Με κληρονομιά στην παραγωγή ελαιολάδου η Λέσβος, χαρακτηρίζεται από τον απέραντο ελαιώνα, που τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει το λεσβιακό ελαιόλαδο στην κατάκτηση ολοένα και μεγαλύτερου μεριδίου στη διεθνή αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου. Η ποικιλία Κολοβή, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ελαιοκαλλιέργειας στο νησί φτάνοντας έως και το 80% και αυτός είναι ένας λόγος που οι ελαιώνες φέρουν την ειδική ένδειξη προστατευόμενης γεωγραφικής θέσης.

Η Κολοβή είναι ευρέως διαδεδομένη στο νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού όπου και αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια. Είναι μεσόκαρπη ποικιλία, κυρίως ελαιοποιήσιμη με ελαιοπεριεκτικότητα που κυμαίνεται από 22 έως και 27%, που όμως μπορεί να συλλεχθεί και για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας επιτραπέζιας ελιάς.

Οι ξεχωριστές γεωκλιματικές συνθήκες του νησιού έχουν διαμορφώσει ανά τους αιώνες, την υφή και τα πλούσια χαρακτηριστικά της.

Για να ευδοκιμήσει η ποικιλία αυτή, χρειάζεται έδαφος σε μεγάλο υψόμετρο με μία μέτρια κλίση. Έχει προσαρμοστεί στις λίγες βροχές της Λέσβου απλώνοντας τις ρίζες της σε μεγάλο εύρος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ρέουσας θρεπτικής ουσίας, που της επιτρέπει να εμπλουτίζει τους καρπούς της με όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Ο θαλασσινός αέρας σε συνδυασμό με το δυσπρόσιτο έδαφος και την αύρα του βουνού, χαρίζουν σε αυτή την ποικιλία, καρπούς πλούσιους σε αντιοξειδωτικά και χαρακτηριστικά ανεξίτηλη γεύση και υφή. Οι ποιότητες του λαδιού της προδίδονται από το απαλό άγγιγμα των ελιών της. Το φρουτώδες άρωμα και η διακριτική επίγευση, το καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Αναμφίβολα, η Κολοβή ποικιλία, πέρα από το γεωγραφικό μικροκλίμα που την διαπλάθει και την καθιστά μοναδική στο κόσμο, αποτελεί την πηγή ενός λαδιού τόσο ιδιαίτερου, που εναρμονίζει την πικράδα και το πικάντικο στοιχείο, διατηρώντας παράλληλα όλες τις επωφελείς ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο