Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Ο Σάντσεθ απέλασε 2.700 μετανάστες σε μια μέρα

Ισπανία: Ο Σάντσεθ απέλασε 2.700 μετανάστες σε μια μέρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θέουτα και η Μελίγια είναι τα μοναδικά χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.

Σε μείζον θέμα αναδεικνύεται στην «ατζέντα» της κυβέρνησης της Μαδρίτης η Θέουτα, όπου τις τελευταίες ώρες εισήλθαν πάνω από 6.000 μετανάστες από το Μαρόκο. Ο πρωθυπουργός της ιβηρικής χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Παρίσι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης, ο Σάντσεθ ακύρωσε την συμμετοχή του σε σύνοδο κορυφής για την χρηματοδότηση των αφρικανικών οικονομιών στη γαλλική πρωτεύουσα λόγω της σοβαρότητα της κατάστασης στη Θέουτα.

«Προτεραιότητά μου είναι προς το παρόν να επανέλθει η ομαλότητα στην Θέουτα. Οι πολίτες αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν την πλήρη υποστήριξη της ισπανικής κυβέρνησης» η οποία θα δείξει «το μεγαλύτερο σθένος για να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και να υπερασπιστεί την ακεραιότητά τους ως αναπόσπαστο μέρος της χώρας» υπογράμμισε ο Σάντσεθ σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε επίσης να «αποκαταστήσει την τάξη στα σύνορα» μετά τη συρροή περίπου 6.000 μεταναστών στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα από το γειτονικό Μαρόκο, την οποία χαρακτήρισε «σοβαρή κρίση για την Ισπανία και επίσης για την Ευρώπη».

«Θα αποκαταστήσουμε την τάξη στην πόλη και στα σύνορά μας το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος πρόσθεσε πως μεταβαίνει σήμερα επιτόπου, καθώς και στη Μελίγια, τον άλλο ισπανικό θύλακα που βρίσκεται στο βόρειο Μαρόκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θέουτα και η Μελίγια είναι τα μοναδικά χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.

Η Ισπανία έστειλε πίσω 2.700 μετανάστες

Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε Μαριάσκα ανακοίνωσε σήμερα πως η Μαδρίτη έστειλε πίσω στο Μαρόκο 2.700 από τους περίπου 6.000 μετανάστες που εισήλθαν χθες, στη Θέουτα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ισπανός υπουργός πρόσθεσε πως η Ισπανία έχει στείλει 200 επιπλέον αστυνομικούς στη Θέουτα για να ενισχύσουν τους 1.200 αστυνομικούς που φρουρούν τα σύνορα με το Μαρόκο.

Ωστόσο, μετανάστες συνεχίζουν σήμερα να εισέρχονται στη Θέουτα προερχόμενοι από το Μαρόκο.

Ενώ το Ραμπάτ είναι κομβικός σύμμαχος της Μαδρίτης στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης, οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες έχουν γίνει τοξικές μετά την υποδοχή από την Ισπανία, στα τέλη Απριλίου, του αρχηγού των αυτονομιστών σαχραουί του Μετώπου Πολισάριο, του Μπραχίμ Γάλι, για να νοσηλευθεί για Covid-19. Η απόφαση αυτή της Μαδρίτης προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης του Ραμπάτ.

Πάντως ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ, υποσχέθηκε υποσχέθηκε «μεγαλύτερη αυστηρότητα» εκ μέρους της κυβέρνησης «για να διασφαλισθεί η ασφάλεια» των κατοίκων της Θέουτα.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαία Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον χαρακτήρισε «ανησυχητική» τη συρροή των μεταναστών και κάλεσε το Μαρόκο να εμποδίσει τις «άτακτες αναχωρήσεις» από την επικράτειά του.

Συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές

Σχεδόν 8.000 μετανάστες έφτασαν από το πρωί της Δευτέρας στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, από τους οποίους 4.000 στάλθηκαν πίσω στο Μαρόκο, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης την αποστολή νέων αστυνομικών ενισχύσεων στην περιοχή για να αντιμετωπίσει τη μαζική και αιφνίδια εισροή χιλιάδων μεταναστών από το γειτονικό Μαρόκο.

Πενήντα επιπλέον αστυνομικοί θα αναπτυχθούν εκτός από τους 200 που στάλθηκαν ήδη σήμερα, ενώ άλλοι 150 είναι έτοιμοι να σταλούν αν χρειαστεί, εν μέσω αυτής της μεταναστευτικής κρίσης που εξελίσσεται στο πλαίσιο των διπλωματικών εντάσεων μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου.

Η Μαδρίτη κάλεσε την Μαροκινή πρέσβειρα για να της εκφράσει τη «δυσαρέσκεια» της και λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση αυτή, το Ραμπάτ ανακοίνωσε ότι ανακαλεί άμεσα την πρέσβυ του για «διαβουλεύσεις».

Από το πρωί της Δευτέρας, σχεδόν 8.000 μετανάστες έχουν εισέλθει στον ισπανικό θύλακα Θέουτα κολυμπώντας ή πεζή, σε ένα πρωτοφανές κύμα μετανάστευσης.

Παράλληλα 86 μετανάστες κατάφεραν να εισέλθουν από χθες το βράδυ έως σήμερα το πρωί στον άλλο ισπανικό θύλακο, αυτόν της Μελίγια, ο οποίος βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα ανατολικά της Θέουτα, στις ακτές του Μαρόκου.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ακύρωσε σήμερα προγραμματισμένο ταξίδι του στο Παρίσι λόγω της κρίσης, και επισκέφθηκε το απόγευμα τη Θέουτα, υποσχόμενος να «αποκαταστήσει την τάξη (…) στα σύνορα». Περιέγραψε την μαζική εισροή μεταναστών ως μια «σοβαρή κρίση για την Ισπανία και επίσης για την Ευρώπη».

Η Θέουτα και η Μελίγια είναι τα μοναδικά χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024