Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνης Μανιτάκης, μίλησε για τη συνταγματικότητα των υποχρεωτικών εμβολιασμών σε κατηγορίες εργαζομένων, βάσει της απόφασης για την ΕΜΑΚ.

Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην ΕΜΑΚ δεν ελήφθη στη βάση κάποιας εσωτερικής νομοθεσίας αλλά με απόφαση του Αρχηγού της Πυροσβεστικής και είναι διαταγή εσωτερικής οργάνωσης «μια οδηγία δημόσιας εσωτερικής τάξεως», τόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μανιτάκης τόνισε πως βάση της απόφασης είναι η νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνδρομής προκειμένου να είναι ετοιμοπόλεμες να συνδράμουν όπου χρειαστεί και ενόψει των πυρκαγιών.

«Σε περίπτωση που κάποιος προσβάλει την εν λόγω απόφαση είναι αμφιλεγόμενο τι θα γίνει καθώς δεν επιβάλει ποινές, ούτε στερεί την εργασία από τους μη εμβολιασμένους. Η δυσμενής συνέπεια του μη εμβολιασμού, δεν μεταβάλλει την υπηρεσιακή κατάσταση αλλά τους αφήνει στα μετόπισθεν», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: Πρόεδρος Πυροσβεστών : Κανείς στην ΕΜΑΚ δεν αρνήθηκε εμβολιασμό – Μας ενοχλεί η απειλή

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για την ΕΜΑΚ δεν καθιερώνει μια γενική υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ούτε μπορεί να εφαρμοστεί σε ομάδες όπως είναι οι υγειονομικοί.

Ειδικά για τους υγειονομικούς ανέφερε ότι η απόφαση θα πρέπει να είναι του αρμόδιου υπουργού και στο πλαίσιο ότι η γενική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι ο προαιρετικός εμβολιασμός.

«Προαιρετικά εμβολιάστηκαν 5 εκατ. πολίτες. Αυτή η πολιτική της πειθούς αποδίδει», επεσήμανε ο κ. Μανιτάκης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr