Ακίνητα: Διαμέρισμα ή μονοκατοικία; – Οι προτιμήσεις των Ελλήνων
Η Eurostat καταγράφει που κατοικούν οι Ευρωπαίοι και ποιες είναι οι τάσεις στην αγορά ακινήτων
Αλήθεια, πού κατοικούν οι Ευρωπαίοι; Σε διαμέρισμα ή σε μονοκατοικία; Το ερώτημα δεν είναι ακαδημαϊκό ούτε η απάντηση σε αυτό έχει μόνο στατιστική χρησιμότητα.
Οι τάσεις στην κατοικία διαμορφώνουν και τις τάσεις στην κτηματαγορά και καθορίζουν τις επιλογές των επενδυτών.
Πού κατοικούν ή πού αναγκάζονται να ζουν οι Ευρωπαίοι; Σε διαμέρισμα ή σε μονοκατοικία; Οι τάσεις στην κατοικία διαμορφώνουν και τις τάσεις στην κτηματαγορά και καθορίζουν τις επιλογές των επενδυτών.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων πάντως ζει σε διαμερίσματα.
Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, της Eurostat. Πιο συγκεκριμένα το 60% των Ελλήνων κατοικεί σε διαμερίσματα, ούσα η κυρίαρχη επιλογή σε 14 κράτη μέλη.
Το 2019 το 46% του πληθυσμού της Ε.Ε. έμενε σε διαμερίσματα. Λίγο πάνω από το 1/3, δηλαδή ποσοστό 35%, διέμενε σε μονοκατοικία, ενώ ένα 19% μένει σε μεσοτοιχίες ή μεζονέτες.
Στη Λετονία το 66% των κατοίκων ζει σε διαμέρισμα, στην Ισπανία το 65%, στην Εσθονία το 61%, ενώ στον αντίποδα στην Κροατία το 68% διαμένει σε μονοκατοικία.
Εξαιρετικά υψηλά ποσοστά διαμονής σε μονοκατοικία καταγράφονται σε άλλες χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβενία (66%), η Ουγγαρία και η Ρουμανία (65% και στις δύο περιπτώσεις). Ακολουθεί η Δανία με 54%.
Η Ολλανδία και η Ιρλανδία είναι τα μόνα κράτη – μέλη στα οποία συναντάμε πολύ συχνά μεσοτοιχίες (58% και 53% αντίστοιχα).

Σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά παραμένει και η ιδιοκατοίκηση.
Το 2019 επτά στους δέκα πολίτες της Ε.Ε. διέμεναν σε δικό τους διαμέρισμα ή μονοκατοικία.
Οι ιδιοκτήτες είναι περισσότεροι από τους ενοικιαστές στο σύνολο των κρατών μελών, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται σε Ρουμανία (96%), Ουγγαρία (92%), Σλοβακία (91%) και Λιθουανία (90%).
Στον αντίποδα τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Γερμανία (51%) και Αυστρία (55%).
- «Συμπεριφορές και κρατική αναλγησία οδήγησαν τη σύντροφό μου στο θάνατο» – Νέες αποκαλύψεις για την 57χρονη καθηγήτρια
- Λίβανος: Η κατάπαυση του πυρός περνά από την αναγνώριση του Ισραήλ από την Βηρυτό σύμφωνα με σχέδιο της Γαλλίας
- Νάπολι – Λέτσε: Η αρχική ανησυχία για Μπαντά και τα ευχάριστα για τον 25χρονο εξτρέμ (vids)
- Νάπολι – Λέτσε 2-1: Τρίποντο με ανατροπή για τους Παρτενοπέι
- Νησί Χαργκ: Οι ΗΠΑ έβαλαν στο στόχαστρο την καρδιά της οικονομίας του Ιράν – Πώς θα επηρεάσει αυτό τον πόλεμο;
- Άρσεναλ – Έβερτον 2-0: Νίκη τίτλου στις καθυστερήσεις για τους «κανονιέρηδες», έγραψε Ιστορία ο 16χρονος Ντάουμαν
- LIVE: Ρεάλ Μαδρίτης – Έλτσε
- ΑΕΛ-Αστέρας Τρίπολης 1-1: Βολική ισοπαλία για τους γηπεδούχους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 14.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/clay-leconey-LdyTTsIppB8-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442