Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το εμβόλιο «απαλύνει τα συμπτώματα της μακράς Covid»

Το εμβόλιο «απαλύνει τα συμπτώματα της μακράς Covid»

Τη μεγαλύτερη βελτίωση φαίνεται ότι προσφέρουν τα εμβόλια mRNA

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς της λεγόμενης «μακράς Covid-19» αναφέρουν υποχώρηση των μυστηριωδών συμπτωμάτων τους μετά τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού, δείχνει μικρή μελέτη στη Βρετανία, αν και παραμένει ασαφές το κατά πόσο η βελτίωση είναι μόνιμη ή παροδική.

Ασθενείς σε όλο τον κόσμο που ανέρρωσαν μετά την αρχική λοίμωξη από κοροναϊό διαμαρτύρονται για μια ποικιλία συμπτωμάτων που επιμένουν για μήνες, ή ακόμα και για πάνω από έναν χρόνο -χρόνια κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης και πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις είναι ορισμένα από τα πλέον συνηθισμένα συμπτώματα.

Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ιατρικός ορισμός για τη μακρά Covid, περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία δήλωναν στις αρχές Μαρτίου ότι έπασχαν από τη μυστηριώδη αναταραχή, δείχνουν στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής.

Η νέα ανάλυση, η οποία ακόμα δεν έχει υποβληθεί σε επιστημονικό έλεγχο για να δημοσιευτεί, πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και την οργάνωση ασθενών LongCovidSOS, η οποία χρησιμοποίησε τα κοινωνικά μέσα για να έρθει σε επαφή με πάσχοντες σε διάφορες χώρες.

Όπως αναφέρει ο Guardian, τα ερωτηματολόγια απάντησαν συνολικά 812 άτομα, ορισμένα από τα οποία δήλωναν ότι πάσχουν επίσης από χρόνια κόπωση. Όλοι οι εθελοντές κλήθηκαν να περιμένουν τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την πρώτη δόση προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση με τις παρενέργειες του ίδιου του εμβολίου.

Τα ερωτηματολόγια χρησιμοποιήθηκαν για να συγκριθούν 14 συνήθη συμπτώματα της μακράς Covid πριν και μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Μεγαλύτερη βελτίωση με τα εμβόλια mRNA

Το 57,6% των συμμετεχόντων παρατήρησε υποχώρηση των συμπτωμάτων μετά την πρώτη δόση, ενώ το 24,6% έμεινε σταθερό και το 18,7% παρουσίασε επιδείνωση.

Οι εθελοντές που είχαν λάβει εμβόλιο mNA (Pfizer, Moderna) ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν βελτίωση σε σχέση με όσους είχαν λάβει εμβόλιο ιικού φορέα (AstraZeneca). Ειδικά όσοι έλαβαν το εμβόλιο της Moderna ήταν πιθανότερο να αναφέρουν ύφεση συμπτωμάτων όπως η κόπωση, η αδυναμία συγκέντρωσης και η μυαλγία. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν επιδείνωση.

Η ανάλυση δεν επαρκεί για να αποδείξει ότι οι ασθενείς βελτιώθηκαν χάρη στο εμβόλιο, και όχι με την πάροδο του χρόνου μετά την αρχική λοίμωξη.

Πάντως από τους 130 εθελοντές που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ορισμένοι παρατήρησαν παροδική υποχώρηση των συμπτωμάτων μετά την πρώτη δόση και ξανά μετά τη δεύτερη.

Περίπου οι μισοί ασθενείς που αρχικά είδαν βελτίωση ανέφεραν ότι τα συμπτώματα επέστρεψαν μερικές εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, ένδειξη ότι τα οφέλη του εμβολιασμού στην αντιμετώπιση της μακράς Covid-19 μπορεί να είναι βραχύβια.

«Τα δεδομένα είναι άκρως ενθαρρυντικά, δεν γνωρίζουμε όμως πόσο καιρό διαρκούν τα οφέλη» δήλωσε η Οντίν Σέργουντ της οργάνωσης LongCovidSOS.

Παρόλα αυτά, η μελέτη πως «θα έπρεπε κανείς να είναι πολύ άτυχος για να δει μια συνολική επιδείνωση των συμπτωμάτων», είπε.

Τα ευρήματα, εφόσον επιβεβαιωθούν με νέες μελέτες, θα μπορούσαν τελικά να ρίξουν φως στον μηχανισμό της μακράς Covid, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει δυσεξήγητη.

Μια θεωρία που έχει προταθεί θέλει το ανοσοποιητικό σύστημα να υπεραντιδρά στον οργανισμό των ασθενών με επίμονα συμπτώματα, ενώ μια άλλη εξήγηση αποδίδει την πάθηση σε ιικά σωματίδια, ή ακόμα και θραύσματα του ιού SARS-CoV-2, που παραμένουν στον οργανισμό μετά την αρχική λοίμωξη.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024