Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξεφουσκώνουν τα εκκαθαριστικά, έρχεται μπαράζ επιστροφών φόρων

Ξεφουσκώνουν τα εκκαθαριστικά, έρχεται μπαράζ επιστροφών φόρων

Εφορία: Σχεδόν για 7 στους 10 φορολογούμενους το εκκαθαριστικό θα είναι μηδενικό ή θα γράφει επιστροφή, ενώ εκατοντάδες που θα κληθούν να πληρώσουν o φόρος θα είναι «κουρεμένος» ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων με «κουρεμένα» εισοδήματα, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας το 2020 θα διαπιστώσουν φέτος ότι ο λογαριασμός της Εφορίας είναι ελαφρύτερος από κάθε άλλη χρονιά. Σχεδόν για επτά στους δέκα φορολογούμενους το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης θα είναι μηδενικό ή θα γράφει επιστροφή φόρου, ενώ για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι «κουρεμένος» ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι.

Η μείωση των εισοδημάτων λόγω της πανδημίας σε συνδυασμό με την «κατάργηση» της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, την εφαρμογή της νέας ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας, τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% στο 55% αλλά και η απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης και του πέναλτι 22% των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους ακόμη και η έκπτωση φόρου για όσους ανακαίνισαν ή επισκεύασαν το σπίτι τους το 2020 «ξεφουσκώνουν» τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η πρεμιέρα υποβολής των οποίων προγραμματίζεται  μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

«Κούρεμα» φοροεπιβαρύνσεων

Οι επαγγελματίες, που στάθηκαν όρθιοι μέσα στο τσουνάμι της πανδημίας και θα εμφανίσουν κέρδη στη φετινή φορολογική τους δήλωση, θα δουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας να έχει ξεφουσκώνει ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι περισσότεροι από τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20% επί των ακαθάριστων αμοιβών τους, θα έχουν φέτος επιστροφή φόρου.

Το όφελος για τους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις που θα αποτυπωθεί στα φετινά εκκαθαριστικά είναι τριπλό:

Εχει ενεργοποιηθεί η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που προβλέπει συντελεστή φόρου 9% για το κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ και μειωμένους συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.

«Καταργήθηκε» η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Μειώθηκε ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 100% στο 55% του κύριου φόρου εισοδήματος.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι φέτος. Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρά κέρδη 10.000 ευρώ το 2020, ο οποίος πέρυσι είχε μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, θα κληθεί να πληρώσει φέτος φόρο εισοδήματος και προκαταβολή φόρου συνολικού ύψους 1.395 ευρώ όταν πέρυσι παρά το κούρεμα της προκαταβολής φόρου επιβαρύνθηκε με φόρο 3.300 ευρώ (μείωση φόρου 57,73%). Στους τυχερούς περιλαμβάνονται και οι μισθωτοί που αμείβονται με «μπλοκάκι».

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Μείωση φόρου μεγαλύτερη και από 40%

Ελαφρύτερος θα είναι ο φορολογικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα ακίνητα. Η μείωση τουλάχιστον κατά 20% των εισοδημάτων που θα εμφανίσουν στη φορολογική τους δήλωση μετά το υποχρεωτικό «κούρεμα» 40% στα μισθώματα Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020 και ο «πάγος» που έχει μπει στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης φέρνει λιγότερους φόρους στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Εξαιτίας της μείωσης των φορολογητέων εισοδημάτων αλλά και λόγω της μη επιβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τα ποσά των φόρων που θα κληθούν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι, με τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών τους δηλώσεων, θα είναι μειωμένα και πάνω από 40%.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ο οποίος το 2019 εισέπραττε κάθε μήνα ενοίκιο 2.000 ευρώ από επιχείρηση (εστιατόριο), δήλωσε το 2020 στην Εφορία συνολικό ετήσιο εισόδημα από ενοίκια 24.000 ευρώ (12 x 2.000) και πλήρωσε φόρο εισοδήματος 6.000 ευρώ και ειδική εισφορά αλληλεγγύης 376 ευρώ. Δηλαδή πλήρωσε συνολικά 6.376 ευρώ. Το 2020 ο ίδιος ιδιοκτήτης εισέπραξε μειωμένα κατά 40% ενοίκια για 8 μήνες με αποτέλεσμα το ετήσιο εισόδημά του, το οποίο θα δηλώσει φέτος στην Εφορία να είναι μειωμένο κατά 6.400 ευρώ ή κατά 26,67% και να έχει προσγειωθεί στις 17.600 ευρώ. Για το εισόδημα του 2020 θα απαλλαγεί και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τελικά θα κληθεί να πληρώσει μόνο φόρο εισοδήματος ύψους 3.760 ευρώ. Η συνολική φορολογική του επιβάρυνση θα είναι μειωμένη κατά 2.616 ευρώ ή κατά 43,6%.

ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Μπαράζ επιστροφών φόρου

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας το 2020 θα δηλώσουν φέτος μικρότερα εισοδήματα και θα πληρώσουν λιγότερο φόρο με το εκκαθαριστικό της δήλωσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τα ποσά των 534 και 800 ευρώ που έλαβαν ως αποζημίωση είναι αφορολόγητα. Πολλοί μάλιστα θα είναι δικαιούχοι επιστροφής φόρου εισοδήματος. Αυτό θα συμβεί γιατί έχουν προπληρώσει μέσω της παρακράτησης φόρου πολύ μεγαλύτερο φόρο από αυτό που τους αναλογεί και τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν στους φορολογουμένους με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Για παράδειγμα, ιδιωτικός υπάλληλος με μηνιαίο φορολογητέο μισθό 1.250 ευρώ εργάσθηκε τους 6 από τους 12 μήνες του 2020 ενώ τους υπόλοιπους 6 μήνες η σύμβαση εργασίας του είχε τεθεί σε αναστολή. Για τους μήνες που εργάστηκε, ο φόρος εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατήθηκαν υπολογίστηκαν σαν να λάμβανε κανονικά τους μισθούς του για ολόκληρο το 2020. Συγκεκριμένα του παρακρατήθηκε φόρος εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης 1.134,14 ευρώ. Ο εργαζόμενος επειδή δεν δούλεψε για 6 μήνες, δεν έλαβε τελικά εισόδημα 17.500 ευρώ το 2020 αλλά μόνο 10.500 ευρώ, στα οποία αναλογεί φόρος εισοδήματος μόλις 233 ευρώ και ειδική εισφορά αλληλεγγύης 0 ευρώ, λόγω του ότι το εισόδημά του βρέθηκε κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ισχύει στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ετσι, ο εργαζόμενος θα πρέπει να πάρει επιστροφή φόρου, 849,28 ευρώ (1.134,14 ευρώ μείον 233 ευρώ).

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Τα αναδρομικά φουσκώνουν τα εκκαθαριστικά

Οι συνταξιούχοι είναι ίσως η μοναδική κατηγορία των φορολογούμενων η οποία παρά την πανδημία θα κληθεί να πληρώσει φέτος περισσότερο φόρο εισοδήματος. Οι συνταξιούχοι θα εμφανίσουν αυξημένα εισοδήματα λόγω των αναδρομικών που εισέπραξαν τον περασμένο Οκτώβριο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024