Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ληξιπρόθεσμα: Τα χρέη «πνίγουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ληξιπρόθεσμα: Τα χρέη «πνίγουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους επιχειρήσεις και νοικοκυριά άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 2,164 δισ. ευρώ με την πανδημία να αφήνει βαρύ το αποτύπωμά της στην οικονομία

Υπό την απειλή κατασχέσεων καταθέσεων, ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων τελούν σχεδόν εκατομμύρια οφειλέτες της Εφορίας.

Στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, οι οφειλέτες του Δημοσίου άγγιζαν τα 4 εκατομμύρια ή το 50% των φορολογουμένων, χωρίς σε αυτούς να υπολογίζονται όσοι έχουν χρέη σε αναστολή, λόγω της πανδημίας. Στο σχετικό κατάλογο των ληξιπρόθεσμων βρίσκονται τα χρέη τα οποία οι υπόχρεοι είτε δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν ούτε με ρύθμιση, είτε μπορούν αλλά δεν θέλουν.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους επιχειρήσεις και νοικοκυριά άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 2,164 δισ. ευρώ με την πανδημία να αφήνει βαρύ το αποτύπωμά της στην οικονομία.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία ανήλθαν σε 2,312 δισ. ευρώ εκ των οποίων 684 εκατ. ευρώ γεννήθηκαν τον Μάρτιο.

Η ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών είναι έντονη, αφού τα χρέη σημείωσαν νέα αύξηση τον Μάρτιο, ενώ η οριακή μείωση που καταγράφηκε στο συνολικό ύψος των χρεών, από 109,16 δισ. ευρώ, τον Φεβρουάριο σε 109,078 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο οφείλεται βασικά στις διαγραφές χρεών.

Τον Μάρτιο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, κατέγραψαν αύξηση κατά 27% και διαμορφώθηκαν σε 684 εκ. ευρώ, ενώ πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν 539 εκατ. ευρώ.

Στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου το συνολικό νέο ληξιπρόθεσμο χρέος έφτασε τα 2,31 δισ. ευρώ, από 2,21 δισ. ευρώ, πέρυσι, αύξηση κατά 4,7%.

Ανησυχητική η κατάσταση

Η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς λόγω της πανδημίας τα χρέη συσσωρεύονται, και μετά τη λήξη των περιόδων χάριτος και των αναστολών που έχουν δοθεί, υπάρχει φόβος για εκτόξευσή τους, σε δυσθεώρητα ύψη, αφού οι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώνουν και τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και τις ρυθμίσεις των χρεών που έχουν ανασταλεί.

Το ΥΠΟΙΚ φοβάται ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, θα «διπλώσουν» οι δόσεις αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος, στις οποίες έχουν προβεί χιλιάδες φορολογούμενοι, με τους φόρους που θα καταλογιστούν με τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Ήδη αποστέλλονται ενημερωτικά email για την τακτοποίηση των οφειλών τους, με την ένταξή τους σε κάποια από τις ενεργές ρυθμίσεις, και ταυτόχρονα υπάρχει η προειδοποίηση για τον κίνδυνο των κατασχέσεων.

Επισημαίνεται ότι Σημειώνεται ότι πρώτος στόχος της Εφορίας για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών είναι οι κατασχέσεις των καταθέσεων, καθώς είναι μια εύκολη διαδικασία, που διεκπεραιώνεται με μια απλή εντολή στις τράπεζες.

Επίσης, οι κατασχέσεις μπορούν να κλιμακωθούν, ανάλογα με το ύψος της οφειλής σε ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024