Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ταξιδεύοντας στην τελευταία μητριαρχική κοινότητα της Ευρώπης

Ταξιδεύοντας στην τελευταία μητριαρχική κοινότητα της Ευρώπης

Τα έθιμα της κοινότητας που ζει στον μακρινό ευρωπαϊκό Βορρά παραμένουν ζωντανά χάρη στις γυναίκες της – όμως το μέλλον της διαγράφεται αβέβαιο, καθώς οι νέοι αποχωρούν σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών

Το Κίνου, γνωστό και ως «Νησί των Γυναικών», είναι μια απομονωμένη τοποθεσία στη Βαλτική Θάλασσα, λίγο έξω από τις δυτικές ακτές της Εσθονίας. Συχνά χαρακτηρίζεται «η τελευταία μητριαρχία της Ευρώπης», καθώς η κοινότητα επιβιώνει κυρίως χάρη στη δύναμη και την ανθεκτικότητα των γυναικών.

Ανάμεσα στις υποχρεώσεις τους και η διατήρηση μιας κουλτούρας τόσο πλούσιας,μ ώστε να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, εκτός από τις καθημερινές εργασίες της γεωργίας, της φροντίδας των παιδιών και της διατήρησης των παραδόσεων των προγόνων τους.


Οι άνδρες είναι ιστορικά απόντες από την περιοχή, καθώς εργάζονται στη θάλασσα ή στο εξωτερικό. Έτσι, ο ρόλος των γυναικών στο Κινού έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους παραδοσιακούς έμφυλους ρόλους και έχει επεκταθεί σε κάθε πτυχή της ζωής του νησιού.


Οι γυναίκες κρατούν ζωντανό το τραγούδι, τον χορό, την παραδοσιακή υφαντική και χειροτεχνία. Ταυτόχρονα, είναι εκείνες που τελούν τις σημαντικότερες τελετές, όπως είναι οι γάμοι και οι κηδείες.


Η Νορβηγίδα φωτογράφος Αν Χέλεν Γκιελστάντ παρακολούθησε την κηδεία μιας γυναίκας του Κινού. Όταν βρέθηκε σε μια κουζίνα, περιτριγυρισμένη από ηλικιωμένες γυναίκες ντυμένες στα μπλε, το χρώμα του πένθους, ήξερε ότι ήθελε να μοιραστεί την ιστορία αυτών των γερασμένων προστάτιδων του κύκλου της ζωής. Έτσι εξέδωσε το βιβλίο της, Big Heart, Strong Hands.

«Πρόκειται για μια ιστορία για το παρελθόν που έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον», διηγείται στο BBC. «Πίστεψα αμέσως ότι έπρεπε να το αποτυπώσω αυτό, να το εκδώσω σε βιβλίο, να διηγηθώ τις ιστορίες τους».


Τα πορτραίτα και οι ιστορίες που αποτύπωσε η Γκιέλσταντ, αφηγούνται την ιστορία ενός μέρους γεμάτο από τις παραδόσεις των τραγουδιών Καλεβάλα, μιας αρχαίας προφορικής παράδοσης μουσικής αφήγησης, των χρωματιστών πλεκτών και κεντημένων ρούχων και της ικανότητας των γυναικών σε κάθε εργασία, από τις επιδιορθώσεις των μηχανημάτων μέχρι την φροντίδα των ζώων. Παράλληλα, αφηγείται και μια ιστορία επιβίωσης, παρά το γεγονός ότι το μέλλον της κοινότητας είναι αβέβαιο.

Οι μητριαρχικές παραδόσεις του Κινού έχουν αντέξει τις άγριες καιρικές συνθήκες της περιοχής και τα 50 χρόνια της σοβιετικής κατοχής.

Όμως πολυάριθμοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η αποχώρηση της νέας γενιάς από το νησί, σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών, πλέον απειλούν ευθέως τη μοναδική του κουλτούρα. Παρά το γεγονός ότι ο εποχιακός τουρισμός ακμάζει, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που θέλουν να γνωρίσουν τις μοναδικές παραδόσεις του Κινού, και κρατά ζωντανό το νησί, ο πληθυσμός του γερνά και μειώνεται.


Για ολόκληρες γενιές, τα έθιμα των Κινού έχουν διασωθεί περνώντας από τη μια γενιά γυναικών στην επόμενη. Όμως με κάθε κηδεία που τελείται, άλλη μια κλωστή που κρατά ζωντανή την κοινότητα ξετυλίγεται.

Με πληροφορίες από BBC

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024