Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εγκαίνια του Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (mέta)

Εγκαίνια του Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (mέta)

Επίσημα εγκαίνια την Πέμπτη 13/05 στις 8.00 μμ, του Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (mέta), ενός ερευνητικού φορέα που σκοπό έχει την ενίσχυση των ριζοσπαστικών ιδεών και την τροφοδοσία του ΜέΡΑ25, του DiEM25 και της Προοδευτικής Διεθνούς

Τα επίσημα εγκαίνιά του κάνει το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού (mέta), που είναι ένας ερευνητικός φορέας που συνδέεται με το ΜέΡΑ25, το DiEM25 και την προοδευτική διεθνή. Σκοπός να συστηθεί στο ευρύ κοινό και τα μέσα ενημέρωσης, παρουσιάζοντας τους στόχους, τις δράσεις και τους ανθρώπους του, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε μία υβριδική εκδήλωση, πλαισιωμένη από καλλιτεχνικά δρώμενα, η οποία θα μεταδοθεί την Πέμπτη 13 Μαΐου από τις 8 έως τις 9 το βράδυ. Το video έναρξης, σε παραγωγή της ομάδας του mέta, σκηνοθεσία και γενική επιμέλεια Βασίλη Κουντούρη και Violet Louise της ομάδας studio19st, σκηνοθεσία δράσεων του Δημήτρη Ζωγραφάκη και animation του Yokanima (Yorgos Karagiorgos), θα προβάλλεται σε livestream στο κανάλι του Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού στο YouTube (bit.ly/metalivetube) και στο Facebook (bit.ly/metalivefb).

Την οπτική τους θα μοιραστούν τα μέλη του Συμβουλευτικού Σώματος του mέta:

Γιάνης Βαρουφάκης (Bουλευτής, Γραμματέας ΜέΡΑ25, καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Μάρι Βελονάκη (Ερευνήτρια Δημιουργικής Ρομποτικής, Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας & εικαστική καλλιτέχνις), Noam Chomsky (Γλωσσολόγος και φιλόσοφος, MIT), Brian Eno (Μουσικός), Antara Haldar (Καθηγήτρια έδρας Εμπειρικών Νομικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Cambridge), Srećko Horvat (Φιλόσοφος, συγγραφέας και ακτιβιστής), Νίκος Θεοχαράκης (Kαθηγητής Οικονομικής Θεωρίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών), James K. Galbraith (Οικονομολόγος & καθηγητής Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο του Austin, Texas), Anish Kapoor (Γλύπτης), Ken Loach (Σκηνοθέτης), Beral Madra (Κριτικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων), Preethi Nallu (Συγγραφέας και ερευνήτρια), Shirin Neshat & Shoja Azari (Κινηματογραφιστές και εικαστικοί καλλιτέχνες), Νίκος Παπαστεργιάδης (Καθηγητής, Σχολή Πολιτισμού και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης), Paul Tyson (Ερευνητικός εταίρος στις Ανθρωπιστικές Σπουδές, Πανεπιστήμιο του Queensland), Ηλιάνα Φωκιανάκη (Ιδρύτρια & καλλιτεχνική διευθύντρια, State of Concept Athens).

Στις καλλιτεχνικές δράσεις θα συμμετέχουν:

Η Θεατρική Ομάδα “Αστροναύτες”, οι Αγγελική Νικολακάκη και Τίνα Γουρτζή και οι Βασίλης Κουντούρης και Violet Louise της ομάδας studio19st.

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου από το θέατρο «Ιλίσια» στην οποία θα συμμετέχουν οι:

Δανάη Στράτου – Πρόεδρος mέta,
Σίσσυ Βελισσαρίου – Αντιπρόεδρος mέta,
Σωτήρης Μητραλέξης – Ακαδημαϊκός Διευθυντής mέta,
Νίκος Καναρέλης – Πολιτιστικός Διευθυντής mέta

και θα συντονίσει ο Κώστας Ράπτης – Υπεύθυνος Επικοινωνίας του mέta.

Τι είναι το mέta

Το Κέντρο Μεταπιταλιστικού Πολιτισμού (mέta) ιδρύθηκε το 2020, ως μη-κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός για την ενίσχυση της κίνησης ιδεών σε ριζοσπαστική κατεύθυνση και την τροφοδοσία του ΜΕΡΑ25, του DiEM25 και της Προοδευτικής Διεθνούς (Progressive International), που εκπροσωπούνται και στην διοίκησή του.

Το mέta κινείται σε δύο άξονες: τον ακαδημαϊκό/πολιτικό/επιμορφωτικό και τις πολιτιστικές/καλλιτεχνικές δράσεις. Οι δράσεις του προβλέπεται να απλώνονται από την έρευνα, την διοργάνωση εκδηλώσεων, σεμιναρίων και φεστιβάλ, τις εκδόσεις, την παραγωγή ενημερωτικού υλικού μέχρι την δημιουργία καλλιτεχνικού υλικού και δρωμένων, με άξονα τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, οικολογικές και πολιτισμικές διαστάσεις των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η βασική του κατεύθυνση προσδιορίζεται ως εξής:

Μέσα από μια σειρά εντεινόμενων κρίσεων, ο καπιταλισμός έχει ήδη μετατραπεί σε μια δυστοπική, μεταμοντέρνα, υψηλής τεχνολογίας εκδοχή της φεουδαρχίας. Ο μετακαπιταλισμός είναι συνεπώς ήδη εδώ.

Μέσα από την τέχνη και την έρευνα, το επιχείρημα και την ποίηση, το mέta, το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού, εργάζεται στην κατεύθυνση της ρήξης με ένα δυστοπικό παρόν ώστε να φανταστούμε τον κόσμο εκ νέου, ώστε να αδράξουμε την τρέχουσα ιστορική μας στιγμή και να βοηθήσουμε τα ριζοσπαστικά προοδευτικά κινήματα να βρουν ένα μονοπάτι διαφορετικό από τον αναδυόμενο ζοφερό μετακαπιταλισμό, ένα μονοπάτι προς μια μετακαπιταλιστική συνθήκη που αξίζει τον αγώνα μας και που αξίζει να ζούμε σε αυτήν

Το Διοικητικό Συμβούλιό του αποτελούν οι: Δανάη Στράτου (πρόεδρος), Σίσσυ Βελισσαρίου (αντιπρόεδρος), Ελένη Σπετσιώτη (γραμματέας), Μιχάλης Χατζηθεοδώρου (ταμίας), David Adler, Σαράντος Θεοδωρόπουλος, Ivana Nenadović (μέλη).

Διεύθυνση γραφείων: Μαυρομματαίων 15, Αθήνα 10434.

https://metacpc.org/

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024