Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Ο Ντράγκι διορίζει την πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών

Ιταλία: Ο Ντράγκι διορίζει την πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών

Η νέα επικεφαλής της ιταλικής Υπηρεσίας Πληροφοριών «έκτισε» τη φήμη της όταν βοήθησε στην ασφαλή απελευθέρωση Ιταλών πολιτών που είχαν απαχθεί από παραστρατιωτικές ομάδες σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, διόρισε τη διπλωμάτη καριέρας Ελιζαμπέτα Μπελόνι ως τη νέα επικεφαλής της ιταλικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την ευθύνη να ηγηθεί του τμήματος Πληροφοριών-Ασφαλείας της χώρας.

Η Μπελόνι, 62 ετών, κατέχει από το 2016 τη θέση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εξωτερικών, από τις κορυφαίες θέσεις στην διπλωματική υπηρεσία της Ιταλίας. Προηγουμένως, ήταν επικεφαλής της μονάδας κρίσεων του υπουργείου με αποστολή την προστασία Ιταλών πολιτών στο εξωτερικό.

Η νέα επικεφαλής της ιταλικής Υπηρεσίας Πληροφοριών «έκτισε» τη φήμη της όταν βοήθησε στην ασφαλή απελευθέρωση Ιταλών πολιτών που είχαν απαχθεί από παραστρατιωτικές ομάδες σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ενώ είχε ηγηθεί των επιχειρήσεων για τη μεταφορά Ιταλών τουριστών στην πατρίδα τους μετά το τσουνάμι στον Ειρηνικό το 2004.

Η Ελιζαμπέτα Μπελόνι γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρώμη και εντάχθηκε στη διπλωματική υπηρεσία της Ιταλία το 1985. Φοίτησε στη σχολή Massimiliano Massimo, στην ιταλική πρωτεύουσα – ένα επιφανές καθολικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο είχε φοιτήσει και ο σημερινός πρωθυπουργός Ντράγκι, κάποια χρόνια νωρίτερα.

Ο Τζενάρο Βετσιόνε, απερχόμενος επικεφαλής του DIS (Dipartimento delle Informazioni per la Sicurezza), υπήρξε άνθρωπος εμπιστοσύνης του πρώην πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε και με την κίνηση της αντικατάστασής του ο Ντράγκι σηματοδοτεί μια ακόμη σημαντική αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη διακυβέρνηση. Σημειώνεται ότι πρόσφατα αντικαταστάθηκαν και δύο από τα κορυφαία στελέχη που διαχειρίζονταν την κρίση της πανδημίας.

Τα ιταλικά μέσα μεταδίδουν ότι ο Ντράγκι ήταν δυσαρεστημένος με τον Βετσιόνε, μετά τους χειρισμούς του τελευταίου στο πρόσφατο περιστατικό με την άφιξη χιλιάδων ανθρώπων, με μικρές λέμβους, στη νήσο Λαμπεντούζα, το περασμένο σαββατοκύριακο.

Ο Βετσιόνε είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση και το 2019, μετά τη συνάντησή του με τον τότε Αμερικανό Γενικό Εισαγγελέα, Γουίλιαμ Μπαρ, στο πλαίσιο έρευνας που είχε διατάξει ο τότε πρόεδρος Τραμπ σχετικά με πιθανή ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

«Εύχομαι στην Ελιζαμπέτα Μπελόνι καλή τύχη, είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης» ήταν το σχόλιο το Ματέο Σαλβίνι αρχηγού της Λέγκας, στο Twitter.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024