Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χρυσή Αυγή: Αποφυλακίστηκε ο Τσακανίκας - Έχει καταδικαστεί σε έξι χρόνια

Χρυσή Αυγή: Αποφυλακίστηκε ο Τσακανίκας – Έχει καταδικαστεί σε έξι χρόνια

Πρόκειται για την δεύτερη αποφυλάκιση καταδικασμένου χρυσαυγίτη. Το αίτημά του για διακοπή εκτέλεσης της ποινής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό έγινε δεκτό από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών. Τι λέει στο in.gr ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής εκ μέρους των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κώστας Παπαδάκης.

Ο Γιώργος Τσακανίκας που έχει καταδικαστεί με ποινή έξι ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αφέθηκε ελεύθερος σήμερα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, μετά από αίτημά του που έγινε δεκτό από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών.

Πρόκειται για τον δεύτερο χρυσαυγίτη που αποφυλακίζεται μετά τον Νίκο Παπαπβασιλείου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Τσακανίκας είχε υποβάλει ξανά αίτημα διακοπής εκτέλεσης της ποινής του στις 5 Ιανουαρίου, που τότε είχε απορριφθεί ομόφωνα από τους πέντε δικαστές.

Ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, μιλώντας στο in.gr σχολίασε πως η εξέλιξη αυτή είναι παράγοντας μεταξύ άλλων και των χαμηλών ποινών που επιβλήθηκαν σε πρωτοπαλίκαρα της οργάνωσης που λειτούργησαν πολλές φορές ως δεξί χέρι της ηγεσίας.

Ο Τσακανίκας είχε εμπλακεί στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με την κατηγορία της συνέργειας, αλλά αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.

Το «ποιόν» του χρυσαυγίτη παλαιστή

Ο Τσακανίκας ήταν μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της Χρυσής Αυγής στην Νίκαια. Ο ίδιος έμενε Γλυφάδα αλλά μετακινούνταν καθημερινά προκειμένου να οργανώνει τη «δράση» της τοπικής

Ήταν υπεύθυνος ιδεολογικού και εκπαίδευσης, καθώς επίσης και ταμίας της οργάνωσης με πυρηνάρχη τον Πατέλη.

Σε τι εκπαίδευε τα μέλη; Μα σε πολεμικές τέχνες μιας και ο ίδιος ήταν βιρτουόζος. Για του λόγου το αληθές συμμετείχε σε αγώνες πυγμαχίας, και μάλιστα τον καμάρωναν από τις κερκίδες ο Κασιδιάρης και ο Λαγός.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούλιο του 2016 γίνεται γνωστή η είδηση ότι ο προπονητής Ηλίας Λάμπρου, αποσύρει την αθλήτριά του από αγώνα στην παραλιακή, αρνούμενος να νομιμοποιήσει την παρουσία ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής στον χώρο, που είχαν πάει να καμαρώσουν τον Τσακανίκα.

Η υπευθυνότητα «εκπαίδευσης» που διατηρούσε στην τοπική της Νίκαιας δεν ήταν άλλη από το να εκπαιδεύει τα μέλη στο μποξ. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία του από τη χρυσαυγίτικη κατασκήνωση στη Νέδα, όπου φαίνεται να εκπαιδεύει στις πολεμικές τέχνες τον Ρουπακιά.

Σε άρθρο της η ΕφΣυν το 2016 αναφέρει: Λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Τσακανίκας συμμετείχε στα επεισόδια του Μελιγαλά, όπου βρισκόταν άλλωστε σύσσωμο το τάγμα εφόδου της Νίκαιας, ενώ είναι αυτός που αμέσως μετά τη δολοφονία (19/9/2013) στέλνεται από τον Λαγό να συναντήσει τον συγκατηγορούμενό του, Γ. Δήμου.

Ο Δήμου καταγγέλλει ότι ο Τσακανίκας ήταν αυτός που τον απείλησε προκειμένου να πάρει πίσω την κατάθεσή του που έκαιγε την ηγεσία. Του ζήτησε να ισχυριστεί ότι αυτός κάλεσε τον Ρουπακιά στον τόπο δολοφονίας.

Ο ίδιος ο Τσακανίκας διέψευσε μεν την καταγγελία του Δήμου, αλλά επιβεβαίωσε ότι η μεταξύ τους συνάντηση έγινε και μάλιστα με «παρότρυνση» του Λαγού.

Αλλά ενδεικτική είναι και η τηλεφωνική συνομιλία του Τσακανίκα με τον Λαγό δύο μέρες μετά (21-9-2013):

ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ: Κύριε Γιάννη…

ΛΑΓΟΣ: Ελα, Γιωργάρα…

ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ: Με πήραν τα παιδιά από αυτό το κωλο-φέισμπουκ, το γαμημένο, έχουν 5-10 μαλάκες αναρτήσει του κάθε παιδιού από την Τοπική μία-μία τις φάτσες και ζητάνε στοιχεία, να οι δολοφόνοι, όπου τους βρείτε κ.λπ.. […]

ΛΑΓΟΣ: Ξέρεις τι θέλω να κάνετε; […] Θα τους πετάξετε και εσείς δύο ωραία άρθρα από κάτω, με ψευδώνυμο αν είναι, μπορείτε να το κάνετε; Και θα τους γράψετε ότι όποιος πειράξει δικό μας, όπου πειραχτεί δικός μας, θα γαμήσουμε τέσσερις δικούς τους. Λοιπόν ξεκινήστε το.

ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ: Χα, χα, χα, ναι, ναι, εντάξει, κ. Γιάννη, έγινε, έγινε.

ΛΑΓΟΣ: Από δω και πέρα, αν πειραχτεί ένας από όλους αυτούς, θα έχετε τέσσερις νεκρούς. Νεκρούς θα έχετε εσείς, εντάξει;

ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ: Έγινε, έγινε, έγινε.

Πέναλτι με κεφάλια μεταναστών

Ενδιαφέρον έχει και η ένορκη κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Β», κατά την οποία αναφέρει ότι

«…ο Τσακανίκας μια μέρα μας ανακοίνωσε ότι κάποια φορά που πήγανε με άλλους να ρίξουν με τα όπλα, είδαν δύο Πακιστανούς, απ’ τους οποίους ο ένας πρόλαβε και τους ξέφυγε και τον άλλον, αφού τον τσάκισαν στο ξύλο, στη συνέχεια κλότσαγαν το κεφάλι του και όπως μας είπαν “χτύπαγαν πέναλτι” και μάλιστα πρόσθεσε “παίζει και να πέθανε”».

Διαβάστε επίσης: Χρυσή Αυγή: Δέκα χρόνια από το πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας – Ποτέ ξανά

Φωτ. VICE: Αλεξία Τσαγκάρη

Κατά την επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου τον Απρίλιο του 2016 στον Πειραιά, στο πλαίσιο εκδήλωσης μίσους της Χρυσής Αυγής, με κεντρικό ομιλητή τον Αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο, ο Τσακανίκας είχε ενεργό ρόλο στην επίθεση της ναζιστικής οργάνωσης κατά της αντιφασιστικής συγκέντρωσης που είχε προγραμματιστεί. Τον έχει «συλλάβει» ο φακός του VICE με κράνος και σκισμένα ρούχα.

«Τι τρέχει με τη Χρυσή Αυγή;»

Λίγους μήνες μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου να καταδικάσει την ναζιστική εγκληματική οργάνωση, οι αποφυλακίσεις στελεχών πριν ακόμα προσδιοριστεί η ημερομηνία της κατ έφεσης δίκης προκαλούν εύλογη ανησυχία.

Ο Κώστας Παπαδάκης σε κείμενό του με τίτλο «Τί τρέχει με τη Χρυσή Αυγή» έχει αναφερθεί στις εξελίξεις μετά τη δίκη και έχει επισημάνει ότι προκαλούν εύλογες ανησυχίες όσον αφορά την κυβερνητική βούληση να σεβαστεί την κρίση της καταδικαστικής απόφασης, ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση.

