Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φαρμακευτική κάνναβη: Ένταση μεταξύ Σκουρλέτη και Κακλαμάνη

Φαρμακευτική κάνναβη: Ένταση μεταξύ Σκουρλέτη και Κακλαμάνη

«Πού είναι η εργαλειοποίηση και φίμωση δεν το αντιλαμβάνομαι. Και σας λέω, πάντα, ότι αυτά έχουν αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων. Δεν σας μεταφέρω κάποια προσωπική μου άποψη», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης απαντώντας στον Π. Σκουρλέτη που αιτήθηκε τη διεξαγωγή τουλάχιστον της συζήτησης με πλήρη σύνθεση της ολομέλειας

Με ένταση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής λόγω της συνέχισης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, ξεκίνησε η συζήτηση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».

Ο ιός της δημοκρατίας είναι θετικό πράγμα

Κατά την οργάνωση της συζήτησης του νομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αιτήθηκε ως ένα πρώτο βήμα τη διεξαγωγή τουλάχιστον της συζήτησης με πλήρη σύνθεση του Σώματος, όπως προβλέπεται και επιβάλεται από τον Κανονισμό της Βουλής και πρόσθεσε:

«Όσο κύριοι συνάδελφοι και να ελπίζετε ότι θα βρεθεί κάποιο εμβόλιο για τη Δημοκρατία, δεν υπάρχει. Ο ιός της Δημοκρατίας είναι θετικό πράγμα. Τον θέλουμε. Είναι το οξυγόνο. Με αυτήν την έννοια ζητάω το Σώμα να αποφασίσει να υπάρξει μια πλήρης -όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό- δημοκρατική λειτουργία. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να βαδίζουμε σε αυτόν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Θα μας βρίσκεται συνέχεια μπροστά σας. Θα υπερασπιστούμε το Κοινοβούλιο, τη Δημοκρατία, θα υπερασπιστούμε γι’ αυτό το οποίο ενδιαφέρονται οι Έλληνες πολίτες. Να έχουμε έναν ζωντανό ειλικρινή διάλογο».

Ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, απάντησε εκ μέρους του προεδρείου αντιτείνοντας ότι για τον τρόπο οργάνωσης της συζήτησης του νομοσχεδίου η απόφαση ήταν ομόφωνη της Διάσκεψης των Προεδρων.

Όπως ανέφερε, «πήραμε απόφαση ότι εφόσον το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης θα είχε διήμερη συζήτηση, σήμερα το νομοσχέδιο αυτό του υπουργείου Ανάπτυξης θα συζητηθεί όλη την ημέρα, γι αυτό και ματαιώθηκε η συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων η οποία μεταφέρθηκε για τη Δευτέρα.

Ομόφωνη η απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων

»Δεύτερον, όπως γνωρίζετε σήμερα -και παρά την ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων- ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε λίστα με δύο περισσότερους βουλευτές για φυσική ομιλία από τον αριθμό που δικαιούται. Το προεδρείο τις έκανε αποδεκτές. Δεν μπορούμε, όμως, να κάνουμε από εδώ και πέρα πλέον άλλες αποδεκτές.

»Τρίτον, όπως ήδη είναι γνωστό, ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής (τα μέτρα), δεν είναι απόφαση με βάση μίας εισήγησης του προέδρου της Βουλής, αλλά με βάση της υγειονομικής υπηρεσίας της Βουλής, η οποία επί σειρά ετών είναι τα ίδια πρόσωπα. Δεν έκανε η παρούσα κυβέρνηση ή η παρούσα προεδρεία κάποιες αλλαγές σε αυτήν.

»Τέταρτον, επειδή λέτε ότι φιμώνεται η Βουλή, να υπενθυμίσω κάτι που φαντάζομαι το ξέρουμε όλοι μας, ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα έχουν ψηφιστεί 24 νομοσχέδια και έχουν μιλήσει 1.230 βουλευτές είτε με φυσική παρουσία είτε με τηλεδιάσκεψη. Δηλαδή, 51 συνάδελφοι ανά σχέδιο νόμου. Και μη μου πείτε ότι χωρίς πανδημία ενθυμείστε σε «κοινά» νομοσχέδια να παρίστανται περισσότεροι από 50 βουλευτές.

»Πέμπτον, για τις ονομαστικές ψηφοφορίες, φαντάζομαι λησμονήθηκε να αναφερθεί χθες από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως με ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων η ονομαστική ψηφοφορία δεν γίνεται μόνο με επιστολική ψήφο αλλά και με φυσική παρουσία για όσους βουλευτές το επιθυμούν. Αυτό που έχει αλλάξει στη φυσικής παρουσίας ψήφιση είναι ότι θα γίνεται ανά 50 συναδέλφων κάθε μία ώρα. Συνεπώς επιτρέπεται η φυσική παρουσία για όσους βουλευτές το επιθυμούν».

Ονομαστική ψηφοφορία

«Επομένως, πού είναι η εργαλειοποίηση και φίμωση δεν το αντιλαμβάνομαι. Και σας λέω, πάντα, ότι αυτά έχουν αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων. Δεν σας μεταφέρω κάποια προσωπική μου άποψη», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, επισημαίνοντας, για να μη δημιουργηθεί καμία παρανόηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα έχουν διατυπώσει τις ενστάσεις τους στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας στο σχέδιο νόμου σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η αντιδημοκρατική λειτουργία της Βουλής».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024