Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει ονομαστικές ψηφοφορίες και απέχει - ΝΔ: Σε βέρτιγκο ο Τσίπρας

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει ονομαστικές ψηφοφορίες και απέχει – ΝΔ: Σε βέρτιγκο ο Τσίπρας

Σε τραγελαφικές καταστάσεις οδηγείται η Βουλή καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκ νέου ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο της φαρμακευτικής κάνναβης ωστόσο αναμένεται να απέχει η κοινοβουλευτική του ομάδα κατά το πρότυπο της χτεσινής ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο (νόμος πλέον) της συνεπιμέλειας.

Σε τραγελαφικές καταστάσεις οδηγείται η Βουλή καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκ νέου ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο της φαρμακευτικής κάνναβης ωστόσο αναμένεται να απέχει η κοινοβουλευτική του ομάδα κατά το πρότυπο της χτεσινής ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο (νόμος πλέον) της συνεπιμέλειας.

Ακροβατισμοί

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας στο σχέδιο νόμου σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η αντιδημοκρατική λειτουργία της Βουλής», ενώ είχε προηγηθεί ένταση από τον Πάνο Σκουρλέτη που ζήτησε να συνεδριάσει η ολομέλεια σε πλήρη σύνθεση.

Αυτοί οι κοινοβουλευτικοί ακροβατισμοί του ΣΥΡΙΖΑ να αιτείται ονομαστικές ψηφοφορίες από την οποίες θα απέχει προκύπτουν ως συνδυασμός δύο παραγόντων. Αφενός η αποχή οφείλεται σε μια γραμμή διαμαρτυρίας για τη συνέχιση των περιοριστικών μέτρων στη Βουλή (μειωμένος αριθμός βουλευτών με αυτοπρόσωπη συμμετοχή στη συζήτηση των νομοσχεδίων) και αφετέρου το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία έχει στόχο να εκθέσει τη ΝΔ ή να φέρει στην επιφάνεια εσωτερικές διαφωνίες στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Για παράδειγμα αυτό επεδίωξε χτες με την ψηφοφορία για τη συνεπιμέλεια, ενώ σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αντλήσει κάποιου είδους πολιτική δικαίωση για το γεγονός ότι όταν είχε φέρει αντίστοιχο νομοσχέδιο ο ίδιος ως κυβέρνηση η ΝΔ ήταν τότε στα κάγκελα και το κατακεραύνωνε.

Μάλιστα χτες ο Αλεξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε αυτά τα ζητήματα και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «κακοποιεί τη δημοκρατία», ενώ στο πλαίσιο της παραπάνω τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ρητή αναφορά για το νομοσχέδιο της φαρμακευτικής κάνναβης αλλά και τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία των οποίων εκρεμμεί η έγκριση από τη Βουλή.

Μπάχαλο και τεχνητή ένταση

Η τακτική αυτή πάντως προκαλεί πληθώρα αντιδράσεων τόσο από το κυβερνών κόμμα όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ χαρακτηρίζουν «ρηχή και ανεύθυνη στάση, πρωτοφανή για τα δεδομένα του Κοινοβουλίου» τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προκαλέσει «μπάχαλο και τη δημιουργία τεχνητής έντασης».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και τα όσα προηγήθηκαν με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη «που μίλησε για «αντιδημοκρατικό κατήφορο» στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κάνναβη, αποκρύπτοντας δύο αλήθειες: ότι η απόφαση για τη διαδικασία ήταν ομόφωνη της Διάσκεψης των Προέδρων όσο και ότι το προεδρείο έκανε αποδεκτή τη λίστα που έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ με δύο περισσότερους βουλευτές για φυσική ομιλία από τον αριθμό που δικαιούται. Είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν μπορούν να δώσουν το παραμικρό παράδειγμα στους πολίτες, αλλά αντιθέτως φλερτάρουν και συντάσσονται με τις πιο ανεύθυνες τάσεις της».

Γελοιοποίηση και εκχυδαϊσμός

Παράλληλα στη ΝΔ μιλούν για «βέρτιγκο» του  ΣΥΡΙΖΑ και «μετέωρα κοινοβουλευτικά βήματα» όπου «από τη μία, προαναγγέλλει ότι θα σπάσει τη καραντίνα στη Βουλή με μαζική συμμετοχή των βουλευτών στην Ολομέλεια και από την άλλη αποχωρεί μαζικά από τη διαδικασία ονομαστικής ψηφοφορίας που ο ίδιος ζήτησε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κώστα Σκανδαλίδης, μεταξύ άλλων ανέφερε για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ: «Αρνούμαστε να συμπράξουμε στην επαναλαμβανόμενη γελοιοποίηση και εκχυδαϊσμό των κοινοβουλευτικών θεσμών. Δημοκρατία σημαίνει σεβασμός στους κανόνες και προστασία του Κοινοβουλίου».

Επίσης, ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως «καταστρατήγηση του κανονισμού και κατεδάφιση της κοινής λογικής. Λαϊκισμός, πολιτική ανοησία ή απλώς αυτοχειριασμός;».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης υποστήριξε ότι η αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τις ονομαστικές ψηφοφορίες «αποτελεί κοροϊδία» και «τραγέλαφο» και υποκρύπτει την στρατηγική σύμπλευσή του με τη ΝΔ.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024