Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρισμός και ΑΕΠ: Τάμα στην Τήνο

Τουρισμός και ΑΕΠ: Τάμα στην Τήνο

Τι θα γίνει το ελληνικό καλοκαίρι;

Ανοίγει ο τουρισμός, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα νησιά και τα καταλύματα θα γεμίσουν. Το ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι μία ατάκα σε παλιά ασπρόμαυρη ελληνική ταινία ή μία ρομαντική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα.

Η ελληνική οικονομία για να ανακάμψει θέλει το comeback του τουρισμού και αυτό η κυβέρνηση το γνωρίζει πάρα πολύ καλά, εξ ου και οι προσπάθειες η χώρα να κερδίσει χρόνο (μεγαλύτερη σεζόν), χρήμα (να αυξηθεί η κατανάλωση) και ασφάλεια (επιτάχυνση εμβολιαστικής διαδικασίας, πιστοποιητικό).

Φέτος παρατηρείται το εξής εντυπωσιακό: η ελληνική κυβέρνηση έχει δημοσιεύσει και στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαμηλότερες προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ το 2021 από εκείνες που υπολογίζει για την Ελλάδα η ίδια η Κομισιόν. Αυτό που επίσης εξιτάρει: το κυβερνητικό επιτελείο δεν είναι σίγουρο για το πως θα πάει ο τουρισμός αλλά είναι σίγουρο για πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα εφαρμοστεί και θα συμβάλει στον προϋπολογισμό.

Όπως λέγαμε και στα μαθηματικά «ένα το κρατούμενο»: Να αναμένουμε πως ο τουρισμός και η οικονομία επιστρέφει σε επίπεδα προ πανδημίας μετά το 2022. Συνεχίζουμε τους μαθηματικούς υπολογισμούς και εξηγούμαστε: Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι ο τουριστικός κλάδος θα δουλέψει με κρατήσεις της “τελευταίας στιγμής”.

Επομένως η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει έναν συντηρητικό αριθμό για τα φετινά έσοδα που φτάνουν στο 40-45% του 2019. Επομένως, αν τελικά ο τζίρος πάει καλύτερα και αυτό το ποσοστό  ανέλθει δέκα μονάδες, κοντά στο 55%, αυτομάτως επιδρά θετικά στην οικονομία. Τι σημαίνει αυτό; Ο τουρισμός το 2019 ήταν περί στο 10% του ΑΕΠ, έτσι αν ο τουρισμός πάει καλύτερα κατά δέκα μονάδες αυτόματα συμβάλει μία μονάδα στο ΑΕΠ.

Στο διά ταύτα: Υπάρχει αισιόδοξο σενάριο για το Ταμείο Ανάκαμψης στον προϋπολογισμό και συγκρατημένες προβλέψεις στον τουρισμό. Όπου η πορεία του τουρισμού πραγματικά δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια και έτσι μένουν μόνο οι προσδοκίες ότι οι κινήσεις της χώρας και ο εμβολιασμός σε όλη την Ευρώπη θα επιβεβαιώσει τις ελπίδες -και τις… προσευχές – πως ο κλάδος θα πάει καλύτερα από πέρσι.

Η έκθεση της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα ανέβασε τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψης στο 4,1% το 2021 και 6% το 2022 ( από 3,5% το 2021 και 5% 2022 τον Φεβρουάριο), ενώ οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν την ανάπτυξη στο 3,6%.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024