Παππάς, Λαγός, ανοιχτά γραφεία – Τι θα γίνει με την αποζημίωση των θυμάτων

Όπως αναφέρει «Εγείρονται σοβαρά ερωτήματα με την εξαφάνιση του Παππά που κυκλοφορεί ελεύθερος «παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του Υπουργείου Προ.Πο, ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο πιθανότητες να διαφύγει».

Η αργοκίνητη διαδικασία για να οδηγηθεί επιτέλους ο Λαγός στη φυλακή δημιουργεί ερωτηματικά για την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών αλλά και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Διαβάστε επίσης: Λαγός: «Μετά τη σύλληψή του, ξηλώστε τα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής»

«Κανένα απολύτως βήμα δεν έχει γίνει για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης ή οποιασδήποτε διοικητικής πράξης για την χορήγηση αποζημίωσης χρηματικής ικανοποίησης και δικαστικών εξόδων στα θύματα της Χρυσής Αυγής και στις οικογένειές τους».

Και προσθέτει: «Τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, όπου έχουν παραμείνει, εξακολουθούν να είναι ανοιχτά με τις πινακίδες της εγκληματικής οργάνωσης να φιγουράρουν επιδεικτικά στα μπαλκόνια τους. Σε λειτουργία παραμένει ανενόχλητη και η ιστοσελίδα της».

«Ενθαρρυμένοι προφανώς όχι μόνο από τις χαμηλές ποινές που τους επιβλήθηκαν, από όλα τα παραπάνω, καθώς και από το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, που τόσο στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, όσο και στον χειρισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών εφαρμόζει ακροδεξιές πρακτικές που μοιάζουν να δικαιώνουν πολλά από αυτά που πρεσβεύει η Χρυσή Αυγή, ένας – ένας οι έγκλειστοι κατάδικοι της πρόσφατης απόφασης για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, προτού ακόμα αυτή γραφτεί, υποβάλλουν αιτήσεις αναστολής – αποφυλάκισης».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ανάμεσα σε αυτούς που υποβάλλουν αιτήσεις αποφυλάκισης είναι και οι Μπαρμπαρούσης, Γρέγος και Ηλιόπουλος που ωστόσο δεν έχουν γίνει δεκτές.

«Τα παραπάνω δεν επιτρέπουν καμία επανάπαυση και αίσθηση ότι «τελειώσαμε» με τη Χ.Α», συνεχίζει το κείμενο του Κώστα Παπαδάκη και προσθέτει:

«Το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση. Να απαιτήσει την εφαρμογή της καταδικαστικής απόφασης, τη συμμόρφωση των φορέων της διοίκησης στο περιεχόμενο και την κρίση της, την αντιμετώπιση όλων των δραστηριοτήτων της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, τη σύλληψη όλων των φυγόποινων και τη συντομότερη δυνατή καθαρογραφή και θεώρηση των πρωτόδικων πρακτικών και απόφασης, προκειμένου η δίκη στον δεύτερο βαθμό να προγραμματισθεί το ταχύτερο δυνατό, δίκη στο Εφετείο και όχι στον Κορυδαλλό ή αλλού, να προληφθεί η παραγραφή των πλημμελημάτων έως τον Σεπτέμβριο 2021 και να προχωρήσει η πολιτεία άμεσα στη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αποζημίωση των θυμάτων της Χρυσής Αυγής και των οικογενειών τους.

Αντιφασιστικές πρωτοβουλίες και οργανώσεις, κοινωνικοί, συνδικαλιστικοί, νομικοί και πολιτικοί φορείς να υποστηρίξουν τα αιτήματα αυτά μέχρι το τέλος. Μαζί φυσικά με τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, τα θύματα της Χ.Α. και τις οικογένειές τους».

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024