Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με το «Βήμα της Κυριακής»: Ποπ κουλτούρα, «Game of thrones και Φιλοσοφία»

Με το «Βήμα της Κυριακής»: Ποπ κουλτούρα, «Game of thrones και Φιλοσοφία»

Τι μας αποκαλύπτει το «Game of Thrones» για τον Καντ και τη φύση του κακού.

Μαζί με το «Βήμα της Κυριακής»:

Η ποπ κουλτούρα συναντά την κλασική φιλοσοφία
• Τι μας αποκαλύπτει το «Game of Thrones» για τον Καντ και τη φύση του κακού.
• Πώς μας βοηθούν οι «The Simpsons» να κατανοήσουμε τον Νίτσε και την ηθική.
• Πώς μέσα από τα έργα του Χίτσκοκ μπορούμε να ανακαλύψουμε την ανθρώπινη φύση.
Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί αναλύουν πώς οι πιο αφηρημένες και περίπλοκες φιλοσοφικές ιδέες γίνονται εύκολα κατανοητές μέσα από δημοφιλή έργα της λαϊκής κουλτούρας.
Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.

Αυτή την εβδομάδα

Game of Thrones
Σταρκ, Λάνιστερ και όλοι οι ήρωες της αγαπημένης σειράς αντιμετωπίζουν διαχρονικά φιλοσοφικά ζητήματα για την ηθική, την πολιτική, την αγάπη, τη θρησκεία.

-Πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι πολιτικοί ηγέτες;
-Ποιες ποινές θα έπρεπε να επιβάλλονται στα σεξουαλικά εγκλήματα;
-Υπάρχει Θεός;
-Πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται άτομα με αναπηρία;

Η παρουσίαση της φιλοσοφίας μέσω της ποπ κουλτούρας χρησιμοποιεί τη λαϊκή κουλτούρα για να απεικονίσει σημαντικές φιλοσοφικές έννοιες και το έργο των μεγάλων φιλοσόφων.
Μέσα από τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, ακόμη και οι πιο αφηρημένες και περίπλοκες φιλοσοφικές ιδέες γίνονται πιο εύκολα κατανοητές.

Από τη μεταφυσική στην επιστημολογία και από την ηθική έως το νόημα της ζωής, η φιλοσοφία γίνεται τόσο ενδιαφέρουσα όσο τα ίδια τα δημοφιλή έργα.

Game of Thrones

Μια σειρά από ευπώλητα βιβλία και μια επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά αφηγείται τη μεγαλύτερη ιστορία φαντασίας της εποχής μας. Το «Game of Thrones» αφηγείται την ιστορία του Westeros, μιας χώρας με επτά βασίλεια στη μέση ενός σκληρού εμφυλίου πολέμου. Επιπλέον, το Westeros αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή, απειλείται από έναν υπερφυσικό στρατό δαιμόνων που συνοδεύουν την έναρξη ενός δεκαετούς χειμώνα που απειλεί να εξαλείψει κάθε ζωντανό πλάσμα. Ωστόσο, αυτή η ιστορία δεν αφορά πραγματικά τις μάχες, τους δαίμονες και τους δράκους, αλλά τις περίπλοκες προσωπικότητες που αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις. Κάθε χαρακτήρας έχει ελπίδες, όνειρα και βαθιά ελαττώματα.

Στο βιβλίο που προσφέρει «ΤΟ ΒΗΜΑ» κορυφαίοι ακαδημαϊκοί εξετάζουν φιλοσοφικά ζητήματα που εγείρονται από αυτήν την ιστορία. Με δεκάδες αξιομνημόνευτους χαρακτήρες και αρκετούς ξεχωριστούς πολιτισμούς που ενσωματώνουν μοναδικές αξίες, θρησκείες, μύθους και έθιμα, το «Game of Thrones» προσφέρει ένα πλούσιο κόσμο με πολύπλευρες απόψεις ηθικής, πολιτικής, αγάπης, θρησκείας και τέχνης. Οι Ned Stark, Tyrion Lannister, Jon Snow, Joffrey, Cersei, Brienne, Arya, Stannis και πολλοί άλλοι χαρακτήρες χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή των παραδοσιακών φιλοσοφικών ερωτημάτων που μας αντιμετωπίζουν όλοι.

  • Πώς πρέπει να επιλέγονται οι πολιτικοί ηγέτες στο Westeros και πέραν αυτού; Είναι η δύναμη απλώς μια ψευδαίσθηση;
  • Είναι ανήθικο να απολαμβάνουμε υπερβολικά βίαιες και σεξουαλικές ιστορίες όπως το «Game of Thrones»;
  • Πώς πρέπει να αξιολογούμε ηθικά διφορούμενα άτομα όπως ο Jamie Lannister: The Kingslayer και Savior of King’s Landing;
  • Πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε οποιονδήποτε σε μια κοινωνία όπως ο Westeros;
  • Ποιοι κανόνες πρέπει να διέπουν τις σεξουαλικές σχέσεις σε έναν κόσμο αγάπης, αιμομιξίας, βιασμού και γάμου;
  • Πώς διαμορφώνει η αναπηρία άτομα όπως ο Tyrion, ο Bran και άλλοι;
  • Πώς ξέρει κανείς αν υπάρχει θεός στο σύμπαν και πώς είναι;
  • Μπορούν τα φεμινιστικά ιδανικά να διατηρηθούν σε δύσκολες και βάναυσες συνθήκες;
  • Μπορεί να ξεπεραστεί το μεγάλο κακό χωρίς να θυσιαστεί η τιμή και η αρετή;

Το «Game of Thrones» δεν είναι μόνο όμορφο και συναρπαστικό. Είναι και βαθιά φιλοσοφικό και αυτή η συλλογή δοκιμίων το αποδεικνύει. Από τις έρευνες για την ηθική της βίας και της σεξουαλικότητας έως τις σκέψεις σε θέματα πίστης και πολιτικής δύναμης, αυτός ο τόμος, συγκεντρώνει έναν τεράστιο κόσμο σκέψης και συναισθήματος. Το κάνει επίσης, με τρόπο που είναι συναρπαστικός και κατανοητός.

Σοφός σαν τον Μέιστερ Αίμον, έξυπνος σαν τον Τύριον Λάννιστερ και στρατηγικό μυαλό σαν τον λόρδο Βάρυς!

Στο επεισόδιο με τίτλο «Χάρντχοουμ», ο Στάννις Μπαράθηον μιλάει με τον Σαμ Τάρλυ στη βιβλιοθήκη του Μαύρου Κάστρου και μαθαίνει ότι πράγματι ο Σαμ σκότωσε έναν Λευκό Περιπατητή με εγχειρίδιο φτιαγμένο από δρακόγυαλο. Ο Στάννις ρώτησε πώς ήξερε ο Σαμ ότι αυτό το εγχειρίδιο μπορούσε να σκοτώσει τον Περιπατητή, και ο Σαμ ομολογεί ότι ένα παλιό χειρόγραφο του αποκάλυψε αυτήν την πολύτιμη γνώση. Έτσι, καθώς ο κίνδυνος μεγαλώνει πέρα από το Τείχος, η συμβουλή που δίνει ο Στάννις στον Σαμ για τους ανθρώπους του Westeros είναι «Συνέχισε να διαβάζεις, Σαμ Τάρλυ».

Δεν είναι περίεργο που ο Στάννις –ένας άνθρωπος της δράσης– αναγνωρίζει ότι η αληθινή δύναμη έχει τις ρίζες της σε έναν στοχαστικό άνθρωπο; Όχι και τόσο, από τη στιγμή που καταλαβαίνουμε ότι η γνώση είναι όπλο. Όταν ήταν μικρός, ο Σαμ ήθελε να γίνει μάγος. Κατά κάποιον τρόπο δεν πραγματοποίησε το όνειρό του; Όπως πραγματικά συμβαίνει στα βιβλία, μπορούμε να ανακαλύψουμε εξαιρετικά πολύτιμες δυνάμεις.

Αυτό το βιβλίο θα σας δώσει τη δύναμη να καταλάβετε τα μυστικά του συναρπαστικού κόσμου του «Game of Thrones». Θα ανακαλύψετε το απίστευτο φιλοσοφικό βάθος μιας σειράς που οι επικριτές της λανθασμένα την παρουσιάζουν απλώς σαν αχαλίνωτο σεξ και βία.

Το βιβλίο έχει συγκεντρώσει ειδικούς τόσο σοφούς όσο ο Μέιστερ Αίμον, τόσο έξυπνους όσο ο Τύριον Λάννιστερ και με τόσο στρατηγική σκέψη όσο ο Λόρδος Βάρυς – τους φιλόσοφους! Εδώ θα γνωρίσετε τον φιλόσοφο Καντ στον Δρόμο του Βασιλιά, ή τον Άρχοντα Μακιαβέλι στους διαδρόμους του Κάστρου του Κινγκς Λάντινγκ. Εδώ ο Μέιστερ Σενέκας θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε όλη τη σοφία που κρύβεται στην έκφραση «ValarMorghulis», ενώ ο Άρχοντας Κίρκεγκωρ μας προσφέρει μια απροσδόκητη ανάλυση της θυσίας του Στάννις. O Τύριον θα σας μυήσει στον υπαρξισμό, ενώ η Νταινέρυς θα σας οδηγήσει στο μονοπάτι της ιδέας της ελευθερίας.

Σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε όλες τις απαντήσεις στις ερωτήματα που είχατε ενώ παρακολουθούσατε την τηλεοπτική σειρά. Θα ανακαλύψετε ακόμα και ερωτήσεις που δεν κάνατε ποτέ στον εαυτό σας. Όπως, γιατί υπάρχει τόση βία σε κάθε επεισόδιο, ή ακόμα αν είναι δυνατόν να δικαιολογήσουμε ηθικά τον Κόκκινο Γάμο!

Σας καλούμε, λοιπόν, να γίνετε μέλος της πολύτιμης και ικανότατης Νυχτερινής Φρουράς, που, με τον δικό της τρόπο, εκπροσωπεί τους φιλόσοφους. Αν θέλετε, ήρθε η ώρα να δώσετε τους όρκους σας. Επαναλάβετε τα λόγια που θα μπορούσαν να είναι του Καντ, του φιλόσοφου του Διαφωτισμού: «Είμαι η φωτιά που καίει στο κρύο, το φως που φέρνει την αυγή, το κέρας που ξυπνάει τους κοιμισμένους, η ασπίδα που προστατεύει τα βασίλεια των ανθρώπων».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024