Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νεάντερταλ κοντά στη Ρώμη «κατασπαράχθηκαν από ύαινες»

Νεάντερταλ κοντά στη Ρώμη «κατασπαράχθηκαν από ύαινες»

Κανένας σκελετός δεν βρέθηκε ολόκληρος και τα περισσότερα ανθρώπινα οστά έφεραν ίχνη από δόντια

Η περιοχή της σημερινής ιταλικής πρωτεύουσα ήταν κάποτε επικίνδυνη όσο η αφρικανική σαβάνα: οστά εννέα ανθρώπων του Νεάντερταλ που βρέθηκαν σε σπηλιά κοντά στη Ρώμη φέρουν χαρακιές που πιθανότατα προέρχονται από δόντια ύαινας, ανακοίνωσαν οι αρχαιολόγοι που υπογράφουν τη σημαντική ανακάλυψη.

Τα ευρήματα στο δίκτυο σπηλαίων του Γκρότα Γκουατάρι, κοντά στην πόλη του Σαν Φελίτσε Τσερτσέο στην περιοχή του Λάτσιο, «θα γίνουν θέμα σε όλο τον κόσμο» υποστήριξε ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι ανακοινώνοντας την ανακάλυψη.

Μεγάλος αριθμός οστών διακρίνεται στο δάπεδο της σπηλιάς ((Emanuele Antonio Minerva/Italian Culture Ministry)

Τα θραύσματα οστών που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια νέων ανασκαφών στο διάσημο σπήλαιο καλύπτουν μεγάλο χρονικό εύρος: οι οκτώ από τους εννέα Νεάντερταλ χρονολογούνται στα 50 με 68 χιλιάδες χρόνια πριν, ο ένατος στα 90 με 100 χιλιάδες χρόνια πριν, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν απολιθωμένα οστά μιας ποικιλίας προϊστορικών ζώων, όπως ελέφαντες, ρινόκεροι και γιγάντια ελάφια, τα οποία προσφέρουν μια ακριβή εικόνα του κλίματος και της πανίδας της περιοχής πριν από περίπου 60 χιλιάδες χρόνια.

Περίπου τότε ήταν που κατέρρευσε η οροφή της σπηλιάς, πιθανώς λόγω σεισμού, και διατήρησε αναλλοίωτα τα ευρήματα μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Μάριο Ρόλφο του Πανεπιστημίου Τορ Βεργκάτα της Ρώμης, μέλος της ανασκαφικής ομάδας.

Ένα από τα τμήματα κρανίων που έφερε στο φως η νέα ανασκαφή ((Emanuele Antonio Minerva/Italian Culture Ministry)

Κανένας σκελετός δεν βρέθηκε ολόκληρος και τα περισσότερα ανθρώπινα οστά έφεραν ίχνη από δόντια, διαπίστωση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι Νεάντερταλ μεταφέρθηκαν νεκροί στη σπηλιά από ύαινες.

«Οι Νεάντερταλ αποτελούσαν θηράματα για αυτά τα ζώα» είπε ο Ράλφο. «Οι ύαινες τους κυνηγούσαν, ειδικά τους πιο ευάλωτους όπως οι άρρωστοι και οι ηλικιωμένοι» σχολίασε.

Το δίκτυο σπηλαίων του του Γκρότα Γκουατάρι έγινε διάσημο μεταξύ των παλαιοντολόγων το 1939, όταν ανακαλύφθηκε εκεί ένα κρανίο Νεάντερταλ.

Στενός συγγενής του σύγχρονου ανθρώπου, ο Homo neanderthalensis έζησε στην Ευρασία από τα 400 μέχρι τα 40 χιλιάδες χρόνια πριν. Η εξαφάνισή τους παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της παλαιοανθρωπολογίας, θεωρείται όμως πιθανό ότι χάθηκαν λόγω κλιματικών μεταβολών αλλά και του ανταγωνισμού από τον σύγχρονο άνθρωπο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024