Η κλιμάκωση βίας σε ανατολική Ιερουσαλήμ και Γάζα ίσως επιβαρύνουν τις σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τις αραβικές χώρες, με τις οποίες πρόσφατα εξομάλυνε τις σχέσεις του.

Διαφέρουν πολύ

Σκηνές ενός οιωνοί πολέμου με νεκρούς και τραυματίες, όπως τις ξέρουμε από προηγούμενα χρόνια. Και όμως. Οι εικόνες βίας των τελευταίων ημερών στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας διαφέρουν πολύ από τις προηγούμενες.

Επιβεβαιώνουν τις απαισιόδοξες προβλέψεις ότι η πρόσφατη διπλωματική προσέγγιση του Ισραήλ με ορισμένες από τις χώρες του αραβικού κόσμου, όπως το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Σουδάν, δεν θα αποκλιμάκωνε τις εντάσεις στο Μεσανατολικό.

Οπως επισημαίνει στην DW η πρώην γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Κέρστιν Μίλερ, η προσέγγιση αφορά περισσότερο στις οικονομικές σχέσεις και την κοινή στάση των κρατών αυτών έναντι του Ιράν.

«Αυτή είναι η ζωή μας»

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία έξω από το Τέμενος Αλ Ακσά

«Το βασικό πρόβλημα είναι άλλο, η συστηματική πολιτική εποικισμού σε παλαιστινιακές συνοικίες της ανατολικής Ιερουσαλήμ» λέει η Μίλερ.

«Οργανώσεις εποίκων στηρίζουν εβραϊκές οικογένειες να καταλαμβάνουν και να εγκαθίστανται σε σπίτια Παλαιστινίων, υποβοηθούμενες από το Κράτος του Ισραήλ και τα δικαστήρια» προσθέτει.

Μια σκληρή πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες παρά το γεγονός ότι η προσάρτηση του ανατολικού τμήματος της Ιερουσαλήμ, το 1980 από το Ισραήλ, δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς.

«Αυτή είναι η ζωή μας» λέει η Παλαιστίνια Μούνα Ελ Κούρντ. «Ως Παλαιστίνιοι είμαστε ιδιοκτήτες αυτής της γης. Κατοικούμε νόμιμα και όλα είναι πιστοποιημένα σε έγγραφα. Ερχονται, καταλαμβάνουν τη γη μας και ό,τι έχει απομείνει στη γειτονιά» τονίζει.

Ηπιες αντιδράσεις

Παρά την κλιμάκωση της βίας των τελευταίων ημερών, οι αραβικές χώρες, με τις οποίες το Ισραήλ έχει εξομαλύνει τις σχέσεις του, επέλεξαν να κρατήσουν συγκρατημένες αποστάσεις.

Το Μαρόκο εξέφρασε τη «βαθιά του ανησυχία» για τη βία. Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καταδίκασε ρητά την έφοδο των Ισραηλινών στο Τέμενος Αλ Ακσα, ζητώντας αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας απέρριψε ισραηλινά σχέδια εποικισμού της ανατολικής Ιερουσαλήμ και ζήτησε την αποκατάσταση των συνόρων στα όρια προ του πολέμου των 6 ημερών του 1967.

Σκληρή στάση Τουρκίας και Ιράν

Σκληροί τόνοι κατά του Ισραήλ από τον πρόεδρο Ερντογάν

«Αυτή η γη ανήκει στους Εβραίους σχεδόν εκατό χρόνια» επιμένει ο Αρίε Κινγκ, αντιδήμαρχος της Ιερουσαλήμ. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Αυτό που άλλαξε είναι ότι ξαφνικά οι Αραβες αποφάσισαν ότι είναι δική τους και δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι είναι εβραϊκή ιδιοκτησία».

Περιέργως σκληρά λόγια ακούστηκαν από ηγέτες δύο μη αραβικών χωρών, της Τουρκίας και του Ιράν, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τα γεγονότα στην Παλαιστίνη.

Υπερασπιστές

Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενέι προσπαθούν να εμφανιστούν ως υπερασπιστές του αραβικού και ιδιαίτερα σιιτικού κόσμου, αγνοώντας ότι η κατεξοχήν σουνιτική χώρα στον αραβικό κόσμο, η Σαουδική Αραβία, βελτίωσε τις σχέσεις της με το Ισραήλ, αν και διακριτικά.

Σε κάθε περίπτωση, όπως πιστεύει η Κέρστιν Μίλερ, σε περίπτωση που οι εντάσεις συνεχιστούν, υπάρχει το ενδεχόμενο να κινδυνεύσουν και άλλα συμφέροντα του Ισραήλ, ανάμεσά τους και η εξομάλυνση των σχέσεών του με τον αραβικό κόσμο.

Πηγή: Deutche Welle

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο