Ο αρχιτέκτονας Manuel Herz ολοκλήρωσε το νέο νοσοκομείο για γυναίκες και παιδιά στην Ταμπακούντα, μια πόλη στην ανατολική Σενεγάλη.


Ως το μόνο μεγάλο νοσοκομείο στην περιοχή, το έργο αποτελεί ζωτικό πόρο, εξυπηρετώντας περίπου 20.000 ασθενείς ετησίως από τη γύρω περιοχή. Η δομή του Herz αποτελείται από ένα διώροφο κτίριο σε καμπύλη γραμμή, το οποίο φέρνει δύο κλινικές – παιδιατρική και γυναικολογική – μαζί στην ίδια στέγη και προσφέρει περίπου 150 κρεβάτια νοσοκομείου. Εν τω μεταξύ, το μήκος του κτηρίου επιτρέπει την ομαλή κυκλοφορία του προσωπικού και των ασθενών και φιλοξενεί πολλούς κοινόχρηστους χώρους, τόσο μεταξύ των δωματίων όσο και στις αυλές που σχηματίζονται από τις στροφές του κτηρίου.

View this post on Instagram

A post shared by Le Korsa (@le_korsa)


Το έργο ήταν ένα όραμα από το Ίδρυμα Josef και Anni Albers και τον Le Korsa, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε από τον Nicholas Fox Weber (διευθυντής του ιδρύματος Josef και Anni Albers) για να συμπεριλάβει τις φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες του ιδρύματος στην αγροτική Σενεγάλη. Τα βασικά έργα περιλαμβάνουν το πολιτιστικό κέντρο και το δημοτικό σχολείο του χωριού, όπου και τα δύο έργα σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Τoshiko Μori.

Από την ανάθεσή του να σχεδιάσει το έργο το 2017, ο Manuel Herz συνεργάστηκε σε όλα τα στάδια με τον γιατρό της περιοχής Magueye Ba. Το δίδυμο εξαρτιόταν από την τεχνογνωσία της κοινότητας, συνεργαζόμενος σχεδόν αποκλειστικά με τεχνίτες και μηχανικούς από την Tαμπακούντα και τα γύρω χωριά – βοηθώντας έτσι στην παροχή απασχόλησης και στήριξης στην αγροτική οικονομία.

View this post on Instagram

A post shared by Le Korsa (@le_korsa)

Το νοσοκομείο περιλαμβάνει αρκετές καινοτομίες σχεδιασμού κλίματος για την καταπολέμηση των ακραίων προκλήσεων του τοπικού καιρού, αλλά και για να ενισχυθεί η ανάγκη αερισμού.

Για παράδειγμα, το πλέγμα της πρόσοψης, ένα πρότυπο σχέδιο το οποίο επεκτάθηκε για να χτίσει ένα μικρό νέο σχολείο, μπλοκάρει τον καυτό ήλιο, διευκολύνει την κυκλοφορία του αέρα και προσδίδει στο νοσοκομείο το διακριτικό επαναλαμβανόμενο οπτικό του μοτίβο. Εν τω μεταξύ, το στενό πλάτος του κτηρίου μόλις 7 μέτρα (23 πόδια) σημαίνει ότι όλα τα δωμάτια μπορούν να ψυχθούν φυσικά μέσω διασταυρούμενου εξαερισμού. μια δεύτερη οροφή καλύπτει την κύρια οροφή της προέκτασης, απωθώντας το μεγαλύτερο μέρος του άμεσου ηλιακού φωτός και δημιουργώντας ένα φαινόμενο καμινάδας που τραβά τη θερμότητα προς τα πάνω και έξω από τα δωμάτια.

Επιπλέον, ο Herz και η σύζυγός του έχουν σχεδιάσει μια παιδική χαρά, την πρώτη που χτίστηκε ποτέ στην πόλη. Η ευαισθησία στο τοπικό τοπίο υπήρξε επίσης βασική πτυχή αυτού του πολυδιάστατου έργου, με το σχέδιο του Ηerz να προσπαθεί να δημιουργήσει όσο το δυνατόν λιγότερη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και τους φυσικούς της πόρους. Μετά την ολοκλήρωση του νοσοκομείου, ο Herz θα δημιουργήσει χώρους προσωπικού για να προσελκύσει περισσότερους γιατρούς από την πόλη, σε ένα σχέδιο εμπνευσμένο από την Anni Albers.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο