήμα που πρέπει να ακολουθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για κύηση-γαλουχία

Σχετικά με τον εμβολιασμό των εγκύων ή των θηλάζουσων γυναικών, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι πλέον είναι αποδεδειγμένο ότι ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει και την ίδια την εγκυο και το κύημα και το νεογνό μετά κυρίως από την προωρότητα, σύμφωνα με το μητρώο καταγραφής εγκύων που διατηρείται στις ΗΠΑ.

«Ο εμβολιασμός της εγκύου γίνεται σε συνεργασία και κατόπιν συμβουλής γυναικολόγου της και πρέπει να έχουν ήδη αναρτηθεί λεπτομερείς οδηγίες για την εγκυμοσύνη και τον εμβολιασμό στην σελίδα ελληνικής εταιρίας γυναικολογίας και μαιευτικής. Ο εμβολιασμός εγκύου βάσει των δεδομένων που υπάρχουν συστήνεται με τα εμβόλια που ανήκουν στην ομάδα των mRNA», συμπλήρωσε.

Ανέφερε δε ότι πρόσφατη μελέτη, όχι με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, από το Ισραήλ έδειξε ότι η αντισωματική απάντηση της εγκύου μετά τον εμβολιασμό και η κυτταρική της ανταπόκρισης δεν διαφέρει από την ανοσιακή αντίδραση των μη εγκύων. «Πάντα η εγκυμοσύνη κατά καιρούς εθεωρείτο κατάσταση που μπορούσε να υπάρχει και ιδιαιτερότητα από ανοσιακή αντίδραση. Ήταν εξαιρετικά ικανοποιητική η απάντηση του εμβολίου και ως προς τις κυκλοφορούσες μεταλλάξεις», υπογράμμισε.

«Ο θηλασμός δεν αποκλείει μια γυναίκα από την προστασία του εμβολιασμού», κατέληξε.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr