Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόσφυγες: Οι νέες δομές στα νησιά έχουν σχεδιαστεί ώστε να μην ενοχλούν τις τοπικές κοινωνίες

Πρόσφυγες: Οι νέες δομές στα νησιά έχουν σχεδιαστεί ώστε να μην ενοχλούν τις τοπικές κοινωνίες

Στη σχέση των υπό κατασκευή νέων δομών υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τις τοπικές κοινωνίας, αναφέρθηκαν σήμερα στη Μυτιλήνη, κατά την επίσκεψή τους στο νησί, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής του υπουργείου Μετανάστευσης και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομάδας δράσης για τη Λέσβο

Στη σχέση των υπό κατασκευή νέων δομών υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τις τοπικές κοινωνίας, αναφέρθηκαν σήμερα στη Μυτιλήνη, κατά την επίσκεψή τους στο νησί, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής του υπουργείου Μετανάστευσης, Μάνος Λογοθέτης και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομάδας δράσης για τη Λέσβο, Μπεάτε Γκμίντερ.

«Η νέα δομή, όπως όλες οι νέες δομές αιτούντων άσυλο στα νησιά, έχουν σχεδιαστεί ώστε να μην ενοχλούν τις τοπικές κοινωνίες, παρέχοντας κίνητρα ώστε οι επωφελούμενοι να μένουν μέσα. Ζητούμενο είναι η νέα δομή να επιφέρει τη μικρότερη δυνατή όχληση», σημείωσαν.

Ο κ. Λογοθέτης στη ίδια συνέντευξη σημείωσε πως «με τους ρυθμούς αποσυμφόρησης και την υλοποίηση των όσων έχουν εξαγγελθεί, μπορεί η νέα δομή να μη χρησιμοποιηθεί. Αλλά οι δομές πρέπει να υπάρχουν». Ενώ η κυρία Γκμίντερ υποστήριξε πως «η Task Force βρίσκεται εδώ, για να δείξει στην Ελλάδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο πλευρό της». Όπως είπε, το κόστος της κατασκευής των νέων δομών καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Λογοθέτης ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη στο προσωρινό ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, ενώ σε σχέση με όσα ακούγονται περί ενσωμάτωσης προσφύγων, δεν αφορούν την ένταξή τους και παραμονή τους στα νησιά.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα της νέας δομής στη θέση Βάστρια-Πλάτη στη Λέσβο, είπε πως όλα έχουν δρομολογηθεί, αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, ενώ υπογράμμισε ότι η δομή θα είναι ελεγχόμενη, όπως είναι στον Καρά Τεπέ σήμερα, και ότι θα υπάρχει μεγάλος κλειστός χώρος κράτησης εντός της δομής.

Η Μπεάτε Γκμίντερ επεσήμανε ότι μέσα στον Ιούνιο σχεδιάζεται συνάντηση των αρχηγών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για τον προγραμματισμό των επιστροφών, αλλά και τον έλεγχο των ροών στα νησιά. «Υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να επιστρέψουν και άνθρωποι που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», τόνισε.

Και ανέφερε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος ως προς τις συνθήκες στην προσωρινή δομή στον Καρά Τεπέ και ότι η νέα δομή θα είναι ακόμα καλύτερη, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά ελεγχόμενη, με σεβασμό στην τοπική κοινωνία.

Ο κ. Λογοθέτης και η κυρία Γκμίντερ, συναντήθηκαν επίσης με τους δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, καθώς και με στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου και τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024