Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ

Η εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον Νίκο Παππά είναι μια εικόνα η οποία έχει προκαλέσει πολλά σχόλια μεταξύ των υπόλοιπων μελών της. Ο λόγος είναι ότι ουσιαστικά οι βουλευτές του, και ειδικά οι δύο γνωστότεροι, μοιάζουν να είναι χωρισμένοι στα δύο, από πλευράς λειτουργίας. Εμφανίζουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Και συμπεριφορές, θα πρόσθετα. Ο Τζανακόπουλος, για παράδειγμα, είναι πιο προετοιμασμένος, πιο κοντά στα θέματα που τίθενται, με πιο στοχευμένες ερωτήσεις και παρεμβάσεις, και δείχνει να έχει και μια πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση εκ των έσω – από έναν πιο στενό πυρήνα πληροφόρησης.

Ο Πολάκης από την άλλη, προσπαθεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι αυτός σηκώνει το βάρος της αντιπαράθεσης με τον Καλογρίτσα, και κάνει συνεχώς επιθετικές ερωτήσεις, που στόχο έχουν να ακυρώσουν και να απαξιώσουν εντελώς τον μάρτυρα – μην πω και να τον γελοιοποιήσουν.

Είναι εμφανές, μου έλεγε βουλευτής που μετέχει της Προανακριτικής, ότι ο Πολάκης δεν έχει την ενημέρωση που πρέπει, γι’ αυτό και πολλές φορές διολισθαίνει σε προσωπικού χαρακτήρα αφορισμούς, σε μια προσπάθεια να ισοσκελίσει το έλλειμμα ενημέρωσης για τα «ντεσού» της υπόθεσης.

Θέλετε (για την ακρίβεια, θέλουν) τη γνώμη μου;

Το έχω ξαναπεί. Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα αυτή, να την «πέφτεις» κατ’ αυτόν τον τρόπο σε κάποιον, όταν δεν γνωρίζεις τι και ποιον (και από πού) κρατάει…

Ο χωροφύλαξ

Ενημερωτικά αναφέρω, ότι ο Πολάκης, ο οποίος το έχει όπως δείχνει πολύ «πατριωτικά» το θέμα, είναι ιδιαίτερα επιθετικός με τον Χρήστο Καλογρίτσα, διότι προφανώς έχει «άγνοια κινδύνου». Δεν γνωρίζει δηλαδή την «ειδική σχέση» που είχε ο «πατερούλης» με τον αρχηγό «και τα άλλα παιδιά». Και αντί να εκτιμήσει ότι ο Καλογρίτσας συνειδητά αφήνει εκτός βεληνεκούς τον «Λεγάμενο», διότι έχει προφανώς τους λόγους του, του την πέφτει κανονικά σε σημείο, που και ο Καλογρίτσας παρά τη «σοφία» των σχεδόν 80 χρόνων του, και το γεγονός ότι είναι φανερό πως δεν θέλει να αγγίξει «ευαίσθητα» θέματα, αναφορικά με αυτή τη σχέση, καμιά φορά να εκρήγνυται.

Οπως συνέβη την Τετάρτη, όταν δήλωσε ότι έχει κουραστεί και θέλει να διακοπεί η συνεδρίαση προκειμένου να αποχωρήσει για να ξεκουραστεί.

Τότε, κατά πληροφορίες, ο Πολάκης, με το κλασικό, γνωστό, ύφος, του φώναξε:

– Αν έχεις άντερα Καλογρίτσα, κάτσε να σε ανακρίνω πέντε ώρες να δεις…

Ο Καλογρίτσας, ο οποίος έχει ξαναπεί στην Επιτροπή ότι ο Πολάκης δεν ξέρει, δεν συγκρατήθηκε, και του είπε:

– Πολάκη, εμένα μη μου κάνεις τον ανακριτή, γιατί εμένα με έχουν ανακρίνει δέκα φορές χωροφύλακες ανακριτές. Χωροφύλακα, ε χωροφύλακα… Ο Πολάκης επέμενε ωρυόμενος, ο Καλογρίτσας επαναλάμβανε τα περί «χωροφύλακα-ανακριτή», και το επεισόδιο έληξε, με το τέλος της συνεδρίασης, η οποία, όπως έχω γράψει ήδη, θα επαναληφθεί την προσεχή Δευτέρα.

Πηγή της Επιτροπής, μου ανέφερε δε ότι στόχος τους είναι να ολοκληρωθεί η κατάθεση του Καλογρίτσα την προσεχή Τετάρτη 26 του μηνός. Γιατί «αρκετά τράβηξε – ό,τι είχαμε να πάρουμε, το πήραμε από την κατάθεσή του»…

Τακτική «τηγανίσματος»

Ο ίδιος ο Καλογρίτσας, που δίνει την εντύπωση ότι ακολουθεί την τακτική του «τηγανίσματος», αφήνει πάντως να εννοηθεί ότι διαθέτει τόσα στοιχεία όχι μόνο για το αντικείμενο της Προανακριτικής, αλλά και γενικότερα για τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε θα χρειαζόταν… δύο χρόνια να καταθέτει!!

Μάλιστα, όταν συνομιλητές του, του επισημαίνουν ότι «τους τηγανίζει» με τον τρόπο που καταθέτει, και το τι επισημαίνει, ο ίδιος κάνει μια… ενδιαφέρουσα αναφορά στο χωριό του στην Καρδίτσα.

– Εμείς, λέει, επειδή δεν είχαμε λάδι να τηγανίσουμε αβγά, τα ρίχναμε στο τηγάνι έτσι, σε χαμηλή φωτιά για να τηγανιστούν. Και τηγανίζονταν σιγά σιγά, για να τα φάμε, με προσφάι ένα κομμάτι ψωμί…

Εγώ απλώς, αν μου τα έλεγε εμένα αυτά, θα του έλεγα ότι για να τηγανιστούν τα αβγά πρέπει πρώτα να σπάσουν. Και αυτό ισχύει για όλα τα αβγά. Και τα… κυπραίικα, φυσικά. Τα οποία επί του παρόντος, περιέργως αφήνει άθικτα…

Εκτός κάδρου οι επενδυτές

Μια μεγάλη απορία που την είχα (αλλά όχι πια) είναι γιατί η Προανακριτική Επιτροπή, η οποία διερευνά τις κατηγορίες σε βάρος του Νίκου Παππά αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν έχει καλέσει ακόμη για εξέταση κάποιον από την οικογένεια Χούρι, που έδωσαν τα 3 εκατομμύρια στον Χρήστο Καλογρίτσα προκειμένου να λάβει την εγγυητική επιστολή με την οποία θα μετείχε του διαγωνισμού. Ρώτησα, έμαθα. Και μεταφέρω: όντως εξετάστηκε η περίπτωση να κληθεί προς εξέταση από την Προανακριτική Επιτροπή κάποιος εκ των αδελφών Χούρι, και να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το έμβασμα των 3 εκατ. προς Καλογρίτσα, και για το ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος της αποστολής. Απορρίφθηκε για δύο λόγους η «πρόταση». Ο ένας ουσιαστικός, ο άλλος τυπικός. Η κλήση, εκτιμήθηκε (από πού άραγε;), των υπευθύνων της πολυεθνικής CCC, θα μπορούσε να δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας σε διάφορες άλλες πολυεθνικές που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα, με βάση τις διατάξεις του Α.Ν. 89/67. Αυτός ήταν ο ουσιαστικός λόγος. Ο τυπικός, ήταν ότι για την ίδια υπόθεση, εκκρεμεί από τη Δικαιοσύνη κλήση των υπευθύνων της εταιρείας να δώσουν εξηγήσεις μετά τη μηνυτήρια αναφορά του Χρ. Καλογρίτσα σε βάρος τους. Εχουν δηλαδή την ιδιότητα του «υπόπτου τέλεσης εγκληματικής πράξης», και άρα νομιμοποιούνται να την επικαλεστούν για να μην προσέλθουν στη διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής. Ρωτήθηκε σχετικά και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η οποία απεφάνθη επίσης αρνητικά – δεν μπορεί η Προανακριτική να εξαναγκάσει κάποιον από τους Χούρι, να προσέλθει να καταθέσει επί των όσων υποστηρίζει ο Καλογρίτσας. Ως γνωστόν την ίδια απόφαση είχε λάβει η Προανακριτική Επιτροπή και για τα παρένθετα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της δίωξης κατά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου.

Παρατήρηση, σχετικώς, άσχετη: ούτε ο Καλογρίτσας έχει επιζητήσει να προσέλθουν οι Χούρι στην Προανακριτική. Αντιθέτως έχει ζητήσει την κλήση του δικηγόρου Γ. Μαντζουράνη, η οποία – αν δεν με απατούν οι πληροφορίες μου – θα πραγματοποιηθεί…

Υπόθεση χωρίς… «ψητό»

Τέλος, θέλω να επισημάνω το εξής, διότι διαπιστώνω ότι έχει αρχίσει και «περπατάει» ως θέμα, στα πέριξ της γνωστής πλατείας (Κολωνακίου) καφενεία – είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω ιδίοις ωσί το μεσημέρι της Πέμπτης προς συνάντηση σημαντικού προσώπου: όσοι σκέφτονται ή ακόμη χειρότερα, προτίθενται να αναμείξουν στην ιστορία Χούρι – Καλογρίτσα, τον Χάρη Παμπούκη, τον υπουργό Επικρατείας και στενότατο συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου την περίοδο της πρωθυπουργίας του, μην το πράξουν. Δεν έχει «ψητό» η υπόθεση. Ο Χάρης Παμπούκης είναι εκ των πλέον γνωστών δικηγόρων της Αθήνας, και μεταξύ των πελατών του είναι και μέλη της οικογένειας Χούρι. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από αυτό…

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr