Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ακίνητα: Ανατροπή στην αγορά – Έρχονται αυξήσεις στις αντικειμενικές σε 13.970 ζώνες

Ακίνητα: Ανατροπή στην αγορά – Έρχονται αυξήσεις στις αντικειμενικές σε 13.970 ζώνες

Σε πολλές περιοχές της χώρας φθάνουν στο 60% ή και 80%, ενώ μεσοσταθμικά κινούνται περίπου στο 20% – Νέες τιμές στα ακίνητα σε 10.216 υφιστάμενες ζώνες αλλά και σε 3.754 εντάξεις νέων περιοχών

«Ο κύβος ερρίφθη». Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι έτοιμες και εντός του Μαΐου αναμένεται να υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα βάσει της οποίας θα καθοριστούν οι νέες τιμές της Εφορίας σε 10.216 υφιστάμενες ζώνες της επικράτειας αλλά και σε 3.754 νέες εντάξεις.

Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει μία από τις πιο σημαντικές δεσμεύσεις της προς τους θεσμούς και η οποία περιγράφεται στη 10η Εκθεση Μεταμνημονιακής Αξιολόγησης που συντάχθηκε πρόσφατα. Με τη νέα απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καλυφθούν με το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων 13.970 ζώνες της επικράτειας που αντιστοιχεί στο 99% των περιοχών της χώρας που υπάρχει δόμηση. Αλλωστε οι θεσμοί θεωρούν ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των πραγματικών και η ένταξη και άλλων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας των ακινήτων θα εξορθολογήσουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και θα τον κάνουν πιο δίκαιο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τελικές τιμές της Εφορίας θα κινούνται χαμηλότερα από αυτές που προτείνουν οι εκτιμητές ακινήτων που είχαν αναλάβει όλο το προηγούμενο διάστημα να καταγράψουν τις πραγματικές τιμές της αγοράς και να ενημερώσουν ειδική εφαρμογή που είχε σχεδιαστεί για τον σκοπό αυτόν. Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας και ειδικά στην περιφέρεια οι αυξήσεις στις νέες προτεινόμενες τιμές ζώνης σε σύγκριση με τις υφιστάμενες φθάνουν σε πολύ υψηλά ποσοστά της τάξεως του 60% ή και 80%, ενώ μεσοσταθμικά κινούνται περίπου στο 20%.

Η αναπροσαρμογή

Ωστόσο, η μνημονιακή δέσμευση οι νέες αντικειμενικές αξίες να συμπαρασύρουν και τον ΕΝΦΙΑ του 2021 τελικά μετατίθεται για το 2022. Αυτό γιατί πείστηκαν οι θεσμοί ότι εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης δεν θα μπορούσε εφέτος να γίνουν οι απαραίτητοι υπολογισμοί για να αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές ΕΝΦΙΑ και να αντισταθμίσουν σε σημαντικό βαθμό τις γενναίες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Αν δεν συμβεί αυτό θα προκύψουν μεγάλες επιβαρύνσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά, που από τη μία στιγμή στην άλλη θα θεωρούνταν από την Εφορία ως μεγαλοϊδιοκτήτες όσον αφορά την αξία των ακινήτων τους σε σύγκριση με αυτό που γνωρίζουν ως σήμερα.

Ουσιαστικά κάποιος που δεν θα έχει μεταβολή στην περιουσιακή του κατάσταση σε σύγκριση με πέρυσι, θα πληρώσει εφέτος τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με αυτόν του 2020, και μάλιστα σε έως 6 μηνιαίες δόσεις, με την 1η να πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2022.

Οκτώ δόσεις

Για τον ΕΝΦΙΑ του 2022, όμως, τα πράγματα αλλάζουν, και μάλιστα σημαντικά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής» από το επόμενο έτος η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσει πολύ νωρίτερα από τον καθορισμένο μήνα Σεπτέμβριο προκειμένου οι συνολικές δόσεις εξόφλησης να φθάσουν τις 8, όπως συμβαίνει και με τον φόρο εισοδήματος ή και τις 10, αν αυτό καταστεί εφικτό.

Για να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε 8 μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να εκκαθαριστικά να έχουν αναρτηθεί έως τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου και η 1η δόση να πληρωθεί έως τέλη Ιουλίου. Η τελευταία δόση θα παραμείνει τέλη Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Στην πλατφόρμα myDATA από 1ης Ιουλίου όλα τα παραστατικά που εκδίδουν οι επιχειρήσεις

O χρόνος μετράει αντίστροφα για χιλιάδες επιχειρήσεις, καθώς από την 1η Ιουλίου 2021 και μετά θα πρέπει υποχρεωτικά να διαβιβάζουν ψηφιακά στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – myData τα παραστατικά που εκδίδουν (τιμολόγια κ.τ.λ.) από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και έπειτα. Αντίστοιχα, τα παραστατικά που εκδίδουν οι επιχειρήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα myDATA μέχρι τις 31.10.2021.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην ΑΑΔΕ προς το παρόν δεν σκέπτονται το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση, αν και η πανδημία του κορωνοϊού έχει ανατρέψει πολλές φορές τις καταληκτικές προθεσμίες. Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ αποτελούν την ψηφιακή πλατφόρμα για την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων όλων των επιχειρήσεων και αναμένεται να οδηγήσουν σε αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και στην απαλλαγή από την υποχρέωση που έχουν σήμερα της υποβολής Καταστάσεων Πελατών – Προμηθευτών (ΜΥΦ).

Οι τιμές σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Οπως πρόσφατα αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής» στο 5ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων που ανήκουν τα Πατήσια, στην Ε΄ Ζώνη η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται σήμερα σε 1.200 ευρώ. Η νέα τιμή, εφόσον γίνεται δεκτή η πρόταση των εκτιμητών, θα διαμορφωθεί στα 1.300 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ ακριβότερα ή αύξηση 8,3%. Στο 3ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθήνας που περιλαμβάνει περιοχές όπως είναι τα Πετράλωνα, το Γκάζι και ο Βοτανικός, στην Ι΄ Ζώνη η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο σήμερα είναι 900 € και οι εκτιμητές προτείνουν η νέα τιμή να σκαρφαλώσει στα 1.200 ευρώ, δηλαδή να παρουσιάσει αύξηση 300 ευρώ ή σε ποσοστό 33,3%. Στον Δήμο Περιστερίου στη Β΄ Ζώνη όπου σήμερα η τιμή της Εφορίας ανά τ.μ. είναι 1.100 ευρώ θα ανέβει στα 1.200 ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 100 ευρώ ή 9%.

Οσον αφορά τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, ενδεικτικά στο 3ο Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης που χωροθετείται στην Ανω Πόλη ή Παλιά Πόλη της Θεσσαλονίκης στον βορειοδυτικό τομέα της πόλης, στην Α΄ ζώνη η τιμή της Εφορίας σήμερα είναι 1.300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ η νέα τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1.400 ευρώ και να παρουσιάσει αύξηση 100 ευρώ ή 7,7%.

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ και τους 20 φόρους επί των ακινήτων

Με βάση τη νομοθεσία, για τους 20 φόρους που επιβαρύνουν τα ακίνητα, δηλαδή των φόρων στις μεταβιβάσεις (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) και των τελών που επιβαρύνουν τα ακίνητα (δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κ.λπ.), τον ΕΝΦΙΑ κ.τ.λ. θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες με τη δημοσίευση της σχετικής απόφαση στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα για μεταγενέστερη εφαρμογή με σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταθέσουν π.χ. για ένα δίμηνο ή και παραπάνω την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών σε όλες τις φορολογίες που σχετίζονται με τα ακίνητα προκειμένου να δώσουν το περιθώριο στους ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις-γονικές παροχές χωρίς να υποστούν μεγάλες επιβαρύνσεις. Για τον ΕΝΦΙΑ ήδη έχει αποφασιστεί η μετάθεση για έναν χρόνο καθώς εφέτος θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες τιμές και όχι με τις καινούργιες που θα ανακοινωθούν έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα της Κυριακής», οι προτεινόμενες νέες τιμές που κατέγραψαν οι εκτιμητές μέσα στην ειδική εφαρμογή για τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τις υφιστάμενες στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Μάλιστα, σε περιοχές της περιφέρειας οι νέες τιμές σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι έως και διπλάσιες, ενώ δεν θα υπάρχει καμία περιοχή στην επικράτεια που να εμφανίζει τιμή ζώνης κάτω από 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024